na na na na na ganu kite

>> Thursday, April 27, 2017

Ni coretan way back 28 Januari punya cerita. Maklumlah..semangat blog ni kadang mai..kadang tak kunjung tiba. Time tengah semangat..kita coret je sebagai journal..sebagai kenangan untuk masa akan datang. Hehehe.

So ni trip balik ganu yang kami decide kami nak lalu jalan pantai. Balik dengan adik ipar aku sekali and siap singgah Kuantan tempat adik ipar yang lagi sorang. Memang trip kali ni set santai2 je tak rush. Tak ingat sangat gerak kul berapa..tapi rasanya around 11 pagi kot biasalah ngn budak2..ngan aku nye tido lama kan..Kami balik naik keta Acik kali ni..Altis baq hang..huhu..syok juga. 

Kami singgah makan tengahari dekat Kuantan area umah Ateh. Sembahyang semua kat situ lah. Kami makan kat area pantai black stone tak silap aku. Tengah ada ramai2 kutip kerang tepi pantai tu. Aku tak koser nak join..aku amek gambor je lah. 

Mencari Kerang Pantai Balok



Pantai Balok

Lepas dah abeh makan..kami pun start gerak lalu kemaman, jalan pantai. And singgah Teluk Mok Nik a.k.a Monica Bay untuk beli sata and otak-otak.



Ni antara tempat datim masa awal2 kawin dulu and Cembam posted kt skolah Kemaman. 7 bulan gak la dok separate. Lepas dh dapat bekalan makanan dlm keta..kami teruskan perjalanan. Konon nak lalu jalan dlam tu terus..rupanya tak bersambung dengan Pekan Kemaman..sebab ada sungai. So pusing balik keluar menuju ke jalan utama. Singgah jap kat Masjid area situ sebab Xiyad nak terkencin

Ganu walk


Then kami teruskan jelah perjalanan ke Kuala Terengganu. Tak berenti mana2 dah. Hari nak senja. Lalu la jambatan tinggi yang tak siap lagi masa aku last lalu jalan ni. Aku stress lalu jalan ni.aku pn tak tau kenapa. Masa rutin balik ke Kemaman dr Kuala Terengganu dulu lalu jalan ni..memang rasa stress je sbb jalan dia tu buat ko rasa takleh nk memotong ke apa aku tak tau nk ckp camne..tp stress. Mujur kalau gerak pas maghrib ada lintas langsung ceramah masjid terapung kt radio tu leh dengar

Kami smpi rumah dh isyak dah. Rehat2 and tido lah. Esoknya kami ke pasar payang. Kadang takde pa sangat nk beli..saja nk jalan2. Balik tu leh singgah keropok lekor BTB yang kami suka tu. Kt sini kami gi kedai emas nk betulkan cangkuk gelang si Cembam tu..sudahnya trade in amek gelang baru pulop. Adeh..kena pau.




Ganu walk

Pastu saja jalan2 kat pantai batu burok sambil makan tengahari kat area situ. Nampak la taman permainan besar ni. Suka la Xiyad. Sampai ilang terus dia punya takut nak masuk gelung tu. Sebelum ni kalau kat taman rumah aku ni pun dia tak berani masuk gelongsor gelung tu. So dia get rid of his fear kat Taman ni. Alhamdulillah..another small but significant achievement. Tapi yang gelung berpusing2 tu dia masih tak berani

Pantai Batu Burok Kuala Terengganu

Pantai Batu Burok Kuala Terengganu

Korang leh naik kereta kuda gak area ni. Aku tak tanya pun berapa rate dia. And leh beli layang2 untuk main kat tepi pantai ni. meriah gak la tempat ni. Ada gerai2 jual makanan2 kudap2an dan patung belon2 segala



Kebetulan masa kami lepak kt sini tengah teduh je...so lama gak la kami bagi can XIyad main kat sini..bila bahang panas mula menyinggahi tubuh..kami pun gerak dari situ and cari tempat makan


Xuwayla Asfiya in Ganu

Xuwayla Asfiya in Ganu

Xuwayla Asfiya pun layan mana yang boleh. Hehehe..ketara sungguh kecapangan telinga beliau. So sat lagi ada mood aku sambung share pasal Dapo Pata yang ada kontena2 kedai makan tu pulak ye. oh yeahhh

Read more...

Felda Residence Hot Springs - Family outing

>> Tuesday, April 25, 2017

18th March yang lepas, we had an unplanned family vacation in Sungkai. The siblings were planning to balik kampung that weekend, but Farees has booked a resort in Sngkai to celebrate his bonus pay and was bringing Mom and Dad. So what's the point for us balik kampung when Mom and Dad were not home? kah kah


9km lagi nak masuk dari simpang ni haaa

So in a very short notice, we asked Farees about the resort, googled here and there. Unfortunately all fully booked already. I decided to book some other homestay not far from the place. But suddenly Fikri, my BIL said that he knows the Manager and the person could get me a room. Nice!!! I cancelled the homestay booking and took the room instead. Farees booked a 4-room villa with its own open-air jacuzzi in the middle of the house. So nice. Well, dapat bilik pun dah OK

Tram untuk angkut korang ke hot spring tu..tapi tak jauh pn dari villa and room korang..leh jalan je

Oh ya..the place we went was called Felda Residence Hot Spring. I was still demam yang tak kebah2, so hot water sounded pretty convenient.


IMG_4727a

We hit the road around 10A.M. As we were informed that we can check in at 2P.M, my sisters planned to kick-off a bit later. So we just drove on our own speed along the North-South Highway. The journey was quite smooth until is slowly packed and jammed around the Trolak exit. I was supposed to exit at Sungkai exit, but looking at the flock of cars in front of us, I decided to exit at Trolak and so did many more of them. Hahaha!!

And you know what? the jalan dalam from Trolak to Sungkai is a nice 2-lane road dude!!! So if you got into the situation as I was whenever you travel up north, maybe this information could help. Huhu..So we had a nice journey again till we reached exactly at the entrance road towards the resort. From the main junction heading to the resort is another 9KM.

Since we were the only one that has arrived, we decided to had our lunch first at the kedai makan by the junction. While we were having our lunch, my BIL texted that we could check in as early as 12PM. So, right after we finished our lunch we drove towards the resort



It was kinda empty when we reached the place. Couldn't really see any tenants or anybody around the area. I parked near the reception area and checked in. We had a room at the 1st floor which just next to the reception area. So I didn't need to change may parking spot and just had to loaded out all our stuffs and get into our room.

It was quite spacious, a bath tub which I've already thought of having the kids to dip in later. We just lazing and laying while waiting for my family to reach the place.

They arrived around 3P.M, We couldnt drive to the villa because each villa only allows 2 cars and our were the fourth one. So, we just asked them to meet at the pools since they were getting ready to hit the pool as well.


IMG_4767

IMG_4750

IMG_4764a

IMG_4796

I tried the hot pool first. It was quite hot and as expected, Xiyad did not really fancy to dip in. He  just sat next to his mom and submerged his legs. Fiya kinda enjoy the pool but since it was quite hot for them, I just enjoyed it to myself first.

After around 20 minutes, we went to the other pool. Another big pool with the slides and it's just a normal-temperature pool. I spotted my family there and joined them. Again, Xiyad didn't really fancy to wet himself. I had to carry him on my back and I kept saying it was OK. We were going to play the slide and when we were just at the edge of the slide, Xiyad was crying and terrified. pity him..but a man needs to conquer his fear!! So we just slided down and Xiyad just had to pray the best for himself.

Xiyad was crying so right after that, I asked him to stay by his mom. I enjoyed the place on my own after that. But a few moments later Xiyad was on the inflatable tube that was brought by my sis with his nieces. It appeared that with the encouragement from his peer nieces, he could just get rid of his fear and started to enjoy himself. He started to splash the water and slowly his face became less and less tensed and after a while he was really enjoying it.

He was like enjoying the moment like he was talking to himself "why the heck I was so terrified before?!! this is fun!!" He enjoyed the pool till the very end. Playing with Nina most of the time. And there was this one time, he was alone coz Nina was going to play the slide and he refused to join her. I snapped him from afar and alhamdulillah he totally overcame his fear

IMG_4798


Once finished, we headed back to the villa to change our clothes, had some KFC and after an hour we left the villa and drove towards Pekan Trolak to buy some cool fever paste and the anus tablet for Fiya since she was a bit hot. It was 40minutes from our place. Luckily we managed to reach the pharmacy on time.

While we were heading towards Trolak, I asked Xiyad in the car.

"Seronok tak XIyad main air?"
"Seronok!!"
"mana ada takut kan..kan seronok...nak main air lagi tak lepas ni?"
"Nak nak..seronok"
"penat tak?"
"penat sikit je"

And after 5 minutes, he already dozed off. Ha ha ha.

IMG_4779

IMG_4789



We bought char kuey tiaw at Trolak and filled up the tank. Headed back to our room..another 40minutes drive, had our dinner and went to bed. That was pretty much ended my birthday for 2017.




The next day, we checked out and had our lunch at the famous Nasi Buluh Sungkai. Oh my Allah!!! It was like everything..I mean you could find almost everything to eat there!! Local dishes, ulam2...kampung dishes, mutton, lamb, satay, all kinds of drinks, coconut drink, sourplum, nira nipah and some kids jajan like upin ipin drinks etc.

But it was a bit hot for the outside tables. If you came with family and little kids, you better booked the air-conditioned room. My family have already finished their dishes when we arrived. We checked out a bit late because we were having our massage session. The massage was not really up to my expectation. Tapi ok la.. I was still recuperating from my fever at that time. And it was scorching hot that day!!! My sister took care of Xiyad and Fiya while we tried to enjoy our meal in that hot weather.



IMG_4752


Then we bought some fruits at the stall by the road heading to trolak and slowly drove our way back to KL. Ok la..a good time together with the family. Even just for a day..quite a nice place and I could recommend it to everyone for sure.


Read more...

Xiyad Exam lah sangat

>> Wednesday, March 29, 2017

Huhu..macam tak percaya pun ye..anak yang aku cium2..peluk2..gomol2 sungguh2..yang ku timang2 ku lambung2..ku tuang air panas..opsss..besar dah ha...6 tahun dah. Alhamdulillah..6 tahun pun..skang ni aku masih sekali sekala out of blue akan mintak dia kiss aku

"XIyad..sayang ayah"

ANd he will still come to me and give me a kiss on both cheeks. Balik keje pun kalau dia tengah syok layan tv ke apa..aku cakap

"Assalamualaikum...xiyad taknak sayang ayah..salam ayah keee"

then he will come to hug and kiss me..salam apa smua..ni kalau dia tgh ralit. kalau dia takde watpe atau ada benda nk tunjuk..belum sempat mati enjin dh dengar dari dalam dok jerit "ayah" and bukak pintu tunjuk segala benda yang dia exsaited nak tunjuk..kadang tu nk tunjuk homework dia, berus gigi baru, ubat gigi, adiah ari jadi kawan dia..anything yg he thinks nak share ngn kita lah.

Alhamdulillah..aku rasa disayangi anak lagi sampai skang..hehe


MInggu cuti sekolah hari tu minggu revision sebab minggu ni lah dia punya assessment pertama untuk year 6. Aktiviti book tu teacher dia bagi 2 minggu sebelum. Ada sekali tu aku kuarkan dari beg dia and simpan le dlm lemari..ingatkan utk buat kat rumah macam yang biasa dia bawak balik. Lepas 3 hari, satu pagi ni tengah siap2 dia amek aktiviti book tu and masukkan beg. Aku pun tegur la 

"eh Xiyad..nak buat apa bawak book tu. tu kan nak buat kat rumah"
"Teacher suruh..nanti teacher marah"
"ye ke?aku amik book tu dari dia..tapi ni letak kat rumah kan"
"tak...nanti teacher marah"

So in the end aku masukkan la dalam beg. then smpi opis aku mesej group kelas anak aku tu. tanya teacher mmg kena bawak ke buku tu ke skolah. Then teacher tu jawab ye..kena buat kt skolah and rumah..Xiyad dh 2 hari tak bawak.

Allah..alhamdulillah..maknanya Xiyad dh paham arahan..seronok hati aku


Tapi masa cuti skolah..aku tak dapat nk spend time go thru xtvt book tu..aku start demam sebelum cuti skolah tu smpi la skarang..ye..aku kalau demam lama..sebab bila kena aircond opis tu...balik tu dh rasa tak best balik..so banyak hari smpi smlm yg aku balik2 aku baring je. kadang tak makan malam pn sebab dok baring tido tau2 dh kul 3 pagi kat ruang tamu bawah tu. 

Minggu assessment ni teacher suh mai sebelum pukul 8 pagi..allah..bapak awal weh. jadi minggu ni aku smpi awal le opis. tapi macam nk cuba jadikan rutin lah..hehehe..bertekad!!!


Macam malam tadi dalam baring2 mamai2 telan pil aku sempat la layan xiyad wat activity book dia..part bahasa arab sbb hari ni bahasa arab dan science. Dia kenal tulisn tu..contohnya ummun utk emak..tapi bila tunjuk pktaan arab tu..dia tak tau tu ummun. Jadi aku pn ajar dia cara cheat skit lah malam tadi. Kalau ayah..abun..ada huruf ba. kalau jaddatun nenek dia ada bulat (ta marbutoh tu)..kalau takde..atok..hahaha itu lah sempat malam tadi smbil mamai selang seli dok tengok fiya buat apa. Wife aku pn tengah busy ngn kerja2 skolah dia. 


Semalam aku perasan xiyad kenal pktaan english utk warna. macam black, brown..dia tau perkataan tu. Alhamdulillah. Kami belikan cardboard tampal dinding jawi hari tu sebab aku nmpk jawi ziyad slow skit..pun tak sempat lagi nk ajar malam2..tapi bila ada kat dinding tu xiyad sll berdiri depan dia and baca mana dia nak. pagi tadi aku saja tanya random huruf..dia kenal smua. Alhamdulillah..pasni aku start ajar la baris atas bwah and depan


Aku selalu letak expectation yang rendah je utk anak aku..taknak jadi golongan parents yang beria2 nak anak terrer itu ini. tp kadang terpengaruh jugak bila tgok anak orang lain hebat2. yelah tiap anak lain2 potensi..and ada kaitan ngn mak ayah dia punya amalan juga. jadi takyah nak expect hebat sangat lah kalau kita pun tak bagus mana. 


So kadang aku macam"eh..xiyad leh kenal ke..leh jawab ke soalan camni". tp ada benda yang memang dia leh buat n u dont expect it. see..bila aku expect tak terlalu tinggi..aku jadi gembira dengan apa yang dia achieve. hehe. Xiyad ni aloof sangat. pemalu sangat. kat skolah ngan kt rumah lain. Jadi bila teacher ajak dia malu2 nak sebut..tu yang buat dia macam lambat skit perkembangan dia. Sebab teacher pn tkleh gauge potensi dia. 

Tapi kami akan cuba pastikan by end of this year..dia pandai membaca lah...mengira pn dah ajar dah skit2..alhamdulillah..

doa kan yang baik2 untuk Xiyad ye semua...Exam tu..aku pn tak expect pape..asal dia leh jwab skit2 jadilah..hehe

Read more...

Xiyad yang sudah pandai menipu

>> Monday, March 13, 2017

Hari ni  tertinggal henpon. Jadi masa2 yang dicurik sekejap2 tika waktu kerja untuk cek2 henpon terasa perlu diisi dengan sesuatu. Nah..blogging saja lah. Untuk hilangkan mengantuk pun nampaknya dengan cara menaip saja lah hari ini.

Tiada apa yang terlalu menarik untuk diceritakan. Sedikit sebanyak FB sudah dikongsikan pelbagai ceritera harian ku. Jadi aku cuma mahu menukilkan sedikit tentang anak2 ku berdua it. Usia berlalu dan bertambah dengan cepat. Semakin hari kerisauan yang suatu masa nanti aku akan jadi orang asing bagi mereka itu semakin menebal. Walaupun masih jauh rasanya tahun2 yang memungkinkan perkara ini, tapi memang itu lah aku rasa.

Xiyad sudah 6 tahun. Well, mengikut tahun. Usia sebenar baru 5 tahun lebih. Jadi tahun depan sudah perlu memulai sessi persekolahan darjah 1. Xiyad masih belum kenal huruf jawi sepenuhnya lagi. Tersangkut2 bila sudah sampai huruf Rho dan seterusnya. Bacaan rumi, Xiyad baru mulai mengenal perkataan yang ada 3 huruf. LAM, CAN, TIK. Teknik Phonic ni memang berbeza sedikit caranya. Rasa menyesal pun ada hantar Xiyad ke sekolah yang gunakan konsep phonic ni. Ada kelebihan dan kekurangannya. Cumanya, dengan sifat2 Xiyad yang tersendiri itu, terasakan phonic tidak begitu sekufu dengan dia.

Nak berikan pemahaman pada Xiyad utk suku kata 3 huruf itu 1 cabaran. Lepas ini cabaran lain pula menunggu. suku kata 4 huruf. Dan yang paling aku risau sekarang ni, boleh kah XIyad menulis apa yang disebut. Cara umum mengenal huruf..kita kenal kan dengan cara H.A bunyinya HA. H.A.S? Bunyinnya HAS. Begitu kan. Tapi phonic terus dedahkan anak2 ini dengan HAS it adalah has. Lebih pada cara memori untuk mengingat yg HAS itu adalah HAS. Memang diajar HA..S....bunyinya HAS. Tapi cara phonic ni kelihatannya cenderung untuk membuatkan anak2 untuk menghafal. Hmmm..

Takpelah..aku kena lebih rajin untuk berikan perhatian pada pembacaan Xiyad dan tune sedikit mana yang perlu ikut kesesuaian cara pemahaman Xiyad. Xiyad pun sudah mula rajin untuk belajar membaca bila di rumah. Sebab itu je cara nak kecek mak ayah dia untuk layan youtube kat phone bagi masa yang telah ditetapkan. Nak layan ben 10. Takpelah..at least ada perangsang untuk dia kan.

Jadi tinggal kami lah kena rajin untuk selitkan mana yang perlu untuk bantu Xiyad fahamkan semua ni. Aku yakin kalau tiap malam Xiyad belajar membaca ngn kami ni..insyaAllah dia boleh baca by end of this year. Cumanya pemahaman nk merterjemahkan sebutan dengan penulisan tu..totally different thing pula. Kena fokus pada benda ni pula nanti.

Ok, selain topik pembelajaran..Xiyad dah mula bijak untuk menipu. Tak tahu lah nak dipanggil apa secara lebih sopan. Tapi memang menipu la senang cerita dia. Bila dia ambil sesuatu, atau buat sesuatu..dia sudah pandai nak menipu dan katakan tidak. Biasalah tu. Cuma kami kena fokus lah pada Xiyad untuk perkara2 macam ni.

Semalam carikan hadiah harijadi sepupu Xiyad di kedai cenderamata. Ada mainan2 juga. Kebetulan kedai tu tiada mainan2 kegemaran Xiyad. Xiyad cuma pegang2 bola pokemon je. Aku ni nak kata berkira..tidak juga. Banyak dah mainan aku belikan XIyad. Cuma, mana yang aku rasa Xiyad tidak sungguh2 minat, aku elakkan untuk beli. Nak dijadikan cerita, masa nak keluar dari kedai, aku nampak Xiyad pegang sesuatu. AKu tanya XIyad.."Xiyad pegang apa tu?". Dia menyorok belakang emak dia dan cakap "takde apa...takde apa ayah".

Aku rapati dia dan capai tangan yang pegang sesuatu tu. Oh, dia ambil patung pokemon kecil yang ada dalam pokeball tadi. Aku cakap dengan lembut,

"Xiyad tak boleh ambil barang macam ni. Ini orang punya. Mana boleh ambil. Kalau Xiyad nak, Xiyad tanya ayah la..faham tak...ini mencuri ni namanya..ayah tak suka. Allah marah.. Faham tak? Mana XIyad ambik ni..jom letak balik"

Lepas aku puas hati macam dia faham, kami pun pergi ke rak yang tempatkan pokeball tadi. Sambil letak balik, aku belek harga RM5.90. Memang boleh beli. Tapi aku tau Xiyad tak minat sangat pun. Sekadar rasa ingin memiliki dan dibiarkan begitu sahaja nanti. Jadi aku bagitau Xiyad

"Xiyad tak main sangat pun pokemon ni kan. Ayah tak payah beli ye. Banyak dah mainan XIyad dekat rumah. Ingat..ayah tak suka ambik barang2 orang ni. Xiyad buat lagi..ayah pijak tangan tu..nak?"

Sungguh2 dia jawab taknak. Ye..Xiyad ada satu rasa takut bila aku bagitau dia bakal hukuman yang menanti bila dia buat sesuatu yang salah. Kenapa dia takut? Sebab aku tak pernah tipu. Bila aku cakap dapat penampar..memang penampar lah yang dapat. Jadi..ye...kalau dia buat lagi curi tu...memang aku akan pijak tangan dia..Tapi tahap pijak tu..memadai lah pastinya. Jadi bila aku bagitau dia apa yang bakal dia rasa, memang dia akan takut sungguh-sungguh.

Kami pun ke rumah adik aku untuk sambut harijadi Nina sepupu Xiyad tu. Main la diorang ni. Kejap gaduh kejap baik..gitulah. Lepas majlis, aku singgah checkers untuk beli2 sedikit barang2 keperluan. Ada insiden orang potong line, aku macam mahu sound je, tapi terasa macam tak perlu pula. Yelah zaman sekarang ni, sound potong line pun mungkin akan menyebabkan leher kita dipotong. Zaman orang sudah tiada pertimbangan kan. Tapi apa yang jadi lepas tu lebih mengganggu aku. Aku siap2 masukkan barang ke dalam kereta, Xiyad masuk kereta, aku perasan ada patung batman bawah bantal Xiyad.

Terus aku tanya...mana dapat patung batman tu? Dan Xiyad kata takde...takde. "Bagi sini ayah nak tengok". Aku tegaskan suara. Dan dia hulurkan patung batman tu. Aku belek dan aku rasa kedai cenderamata tadi takde jual batman ni. Kalau ada, memang aku dh belikan sebab Xiyad tengah minat batman. Aku pun tak pasti samada batman tu dah lama ada situ ke tidak.

"Xiyad ambik dari mana ni?? Kedai tadi? Kawan punya? Nina punya?"

"Entah. tak tau"

tuddia..pandai dia mengelak. "Xiyad memang nak kena pijak tangan ye?"Meh sini". Masa ni Xiyad dah start nak menangis dah mengenangkan apa yang bakal jadi kat dia. Tapi sebab kami nak menghala balik, sudah dekat jam 7 petang. Aku sabar dulu lah. Aku denda dia tak boleh makan jajan yang diambil dari dalam tadi. Dia balas "Alaa..ayah..rumah jauh"

"Sapa suruh ambik barang orang? ayah dah bagitau kan tu mencuri namanya. Siapa punya" 

bla bla aku tazkirah campur2 tegas and lembut. Bagi can lah sebab baru semalam dia dikenalkan dengan mencuri ni. Tapi jangan pandang rendah conscience seorang budak 6 tahun. Dia tahu dia buat benda salah sebab dia sorokkan patung batman tu. Dan bila kita tegur..muka dia terus berubah muka orang bersalah. Jadi, jangan ambil remeh. Diorang tahu. samada separa tahu ke apa, wallahualam.

Jadi tak makan jajan lah dia dalam kereta. Sampai rumah aku suruh bawa masuk batman tu. Dia hesitate. Nampak? Dia tahu. Aku sambung lagi nasihat pasal ambil barang orang. Malam sikit, bila anak isteri sudah naik tidur, aku wasep adik aku tanyakan samada NIna ada ke mainan batman tu. Dan adik aku cakap ye..tu mainan Nina. AKu minta maaf la kat adik aku sebab ambil barang tu.

Pagi tadi masa mandikan Xiyad aku bagitau Xiyad,

"Xiyad, Nina bagitau Xiyad amek Batman dia. Kenapa XIyad ambik"
"Bukan ayah. tak tau"
"Jangan menipu. Mak Nina bagitau ayah, Xiyad ambik batman Nina. Kenapa buat macam tu. Ingat ye. Tak elok ambil barang orang. Allah tak suka. Ayah tak suka...Faham tak?"

Xiyad mengangguk faham

"Kalau kawan XIyad datang, lepas tu ambil mainan Xiyad...Xiyad suka?"
"Taknak taknak"
"Tau pun..Jadi Xiyad pun tak boleh ambil barang orang lagi lepas ni. Faham"

Lepas tu kami turun bawah untuk bersiap. Batman tu ada atas sofa. Xiyad pandang aku dengan muka bersalah. Again...Budak faham dia buat salah.

"Takpelah..Nina bagi Xiyad main..tapi lepas ni awak buat lagi..ayah pijak tangan tu. Faham??"

Itulah kisah nya pasal Xiyad. Moga Allah lembutkan hati anak aku untuk cerna mana yang baik dan terus jadi anak yang soleh untuk kami. Aminnn

Read more...

Xuwayla Asfiya is 1

>> Thursday, January 5, 2017

Salaam everyone~~

Hey..its 2017. Like usual, almost everyone started to use it as a starting line to achieve and do something in their lives, strive for something better. Like a famous saying, "Resolution is not a goal..its the goal post..the goal remains the same, but the goal post keeps moving, usually getting further away". kah kah

Im at Mazda Service Center, waiting for my car. This is the last service under warranty. Last free of charge service. After this, hmmm poket rabak. I've already snapped the cost for the rest of the mileage services.



Alright..so new year will now start with Xuwayla Asfiya. Yep..It's already a year of fun time raising her. She doesn't really cause too much trouble during her growth except for occasional crying and shrieking every now and then without any reason. Other than that, Alhamdulillah..all went well and hoping for years of fun with her and Xiyad. InsyaAllah.

Unfortunately, I am suffering skin eczema..which comes and go. The last time I suffered it was during my college days. However, this time the effect is worst than ever. I couldn't walk properly coz there are small wounds at every crook of my foot which hurting me really bad when I want to walk let alone wearing the shoes. So, we couldn't really go out celebrating or what not. And plus, my parents and all my siblings were here, so we just paid a visit to my brother's new house.macam housewarming la.

IMG_4315

IMG_4321

My sister's family were with us as we had to settle some registration of business in SSM for my sister., so we went to our brother's house together from my home. Planned to buy Secret Recipe's cake and decided to go for the Chocolate Indulgence. Coz somehow my mom can enjoy it unlike any other cakes which she can't even finish a slice. Secret Recipe in Bandar Sri Putra ran out of cakes, so we just headed to my bro's and bought one there.

Everyone was there except for my 3rd sister and her hubby. We just started without them. Hahahaha. coz the kids already eyeing the cake though. We cut the cake after we finished our lunch. Dessert time!!

IMG_4322


IMG_4329

Sepupu2 yang ada. 7 cucu2 Masnah & Acim

So everyone sang the birthday song..tapi kena repeat balik 2nd time coz nenek couldn't remember Fiya's full name. Hahahaha. 

IMG_4335

Birthday girl cut the cake

And then Nusaibah kicked the cake. Hahahahaha...


Nureen was crying because she couldn't blow the candle..alololo..so we need to lit it up again and let her blew it.

And memang just left like 1/7 portion of the cake. Emak even said that she's gonna eat it!! For your information, my family is not into cake though. Hahaha. Tapi cake mahal ni ok plak..kih kih.

IMG_4343a


IMG_4344

And here is the latest edition of our family, Yadawiyyahul Fadwah and his army dad. hehehehe. I didnn't manage to take her picture earlier coz my lense was sent for repair. Then the other day before I had the opportunity to take her picture, dia mengamuk dah..so this time finally managed to take her picture. Welcome to the family Fadwah. And somehow I started the trend to call the 2nd name in the family. Kah kah. Yelah..nak panggil yadawiyyahul panjang and sukar sikit..takkan nak panggil yada..dh la sepupu dia si fiya telinga cam yoda. hahahahaha

So alhamdulillah..setahun dah Fiya. Hoping Allah will lend her to us till our last breath and hoping to give the best to her. We love you Xuwayla Asfiya!!

Read more...

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP