Kisah silam bila sekolah dibuka..ep 2

>> Wednesday, December 30, 2009

I've just got back from my lunch. Managed to log the report of the unauthorized transaction at the CIMB branch just 15 meters from my office. I walked into the bank with my innocent cute face and it attracted one of the staff. I told him that I've tried to call the card center number but the line was busy since last night. I asked for any optional number but the staff said they would also use the same number to contact them. Hmm~~ Remember my entry about "Abang CIMB yg efisyen??", well I didn't get the same warm assistance but they are pretty good as well.

I filled up the form, they faxed it and asked me to wait for a call from the card center. I asked if I could do anything from my end or any extra security measure in the future, but I got no answer for that one. So, just gonna wait if they could waive that 10 dollars from my bill.

------------------------------------------------------------------------------------

Bila masuk sekolah, kami jarang beli baju baru dulu. Pakai je yg sblum ni..kadang bertahun juga la baju2 yg kami pakai. Kemudian ada la jiran2 yg sedekah baju2 lama diorg..ada la baju sekolah anak2 diorg. Aku ingat lagi ada jiran bagi t-shirt yg ada hood tu. Masa tu power rangers mmg baru lagi n sangat hot. Power ranger itam yg nama zack sll pakai t-shirt ada hood..so aku pakai tu terus jadi power ranger hitam..yeaahhh!!! Aku dgn girang bermain kat balai raya depan umah. Then kawan aku cakap, "eh..tu baju aku". Aku dgn selamba jawab, "haah..mak ko bagi kitorg semalam". Hahaha..tak malu or segan pn aku yg kudus suci kala itu.

Oleh kerana aku ni antara budak kampung tu yg pandai, n adik beradik aku mmg dikenali sbb kuarga kami pandai2 la kira..ada la mak bapak jiran2 yg bagi baju pengawas anak2 dia masa aku jadi pengawas dulu. Bila anak dia masuk sekolah menengah kan, bagi la baju kat aku. Aku mmg hepi beb..takde la rasa tu baju org ke apa sume..sangat hepi n bersyukur ada baju baru!!!

Time aku sunat, aku guna sume duit aku utk beli baju adik2 aku, kasut diorg dan peralatan lain. Aku bayar yuran aku sendiri. Bila sekolah menengah, dapat biasiswa aku belikan adik aku basikal. Haa..Mmg tak kisah pn. Sbb aku tau mak ayah aku susah..aku ada duit aku tolong mana yg mampu. Tp yg bagusnya...walaupun yuran sekolah kami sll hutang n byar separuh..cikgu tak penah nk kejar2 kami ingatkan pasal hutang yuran. Sbb mak ayah akan pastikan yuran tu dibayar bila ada duit. Kadang ada kawan2 sekolah yg tak la sedaif kami, tapi yuran utang smpi ujung tahun..kena ingatkan dek cikgu dalam kelas. Aku bangga mak ayah aku titik beratkan soal tu.

Bila cuti, mak dan aku tolong ayah atau kadang tu abah gi mengait kelapa, aku dan mak je la yg gi cari koko. Ada entri pasal memori kutip koko ngan mak tu (memori koko). Kami jemur kasi kering atau kadang terus jual utk beli nasi dan lauk hari itu. Aku ingat lagi memori nek basikal..mak letak koko kat carrier blkg tu..ikat ngan getah dn aku kayuh gi kedai Ah Seng utk dijual. Kadang tu nasib tak baik, guni tu melurut..dh bertabur kat tepi jalan..kena la aku kutip balik. Koko ok lagi tak berat sangat..tp time jual kelapa sisik..fuhh..azab. Sbb tu badan aku mcm Jaacob.

Tp kami syukur..takde la smpi kena kongsi kasut dengan adik2 lain. Kami hepi dan enjoy hidup kami. Kami pergi sekolah dengan riang..balik pn dengan riang. Tp seingat aku..sekolah rendah tak pernah sekali pun aku buat kerja rumah. Ntah..aku tak penah dpt retrieve memori dr otak aku ni aku wat keje sekolah. Mungkin aku sll siapkan terus kat sekolah dulu. Cuma penah sekali aku kena denda tak siap keje sekolah. Bukan la tak siap, tp cikgu tu bad mood...aku tertinggal satu muka surat..kira cm ada lg 5 soalan la..tak terselak..muka surat tu cam melekat. Sekali kawan aku ckp kuat2 "weh..ni ko tak buat lagi". Masa dulu..buku kami tukar2 ngan kawan, cikgu bagi jawapan n kami tanda la buku kawan masing2. Cikgu dengar terus suh aku join yg mmg tak buat lgsg tu kat luar. DEM!! Tp tak dendam pn.

Hmm..banyak memori time sekolah..rinduuu~~~

12 comments:

Mak Su December 30, 2009 at 3:16 PM  

memori yang sentiasa indah untuk dikenang, boleh jadi teladan buat adik2 yang baru2, pembakar semangat buat yang akan datang :)

Erina Asmawani December 30, 2009 at 3:26 PM  

bestnya cerita ko mase kecik2..suka aku baca..ko mmg abg + anak yg baik lah..ciri2 lelaki yg semakin pupus.Bertuah cembam dpt ko..mesti senang hidup dia nanti .Aminn ;)

HEMY December 30, 2009 at 3:31 PM  

Mak Su : terima kasih mak su mengklasifikasikan kenangan saya sbgi teladan

Erina : malunyeeee **blushingggg** amiiinnn

zella December 30, 2009 at 3:54 PM  

uish2...
nape aku tetibe sedey je bc cite ni...
bangga sgt kat u...
bertuahlah sape yg dpt bf mcm ni hehehe

HEMY December 30, 2009 at 3:57 PM  

Argh...malunyeee..**blushing smpi biru kebas pipi**

~0~ December 30, 2009 at 5:16 PM  

kenangan zaman skolah mmg best..

Masy December 30, 2009 at 5:32 PM  

jaacob? cam yaacob je. hahahahhaahah

dulu aku pon suke je dpt baju terpakai. tak kisah pon. tp ko jgn la nk bg baju ko plak, sekeh kang :p

Farhana December 30, 2009 at 8:44 PM  

Semua kata bertuah dpat bofren mcm kamoo??? Ku bangga jugak laa, ade boy friend macam kamu.. Ooppss.. Kawan lelaki ye semua.. Hehe.. ;p

Nape dok kat luar? Nape tak babab jek.. Hahaha..

moment December 30, 2009 at 9:16 PM  

berbezanya dengan aku.. hurmm mesti parent sko bangga ngan ko kan? aku pun bole bangga ngan ko, apatah lg dorg..huhu

Dak Wan December 30, 2009 at 9:39 PM  

Semoga anda mampu mengubah nasib keluarga anda :) Amin. Yg CC tu pe cerita erk? Waived tak?

Pagoh,  December 30, 2009 at 9:42 PM  

hahahaha...housemate ku yg baik ati, periang sudah blushing..hahahahaha

sharamli December 30, 2009 at 10:12 PM  

hee..
teringat kat sk0lah dulu kal0 cekgu s0h tukar dgn kawan..pesan kat kawan siap2..kal0 salah..tlg padam n bet0lkan...
pesen perangai jht...

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP