Xiyad Asytar turned 6!!

>> Thursday, October 26, 2017

26 Oktober..Tarikh yang sama 6 tahun lalu lepas punya lama menunggu dari tengahari..sampai ke lepas maghrib..lahir la hero kami XIyad Asytar dengan disambut azan isyak dari masjid BB Bangi. Alhamdulillah...masih diberi hak pinjaman oleh Allah untuk kami jaga sampai sekarang

24hb hari tu Little Caliph Sri Putra buat sambutan harijadi untuk anak2 bulan Oktober. Aku tempah kek dari mak kawan Xiyad. Bila lagi..tahun terakhir dah. Tahun lepas disebabkan tengah isu Note7 aku nak kena pulang, aku missed communication dari sekolah Xiyad and tiba2 suatu pagi Teacher tanya "Xiyad takde kek ye?". Ya Allah rupanya hari tu celebration dia..hahahaha. And esoknya mak kawan xiyad, kak Hanyzah buatkan kek khas untuk Xiyad. So sweet....so tahun ni kita order terus lah kat dia

Xiyad with Teacher Fatimah (Atiem). Ni antara cikgu yang masih setia since umur Xiyad 4 tahun kami hantar kat Little Caliph ni. Yang lain dah diganti ngan cikgu baru

NI cikgu baru..sori..tak kenal plak sapa nama


Ni lah rupa kek Xiyad. Lepas aku kontek kak Hanyzah and tanya serba skit pasal kek, aku pun design a quick one untuk diprint atas kek Xiyad. Wat masa ni, ni antara karakter yang dia minat lah.. and letak gambar dia sekali..so setel terus. Kek 3 lapis, chocolate and Oreo

Tahun ni Xiyad dh mula faham maksud harijadi and dia happy bila nak sambut tu.

Ni geng umur 6 tahun yang sambut birthday bulan 10. Tak silap aku kek ni pun Kak Hanyzah tu yang buat

Xiyad dan kek nya

Hari Sabtu lepas gi cari jajan nak jadikan goodies bag untuk kawan2 dia. Kami cari dekat area hentian Kajang tu ada pasar Pasaraya borong yang jual jajan2 macam Checkers pa smua. Tapi dia lagi low profile punya kedai la. Beli Apollo waffle, biskut teddybear tu and mentos..Ok la. Selagi boleh kami taknak la beli makanan ringan yg terlalu ringan. At least waffer tu ok la kot hok

Sambil2 cari goodies bag ni, dok try set COD untuk beli Note 8. Hehehe. Kakak aku yang bukak kedai tu perlukan telefon utk install app untuk mobile reload. Phone dia mmg zaman lama alcatel yang cuma ada 2GB je internal storage. And android dia mmg takleh install app pada SD card. Mula2 dia cakap nk beli phone 300..tp pikir2 Wawa macam menyuarakan niat nk tukar phone juga..so bincang ngn wawa, wawa stuju bagi phone Asus dia tu, aku bagi plak Note 5 aku kat dia, then aku amek Note8 baru. 

Sebenarnya mahal weh Note8 tu..3 ribu lebey..leh bli laptop baikkk punya. Lama gak aku pikir samada nak beli ke idak. Banyak lagi option lain. Tapi lepas pikir punya pikir punya pikir..beli la juga. Orang kata, nak pamper urself kan lepas penat2 cari duit.

Barisan cikgu2 Xiyad

Geng Birthday Oktober

So lepas beli semua jajan goodies settle, terus balik rumah. Sebab dapat finalkan COD ngn seller yang set jumpa kat BHP sebelum OneUtama kat LDP nuuu..Tuddia..So alang2 aku memang kena balik kampung last wiken sebab nak setelkn tukar nama geran tanah umah tu..aku pun pi jumpa COD ngan dia la on the way. Cuma lalu jalan yang jarang sangat aku guna nak balik sabak bernam lah

AKu bwak Xiyad balik kampung sebab dia pun kata nk jumpa sepupu dia Nureen tu. Dalam kul 7 lebih, aku and seller pun sampai kt BHP tu. Lepak luar je. Barang pun ori and masih sealed lagi kotaknya. Terus transfer CIMB kat situ..then done. Duit and henpon bertukar tangan. Terus gerak balik Sabak Bernam.

So back to cerita BIthday Xiyad ni...aku tak tahu lagi nak belikan apa..rasa macam nak beli kan scooter yang tolak ngn kaki ke apa benda tu. Or just as simple as pencil case. sebab aku nk bagi dia sronok simpan smua alat tulis dia..and nk start ajar dia mengeja pulak lah. Skang ni tengah ajar dia ngaji..nak pulun sebelum masuk tahun depan..dapat baca ayat quran slow2 pun ok dah. Baru smpi mad asli..pelajaran sabdu baru lepas..Alhamdulillah..

Camtu lah Xiyad..kadang2 mmg nakal beno..tapi at least skang dia dh pandai pujuk adik dia bila dia buat bagi nangis..tak macam dulu lari tinggal..dah banyak tolak ansur ngan adik dia. Bila main ngn sepupu dia..dia dah mula cakap "minta maaf"..alhamdulillah..sejuk dengar

moga Allah mudahkan aku untk terus membesarkan XIyad Asytar..aminnnn

Read more...

Family Outing Janda Baik

>> Thursday, October 12, 2017

Alrite..sambung cerita Birthday Outing with my family. So after we checked out, we drove down from Genting Highland towards Bentong. We want to have our lunch at Lemang Tok Ki Bentong. It located just a few more KM from Pekan Bentong towards Raub. Memang ramai lah orang. But meja pun banyak OK lah. I'm not sure if this is the original Lemang Tokki or the 2nd branch because I heard the owner opened another branch due to the super hot demand every weekend.

Sampai2, we took a long table for us and everyone started to browse through the dishes available there. Adam took 2 set of Lemang and I was planning to eat lemang as well though. You went to a Lemang place, you eat lemang la kan..hahaha. Paddia makan benda lain plak. tu kedai lain pun ada. Then I had a bowl of Cendol.


While we are finishing our lunch sempat la Si Nureen ngn Xiyad ni berdating. hahahaha.. sweet je. ntah apa yang disembangkan.

IMG_7168

IMG_7171
Walaupun pendek, tapi takpe..yang penting usaha tu

Then after everyone dh kenyang, we continued our journey towards Janda Baik. Ada singgah beli nanas manis kat Pekan Bentong and after around half an hour, sampai lah kami ke Teratak Pak Lah. Fuh..it has been a while since we last take a dip in the chilling cold water. And Alhamdulillah Xiyad dah tak takut nak masuk air after few session with his cousins in the swimming pool rumah uncle dia kan. So OK la



Then after rehat2 tido tengahari, Achik and the gang went out to get the ingredient for our BBQ evening. And aku pun berendam lah dulu dengan XIyad and FIya petang tu. Tapi just sekejap je. The rest tak masuk air pun..Osman macam tak sihat and Nureen also macam tak sihat. Abah was feeling so cold since kat Genting Highland lagi. So kami2 je lah

Then I asked Xiyad if tomorrow he wants to take a dip again..and he replied Yes exuberantly. Hehe. Ok la tu dh boleh enjoy the chilling water.

So the next day kami2 juga lah yang berendam. Kali ni mintak Wawa amek kan gambar. But I forgot to change the setting. I set it to manual focus coz I was trying to take the picture of Milky way that night. Jadi sayang..banyak yg out of focus. Tapi takpelah..janji ada skit2

IMG_7184

IMG_7190

IMG_7195
Gembira bebenor muka si Xiyad. hahahaha.

IMG_7211 copy
This picture, somehow buat aku rasa macam "what if Xiyad tengok gambar ni after 15 years. Hehehe..macam kalau aku tgok gambar aku n bapak aku 15 tahun 20 tahun lalu kan..mesti nostalgic. So alang2, aku letak effect nostalgic photo skit..hehehe


And lepas habis mandi kami pun bersiap2 untuk berangkat pulang. Alhamdulillah..jadilah nak bawak abah jalan2 kan. smpaikan abah mengadu kat adik2 aku tak pernah bawak dia jalan2. Plan asal nk bawak pergi Redang, tapi macam dh start tengkujuh la plak. 

And weekend ni pun kena balik sabak utk settlekan kedai kami tu. SO ni jelah rezekinya



Ni la rupa kawasan chalet Pak Lah ni..ok la..bersih la juga. Tapi you guys need to bring your own equipment la sbb the chalet mmg kosong takde pape. Mujur dapat pinjam water boiler je nk masak air dari tuan rumah. Sapa nak pasang khemah sdri pun ada disediakan ruangan untuk pasang khemah haaa. The rate is RM100 for a chalet a night. You might get your own baberque station or you need to share, depending on the number of chalets that you booked.


IMG_7233


IMG_7219


JandaBaik - Teratak Pak Lah

JandaBaik - Teratak Pak Lah

Before heading back to KL and Ateh & Adam to Kuantan, amek gambar semua dulu. Moga nanti ada masa lagi untuk spend cuti ramai2 macam ni.

Alang2 masuk KL, I planned to buy a gift for my Abah, grass cutter..mesin rumput tu. So I spotted a big hardware store near ee TIong motor, and sup Hijau tu. Punya la pusing2 jalan dalam dari DUKE, sekali tutup. huhuhu...

So we just head home after that. MY family had to kick off back to Sabak Bernam later that evening.

Read more...

Family Outing Genting Highland

>> Thursday, October 5, 2017

I was away for outstation for 2 weeks in kerteh and Miri for 3 days each. Departed on Sunday and back home on Thursday. Been a while since my last outstation. This time was to train the users for my e-Health System go-live for PETRONAS. It's such a fulfilling journey since the first day I joined the project. Alhamdulillah..we are preparing the users for the last familiarisation stage and the system that will benefit so much to many people will be used widely around 15th of August. Ok enough of work stuff.

So bila dh abeh outstation sang bini pun start menagih turn dia plak untuk bercuti lah apa lah. And at the same time I plan to celebrate my Dad's birthday as well. Cembam originally planned to go to Johor Premium Outlet. I was like..dah...ada apa je..sekadar barang2 branded punya tempat shopping. If you are a branded punya orang memang worth it la nak ke sana to buy all the branded stuffs and you would feel "murah ni". Tapi I am not a branded punya orang lah. So mahal juga ku rasa semua tu.  And because Cembam did not able to give any other agenda selain JPO..ada dia bagi..Legoland lah, Hello Kitty Land lah. Paddia..So I suggested to just spend the weekend at Genting Highlands Premium Outlet je. Sama je. At least ada la something fits with the word "holiday" by enjoying the skyway cable car kan.

Brotherly Protection
The Guardian. Muat lagi sweater Xiyad. Sweater Fiya tu was the one Xiyad pakai masa UK Trip dulu

The siblings & the cousin
Kak Wa and Family. Aku ajak skali family kakwa..aku bagitau siap2..takpe aku tanggung semua. Yelah kakwa punya kedai masih tak dapat nk start lagi dok tunggu kunci kan..so harapnya jalan2 ni kurgkan skit stress


I asked Mom and Dad if they want to join us for a trip and my sister's family as well and they all agreed. Jadi my sister drove my parents to my house on Thursday night so that we could kick off from my house on Friday. The plan was to spend the Friday night at Genting and Saturday night at Janda Baik. Layan air sungai..syiok juga kan.

For hotel in Genting Highland, my SIL punya husband, Adam..my biras booked them for us. 4 rooms kt First World Genting Hotel. Largest Hotel in the world tu. Penuuuhhh. Could not even book in the same floor pun. Bila nak tambah satu, siap dh habes Tower 3. Kena la amek 1 bilik Tower 2. Takpelah asalkan ada dah bilik.

3 generations
On our way to the Skyway Platform. Level 4.

The to-be parents
Adam and Nashirah yang expecting their first baby

So on Friday we headed out at 11A.M macam tu lah. Plannya nak semayang jumaat area jalan genting-Klang lama. Coz this time I planned to use the old road towards Genting. Bila lagi nak try. Time peak hour orang masuk jalan tu sebab tak larat mengadap Jem kt Toll Bentong and Karak tu..kita tak berani sebab tak pernah lalu. So this time nekad lalu situ. Memang kona kona lah jalan dia. Ala2 nak naik cameron..tapi OK sikit. Nak berhenti semayang Jumaat tak jadi. Kah kah..

Genting Highland

Genting Highland

We stopped for lunch kat Gohtong Jaya punya pekan. The same kedai the last time we were here. But now with Xuwayla Asfiya, it was not the same as when Xiyad was still a baby. Xiyad has its own kelebihan..he would sit on the chair waiting nicely until we finished our food. We can take as long as we want. But Fiya? hmm..She cant stay still. So I have to walk her from end to end of the shop lots, even went into a hotel lobby and came out again and again while Cembam had her lunch. So takde selera dah to dine there, I just tapaued my lunch to have it later in the hotel room.

After my SIL and her hubby has already checked-in, we headed up towards First World Hotel - the biggest hotel in the world!! So cut story short, we got our room keys and lepaskan lelah, semayang apa smua lah. We gathered back at the lobby at around 5:30PM.

Awana Skyway
Queuing Up

my 2 lovely ladies

Purchased the Skyway Awana ticket and enjoy the ride. The new skyway has few stops which one of them is the Temple. So you can stop at the temple to take some pictures and continue towards the Premium Outlet. The ticket cost you RM8 one way. So RM16 return. That is for normal one. There are few option. Gold class lah..apa ntah lagi and glass floor yang boleh tengok bawah tu haa..yang tu RM48 if not mistaken.

Awana Skyway

Awana Skyway

Putih berkabus je when we were going down. SO kalau kome beli yang glass floor tu tak nampak hape pun..hahahaha

Awana Skyway

The Genting Temple
That's the infamous temple and you can see they built a walkway siap berbumbung beraircond weh. and it was one of the stop of the ride


Awana Skyway

Awana Skyway
Yeah..sampai

In Genting Premium Outlet, there is a stroller service. the strollers are the one that looks like a car and can fit 2 toddlers. But visitors can rent it for the whole day so you really need to be among the first if you want to use them. SO kt Premium Outlet, aku bukan branded punya person..jaga anak jelah while my wife buat terapi saikologi dia tu..hahaha. Just managed to buy a pair of shoes for my mom. Nak belikan my dad something for his birthday..takde yang menarik. Nak belikan mesin potong rumput jelah nanti.

Genting Premium Outlet

Here Fiya Go!!

The brotherly Protection
Dok ngekor adik dia je lah. Mak dia memang bawa diri sendiri dah..tak ingat anak dh

Around 3 jam juga lah kat situ. Then we had our dinner at the foodcourt. THe foodcourt use meal card concept. YOu need to top up the card first, use it and just return it back to get all the balance. Abeh makan semua, we headed back to the hotel. Jadi la..seronok juga mak ayah and budak2 tu layan skywalk kan. Sampai hotel terus tertido.kah kah.

Across the sprinkles


THe next morning before check out, we just had our breakfast at terminal 2 Cafe at our lobby, tower 3.

Tower 3 Lobby

Terminal 2, Tower 3

Quite Ok. Had a nasi lemak with a price of RM7.50. What do you expect.. At least im not dumb enough to buy a branded mineral water from starbucks in genting and make a fuss over the internet. hahahaha

Grandma playing with Fiya
waiting for their mom.

During checkout..it was so hectic because they were so many people checking out too. I managed to get down with ease. But Cembam and her sister had to wait almost one hour in front of the lift coz everytime the lift stopped at their floor, its already full

Nureen carrying Xuwayla
Nureen mendukung FIya. hehe

We filled up our fuel at Petron on top there and went down towards Bentong. We wanted to have our lunch at the infamous Lemang Tok Ki Bentong. My bike group often ride there together but I never had the privilege to follow. SO, datang ngn famili je lah. Alright next entry lah..Janda baik.

Read more...

Memuah Raya 2017 feat. birthday cake Zona & Wafa'

>> Wednesday, September 13, 2017

Ni namanya update super lambat untuk Memuah Raya. Huhu..nak buek camano, feel nak berblogging tu dh terlalu suram..sebenarnya bukanlah semangat nak menulis tu yang pudar, tapi era facebook ni dh mengubah banyak benda. Rasa macam lagi senang share kat facebook, ramai yang boleh tengok..tu yang jadi lagi susah nak tulis kat blog ni. Kalau facebook ada function blog kat FB macam friendster dulu..lagi lengkap lah FB tu.

Tapi tengah ada mood ni..kita update je lah. Walaupun kt FB boleh tulis cerita panjang2..tapi takde function utk gambar tu letak dalam entri untuk melengkapkan lagi cerita. so selagi FB takde function ni..ni la jurnal kehidupan aku. kih kih.

Okeh, seperti yang dirancang sebelum puasa lagi, kami GengMemuah yang gojes2 belaka ni menjayakan Memuah Raya 2017 di rumah ManjeWafa kat Bahau nu..Dia kalau rumah Wafa' ni..ko dh tak yah risau makan la der...boleh kata smua ado la haaa.. kau nak apo..kek, kudapan, kopok, tapai smuo ado. so mmg kami sukarela la nk pergi.

Jard tumpang aku and pergi sama. Aku pikap kat Komuter Bangi. Time aku sampai, Masy, Sepol, Anne and Linda dah sampai. Ok la..bukan last. kah kah. Sampai2 takyah citer banyak la.makan dulu. Apalagi..cargas. Sodappp. Lepas tu bila Keri dh smpi, smua dah ada...dah makan, baru la kami buat sesi fotografi. Buat kat laman rumah yg lebau tu..dia punya lebau tu smpi Masy ingat aku ckp pungkok dia yg lebau. hahahahaha


IMG_6555



Memuah Raya 2017



up in the air

Tapi kali ni gambar lompat tak best la..aku terkilan n stress pulak hari tu. Depress aku sebab tak tau timing kamera sdri. Kamera aku tu Canon yg bebai pikir, kalau semi pro punya kamera tak payah la timer mode yg boleh continuous. dia bajet kalau semi pro n pro smua akan beli wireless shutter tu. Pakyu tol. Jadi kena tau la timing nak lompat. Tapi asek tak jadi je. Rasa mcm kamera aku pun dah tak berapa betul. Sebelum2 ni bertahun2 gambar memuah lompat ok je. Maybe kamera pn dh off-timing sikit. Jadi penat lompat masing2..tak dapat yg cantik smua lompat. SO sudahnya aku pn takde mood..diorang pi sawah, sambung amek gambar, aku masuk umah layan makan je. Huhu. tapi takpe aku dah edit yg terbaik untuk semua. Jeng jeng jeng...


Memuah Jump

So lepas smua dah balik dari sawah..ada pulak birthday celebration utk LInda and Wafa. ye..lepas dh byk2 makanan tadi, ada pulak birthday cake. yiehhaaaa...sodap plak tu. aku yang tak minat kek ni..kalau wafa' yg bake..aku tetap makan. So sambung lagi makan and makan..smpi ponek. 

Wafa & Linda birthday


Wafa' & Linda birthday



Dah kenyang, Wafa' start tapaukan untuk kami makanan..yeahhh...aku siap amek portion tapai Zona..kah kah.. so dapat la lebih tapai. thorbaek.. Sebab dh agak lambat, aku sajes si Jard tido je umah aku..dia kata tak selesa mula2, lepas aku kata tuala wanita, tuala apa smua bini aku ada je..terus dia kata ok je..selesa..so ok la. 

Alhamdulillah tahun ni.memuah masih dapat bersama...semoga ukhwah terus terjalin..seia sekata sehati sejiwa menghadapi cabaran..kami setia..kami sedia..berkorban untuk negaraaaa

hahahahaha

Read more...

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP