Kenangan sekolah menengah. Zaman remaja dengan Fariz

>> Tuesday, June 7, 2016

Tingakatan 1, aku bersekolah di SAMT batu 38. sekolah agama. Kawan2 aku boleh kata semua masuk SMKUA. Sekolah menengah kebangsaan yg terletak bersebelahan dgn sekolah rendah kami. Kalau ikutkan memang nak sekolah SMKUA je sbb semua kawan kat situ. Tapi kuarga suh sekolah kt SAMT, kita ikut je lah. Tapi pendekkan citer, form 2 aku pindah. Cikgu2 masa aku form 1 3-4 orang selalu tuang kelas, tak masuk kelas. AKu tak tau pun matematik tu apa. Jadi aku bgtu mak aku nak pindah.

So bila masuk SMKUA, aku bersekolah sama2 ngn kawan2 baik aku ni balik. Tapi kelas aku ngn Fariz jarak banyak. Dia kelas ke 6 or 7..while aku kat kelas pertama sbb aku amek bahasa arab. Kami jumpa time rehat sajalah kat kantin. Atau main badminton kat taman belakang rumah Fariz waktu cuti wiken. Form 2, kami sekolah sessi petang. And aku tak banyak sangat luang masa ngn Fariz. Tapi start form 3, sekolah pagi..tiap petang kami main kat taman belakang tu. Mula main badminton, tapi sebab kami budak sekolah yg belanja harian dapat cukup2 je, kami tak mampu nak beli shuttle. Tu pn dh pakai shuttle plastik yang laju tak hengat. Sakit dowh kena smash ngn shuttle tu. So kami decide kumpul duit n tukar game. Main takraw sbb leh pakai kasut skolah je n bola takraw tahan lama. Hahha..ye kami main bukan sebab minat, tapi sebab lebih cost efficient.

Lama kami main kt taman belakang tu. Sampai pakcik2 yg dok area situ pn join kami main. Dari tak tau lipat, tak tau serve smpi pandai melipat lah. Sampai reti lipat gulung. Haaa..masa kami main setiap petang, Fariz lah selalunya punca kami tak ckup korum. Ada je lah sebab dia. Selalunya sebab ikut mak ayah dia gi rumah atok dia kat Sg Haji Dorani. Yelah takkan nak kata tknak ikut. Tapi kadang dia tak ikut juga. And lagi satu punca utama selalunya sebab adik laki dia si pesol tu. Dok nangis la tknak abang dia kuar main suh dok umah. Kami ni sbb dh selalu gitu mmg dok cakap kat Fariz, suh tinggal je sbb kakak dia ada je kat umah tu.

 
Aku dan Fariz waktu baraan beraya

Tapi bila si Pesol ni start jerit2 "ABANG KOBAAAANGGGGG...ABANG KOBANGGGGG!!!". Memang Fariz akan patah balik. "Aku takleh la kalau dia dh start panggil abang kobang ni". Maka petang tu kami main takraw tak cukup orang. 2 lawan 3 la jawabnya. Lepas tu dulu Fariz main selalunya main tekong. Fariz lagi sorang team sebelah pn tekong. And selalu sangat lah kalau Fariz cuba nak receive bola, plapp...mati. "alaaa...tapak pulak". Hahahahaha. tu memang signature dia. Asek kena tapak je la bola time kita harap dia naikkan first ball. Kami wakil sekolah untuk sepak takraw masa kami form 5. Disebabkan team asal tak sempat balik dari main bola, tak cukup orang..jadi aku suggest Fariz untuk join team wakil sekolah kami. Kami kalah smua game. HAHAHAHA!!! Masing2 tak pernah main wakil skolah..saiko..cuak. Tapi aku selected utk wakil daerah, but pengetua tak kasi pi. Fariz dapat gak main untuk satu game. Hampir menang, tapi lepas kuar "alamak tapak" dia...kami kalah. HAHAHAHA!! And kami selalu gak brader2 main takraw ni ajak team kami join game open takraw mana2 event yang dianjurkan. DIorg bayarkan yuran masuk. Kira sebagai pendedahan la. Tapi sebenarnya nk bagi cukup korum so team kuat takde la kena lawan sesama diorg kt peringkat awal. Memang tu kenangan manis la sebab kami start main takraw dengan timang tak lebih 5, main n main. Dari tgok je abang2 ni main sampai leh join main, smpi la berentap plak dengan diorang.

Bila masuk tingkatan 4, somehow..abah aku sanggup bayar yuran RM10 sebulan untuk aku masuk Taekwondo ngn Fariz. Selama ni mmg Fariz, kawan and Zul masuk taekwondo. Kadang tu aku tak buat apa wiken, au gi skolah untuk tengok diorg berlatih. Yelah..takde duit kan. RM10 sebulan dulu adalah bebanan pada abah. Tapi aku blaja sendiri je kat umah. AKu ni kan jenis teruja tgok martial art movie. So somehow i can kick as good as them sebelum aku join kelab taekwondo lagi.  So bila dh join taekwondo club, kami lagi rapat. ANd masa form 4 plak, kawan baik aku yg sekelas si Zul Atfyi tu pergi MRSM. Jadi mmg lagi rapat ngn Fariz lah jadinya.

Dulu rumah Fariz ni la tempat kami layan video VHD ke apa nama dia. Sebelum ada CD. Bapak fariz ada kad ahli BEE KEE Video tak silap aku nama kedai. So kami kadang pergi sewa video shaolin kungfu and layan sama2. Aku ingat lagi fariz rekod filem bollywood Dil Se. Perghh memang kalau aku tak tau nak buat apa kat umah dia, aku akan layan lagu chaiya chaiya tu lah. Malika Aurora yg seksi masa tu utk aku..fuhh..daebakkk..hahahaha. Fariz siap beli kaset Dil Se, kompilasi semua lagu dalam filem tu. Sempat aku pinjam kaset tu. Waktu tu kami diambang remaja..baru baligh kan..ada la Fariz pernah kata rasa macam nk sewa je tape adult video. kah kah kah. Ate masa kt kedai tu poseter bukan main. Tapi in the end memang kami tak beli. Paling jahat pn layan sisipan adult scene citer Fair Game lakonan cindy crawford dulu. Kah kah..adoiii.. ya Allah.

Masa sekolah menengah mmg sangat kerap lah lepak rumah Fariz. Lebih2 lagi lepas kelas taekwondo. Time tu lah kami layan video or dok teruja tiru gerakan2 dan tendangan dari movie. Kusyen kat ruang tamu tu jadi pad pelindung. Fariz try buat kick, aku tadah dengan kusyen. Then pusing plak giliran aku. Sampai penat. Kalau rzki aku baik, apa yg ada kat umah tu aku dapat le makan. Buah2an ke atau kadang lunch kat situ terus. Hehehehehe. Kuarga Fariz dh macam kuarga aku sendiri. Diorg pn dh layan aku cam anak sdri la kot. Sebab kadang kalau aku smpi rumah, Fariz keluar...mak ayah dia pn nk kuar, diorg suh aku tnggu umah. hahahaha. Padahal aku tau Fariz simpan duit2 hasil sawit bapak dia kat laci bawah almari TV tu. Kih kih kih.

Oh ye..kami sll panggil Fariz ni..munik..panggil nama bapak dia..hahahaha. Tapi lepas satu insiden ni...aku gi umah dia..bagi salam terus bukak pintu..nampak la dia dr blkg tgh bersila makan nasi..Aku baru nak panggil MUNIKKKK..sekali dia toleh..bukan dia da...itu memang haji Asmuni bapak dia daaa...HAHAHAHAHA mujur dowh!! Lepas pada tu aku tak panggil dah dia munik. Kih kih kih.

Tiba masa nak sukan sekolah, kami berlatih sukan sama2...lompat jauh, lari berganti2..try sprint 100m. Apis usop budak atlet sukses.. Jadi kami pernah la pakai bilik gym tu sesuka hati kami. Hehehehe. Stadium mmg guling pn sampai kalau dari rumah Fariz ni. Memang selalu gak lepak stadium konon2 buat latihan.

Time taekwondo, cikgu Rosli, jurulatih kami memang dh nampak kami ni serasi. Selalunya memang kami akan di pair kan kalau time sparring. Walaupun Fariz 1 level lagi tinggi dari aku. Memang Cikgu Rosli akan panggil Fariz utk pair ngn aku kalau aku takde pair masa exam. ANd Fariz pnya sparring slot masa grading exam pn kadang Cikgu Rosli akan panggil aku utk spar. Memang kami rakan spar la senang citer. Tu masa dia masih kurus la. hehehehe. Lama gak kami taekwondo sama, ngajar budak2 baru sama2. TIme ni la kami eksperimen macam2. Pernah cikgu rosli mintak kami tolong dia utk kelas taekwondo kat SAMT batu 38. Sekolah lama aku masa tingkatan 1. And..well, ko nak kena tolong ajar kawan2 laki yg lebih kurang sebaya kau..ego remaja masa tu tinggi, depa macam ingat kita berlagak la plak kalu kita tegur n bg tips camne nk sepak tu bagi cantik. Aku bukan nk kata apa la, cikgu Rosli memang pernah puji aku depan all the students masa grading and even masa kt SAMT pny session ni..Cikgu Rosli kata tendangan aku tinggi dan cantik. Koff kofff..

So ada la satu masa ni, Fariz kena spar ngn kawan sekolah lama aku si Shahir ni. Spar punya spar..sekali si shahir ni pergi tangkap kaki Fariz. Taekwondo tak main tangkap beb. Fariz ni boleh je layangkan satu lagi kaki tu macam kt filem. Selalu dh kami buat masa kelas n main2 spar. Tapi takde sebab pn nk buat..and tiba2 shahir ni pergi tarik n campak si Fariz ni. DENGGG..what the hell. Tak pasal2 tangan Fariz terseliuh. Terus CIkgu Rosli stop kelas. Kena sound la diorg. CIkgu rosli cakap, kami ni mai tolong dia..bukan nk berlagak tunjuk terrer. Then skali lagi Cikgu sebut nama aku..koff koff "tu hasnul tu saya pn takleh sepak sebagus dia..saya bawak dia datang tolong untuk kamu amek sikit tips atau tengok n improve tendangan kamu semua plak".So petang tu memang Fariz pulang dengan tangan yg terkehel. Kami pi skolah tu dgn moto  Fariz. Dia baru je tukar clutch tu jadi clutch idup. Jadi aku nak tolong bawak tak brpa reti...sian sungguh la

Kenangan Gabai..ini zaman young adult. Tk banyak simpanan gambar digital zaman skolah. Takde kamera kan

Sama macam kawan2 baik sesama lelaki lain..kami tak pernah ada batas topik bila bersembang..segala macam topik..smpi la bab pompuan apa smua..hahahaha. Masa Fariz form5 tak silap aku..or form 4..kami kan generasi pertama SPM terbuka..tiba2 Fariz kata nak tambah subjek ekonomi. Fariz ni kelas pertanian..tapi ntah apa sebab semangat dia nk amek ekonomi. Aku sbgi kawan sapot je lah. Ekonomi ni banyak membaca je. Jadi dia amek subjek tu dgn blaja sendiri la kiranya. Aku tak ingat plak dia lulus tak subjek tu. 

Zaman baru nak celik IT, apa itu Yahoo...aku gi ngan Fariz jugak kat ABACUS CC tu. CC yang plg haramjadah aku penah jumpa. Smua pi situ mmg ramai. tapi masing2 bukak citer blue. Itu la exposure cite blue pertama aku. Tapi aku sempat tgok 3-4 saat je. Sebab masa tu aku baik..aahhaha..aku elak tengok smua tu. Bila kami dok sama langgan internet kat situ, Fariz dok cari pasal taekwondo..sapa mahaguru plg tinggi apa smua lah. 

Kami blaja buat front flip pn sama2. Hahahaha..ntah masa tu rasa cam cool je kalau dapat blaja front flip. Tapi Fariz sekejap je..lepas tu dia macam tknak buat sbb byk kali salah land punggung sakit. Aku je lah terrer kan front flip tu smpi leh flip berdiri balik.hahaha.. Cool je rasa bila buat time lepas kelas taekwondo. And Fariz gak yang tanya aku samada aku leh sangkut kaki kat palang bumbung bench basikal skolah then wat push up. Hahaha..yee..benda2 remeh camni aku igt. Camne kami berdua try wat side split..front split. Sungguh2 sbb nak bagi kaki tu betul2 flex masa nk wat taekwondo kick. 

Kami berkongsi byk pasal taekwondo, takraw lah mostly masa skolah menengah. FOrm 5, kami punya aktiviti unit beruniform mmg best sbb taekwondo diiktiraf as one of kelab beruniform. Jadi jimat duit aku takyah join unit lain yg kena beli baju seragam plak. Kami join camping kt skolah. Aku ajak smua geng satu unit ngn aku. Memang best. Aku igt lg aku lepak tido rumah dia, hafalkan lagu merdeka yang Lizawati cipta lirik berdasarkan lagu KRU - Di pintu syurga. Sungguh2 kami nyanyi utk persembahan penutup team kami. Masa tu ada lizawati, jiah, iza, nora, hafiz, faseha Maya, anip and ajak kalau tak silap. 

Membesar and mengenal erti remaja aku dgn Fariz. Aku dipelihara dari unsur2 jahanam sbb kawan2 aku smua baik2 macam Fariz. Alhamdulillah..

Alfatihah..Aku rindu kau Fariz. Rindu sangat


Read more...

Fariz Asmuni. Kenangan sekolah rendah kami

>> Wednesday, June 1, 2016


Mohd Fariz b. Asmuni. Aku tak pasti samada ingatan aku tepat atau tidak. Tapi Fariz ni antara kawan pertama aku kat sekolah. Aku punya ingatan pasal Fariz waktu di sekolah rendah darjah 1 tak berapa 'nampak' dia. And aku jugak tak berapa pasti Fariz antara kawan luar pertama aku yang aku jumpa di tadika depan rumah aku. Samar2. Macam pernah ingat Fariz ni tadika kat batu 2 sepintas, kampung sebelah. Apa pun Fariz antara kawan luar pertama aku. Maksudnya kawan yang bukan jiran rumah aku. Kawan sekolah aku.

Darjah 1 dan 2, agak samar2. Mungkin aku tak berapa rapat sangat dengan dia. Tapi aku pasti aku memang berkawan dengan dia. Cuma aku takleh recall memori2 khusus aku dengan dia. Main sama ke apa..samar2. Yang pasti, kami kawan dari sekolah petang..sekolah rendah agama yang sama. Sebab sekolah pagi, dia kelas lain. Dulu, cara diorang kelaskan budak2 darjah 1 ni ikut bulan lahir. Bulan 1-4, masuk kelas 1..kelas Maju dan seterusnya. Fariz lahir bulan 5, jadi dia kelas ke 2. Kelas Jaya.

Ingatan dan memori aku dengan fariz mula kuat bila start darjah 3. Waktu sekolah rendah aku ni macam ketua juga lah. Aku ada geng aku sendiri. Tapi bukan lah geng cm budak2 sekarang. Sekadar geng gi makan sama, main sama gitu. Aku selalu initiate aktiviti2 utk geng aku. Contohnya, aku buat macam name tag untuk geng2 aku. Kad ni ikut tema. Kadang ikut nama2 ultraman, kadang2 ikut nama watak ninja turtle. Yang pasti, makin ramai geng, aku kena come out dengan tema yang cukup untuk ahli geng aku le. Aku ingat lagi bila aku bagitau kt geng aku ni, kita kena pilih ultraman masing2 sebagai identiti. Hahahaha kelakar plak. Aku pilih ultraman seven masa tu. Hafiszain, jiran aku pilih ultraman 80, Zul Atfyi pilih ultraman Ace, Zaidi Satari Ultraman Taro. Then Fariz bgtu "Aku Ultraman Towards the Future". HAHAHAHA. sebenarnya tu tajuk citer ultraman tu masa tu. Kami tak tau la plak ultraman apa nama dia..So dia punya ultraman la nama paling panjang. Hahaha hentamlah labu.

Kat sekolah petang dulu ada musim mainan..Kalau kena musim guli, smua budak2 bawak guli gi skolah. Musim main getah pemadam, musim gasing. Musim dia ni memang akan silih berganti lah. Memang best. Zero point (dulu aku panggi zerofine) pn kami main. Dulu main ngn budak pompuan takde nak pikir bukan2 pervy ke apa. kami main je.

Ada satu masa ni Fariz share pasal lagu lama yang dia dengar dari ayah dia punya koleksi kaset lama. Dia dok nyanyi la berhari2 kat skolah. AKu pinjam kaset tu sebab tertarik dia dok nyanyi. Aku tak ingat sapa penyanyi..tapi ada 2 lagu aku masih ingat smpi skang. Satu pasal MAWAR. satu lagi pasal BINTANG.

Sekuntum bunga mawar indaaah menawaaann~~
Kumbang tertawan hinggap menghiiisap madu~~~
Sekuntum bunga mawar indaaah menawaaann~~
Kumbang tertawan hinggap menghiiisap madu~~~

Indahnya bungaaaa
mawarrrr (ni suara harmoni. Aku dok buat sama2 ngn Fariz bila nyanyi)
Yang kembang layu (part ni mmg ni yg aku ingat lirik. yes mmg tak jive..kembang tp layu.hahaha)
mawarrrrrr

Menghaaarap setetes embun pagiiiii
menghaarap setetes embun pagiiiiii
Maaawar maaawar...mawar yang indah serta menaaawan hatiiii

Aku rasa kalau gugel mungkin leh jumpa. huhu. Then ada lagi satu lagu. kelap kelip bintang di langit...sungguh indah bila dipandang... Yang ni yang dia suka nyanyi dulu. 

 Arwah Fariz Asmuni..tengah..

Then masa kt skolah petang dulu, memang layan musim mainan yang aku sebutkan tadi..jadi takde budak main bola sepak ke bola apa. Kami ada padang kecik je tepi kelas kami tu. Orang main kejar2 or tak guna sangat pn . Yelah..rehat dlm pukul 4 ptg ke 4:30 tak ingat..lepas tu terus pi solat asar. Mana dan nak main. So masa tu lepas rehat, kami dok rayau2 main apa yg ada, aku terpikir utk petik buah jambu batu (ni yang kecik..bukan yg besar korg sll nampak tu. isi merah) and jadikan bola. Jadi aku self-claimed perintis budak2 SRA Batu 2 Sepintas start main bola. Memang kelakar but fun. Kami main guna jambu je bola sepak. Paling takleh blah keeper lambung jambu memang takde la spa2 nak heading. HAHAHAHAHAHA

Then kami start main dengn bola tenis. Kami tak layan bola besar sebab bahaya. Senang pecahkan tingkap2 kelas2 kat tepi tu. Bila boring main bola, kami layan rounders plak. It was fun childhood moments for us. Ada satu masa ni..tapi rasa nya masa ni dh darjah 5 atau 6, kawan aku si Hafiszain bawak bola sepak yg besar tu. Punya nak tunggu rehat n ustaz takde masa tu..kami main pass2 bola tu dalam kelas. Sampai kt Fariz..dia pass jauh..sekali tinggi sangat, kena lampu..mentol dia cabut, jatuh n pranngg pecah la atas meja. Bilik darjah dh la sebelah bilik guru. Terus ustaz masuk..cuak la beb. Budak dulu baik beb...pecahkn lampu pn dh cuak gila2. Bola kena rampas. Fariz ni plak kebetulan pakcik dia tukang kebun kat skolah tu. Terus pakcik dia mai sound marah n esoknya dia gantikan balik mentol tu. 

Rumah nenek Fariz ni plak sebelah sekolah tu je.Jadi kadang kami singgah rumah nenek dia lepak2, minum air and macam2 lagi.  Bila kami dok syok main bola tu...senior kami mula la nak join. Mulanya kami bagi je join..tp diorg dok main sesama diorg je..pass ngn diorg2 je. Jadi cam tak best la. So the next time, kami taknak main sekali. Bola kami punya kan..ada la pernah mcm gaduh2 mulut gitu. Tapi aku ingat Fariz penah kena pegang kt tengkuk n dihayun ke arah kawan lain. Berlaga muka la gak. Aku ingat lagi sapa buat..Si Azam sobari tu. hahahahaha. Tapi tu smua citer masa budak2. N gaduh dulu gitu2 je. Penah juga Fariz gaduh2 mulut lepas sekolah n lepas main gak rasanya dengan Azri Mahmood. Kawan2 aku ni baik smuanya..so geng2 aku ni geng baik je. Jadi masa gaduh just tolak2..bila si Jeli ni cam acah nk tumbuk, Fariz pn wat gaya cekak pinggang ala2 maknyah "haa tumbuk la tumbuk la..takut"..sekali Jeli tumbuk juga. Tapi tumbuk gaduh budak je. Merah la mata kawan tu tahan nangis. Lepas tu Fariz plak acah serangan balas. Jeli cam sedia ngelak. Then Fariz kata "haaa takuttt". Bila Jeli sedia balik nk tumbuk, Fariz ulang balik gaya tadi "tumbuk laa tumbuk laa". Hhahaha kelakar gak bila ingat. Berani yang takut2. Camtu la budak baik bergaduh. Huhuhu..

Time kami dalam darjah 5 or 6 tak ingat, ada sedara2 Fariz gak bukak cam warung dekat simpang jalan seblum skolah. Jual ais kacang. Semangkuk 30sen. Masa tu mmg belanja aku 30sen. So kami pakat sebelum masuk sekolah lepak situ makan ais kacang dulu..sebab time rehat nanti nak main kan..tak ke kantin. ANd terus gi semayang asar. Pakat la ramai2 kami mengABC dulu sblum pi skolah. 

Ada sekali ni lepas smyg Fariz datang lock tangan aku dari belakang. Main2 gurau2. Pastu dia tanya "haa camne nk lepaskan diri nul?" Aku jawab.."senang je ni..ko nak tau ke?". Pastu aku hantukkan belakang kepala aku. Kena muka dia. Pecah bibir kawan tu. Hahahaha. budak beb..tak pikir consequences nak buat mende2. Pastu aku mintak maap kat dia. Huhuhu. Time skolah rendah ada gak lepak2 rumah Fariz ni. sebelh rumah Fariz ni, kawan kami lg sorang nama Fariz jugak. Diorang ni pggl sesama diorang KAWAN. So Fariz A pggl Fariz B kawan, and sama lah sebaliknya. Aku plak pggl Fariz B, Fariz mat min tu je kawan. Kuasa plak nk panggil dua2 kawan. takde beza la dua2. hahahaha.

Ni la lebih kurang memori aku ingat dengan arwah Fariz Asmuni. Antara kawan baik aku dari kecik. Arwahnya meninggal 2 minggu lepas. Dia eksiden motosikal masa on the way nak gi kelas. Arwah sambung blaja. Jadi tiap pagi sabtu dia naik moto pi PJ tak silap. Ada la kadang aku balik Sabak, jumpa dia masa on the way balik dr KL kalau wiken tu memang wiken dia pi kelas. Kalau time hari biasa, aku roger la dia. Takde kes pape, kami lepak kat kedai mamak tepi Balai bomba tu.

Lepas dapat tau dia eksiden, aku pi lawat dia. singgah jap kt spital sungai buloh. Masa tu dapat jumpa Anip. Kawan baik aku lg sorang. Dia nampak ok. Cuma tangn n kaki patah. Lutut teruk pecah. Abes sembang2, kami balik. minggu lepas tu, mesej kt whatsapp group, isteri arwah kata baru lepas operation..stabil. So alhamdulillah lah. Pagi arwahnya meninggal tu, dapat whatsapp dari 2 org kawan aku tanya betul ke Fariz meninggal. Aku terus la jawab..eh takde lah..dia baru je lepas operation n stabil. Tapi aku curious aku cek FB dia ada org tulis dia meninggal. Terus call handset dia. Wife dia yang pegang phone. Kali kedua call baru angkat..suara hujung talian dah menangis teresak2. Tak jawab pun aku tau dah. Aku memang terkejut sangat bila dengar dari mulut wife dia yang memang sah Fariz meninggal dunia. Masa tu wife dia ada sempat bagitau punca macam disebabkan low blood pressure masa operation. Aku tknak ambik masa dia lama. 

Petang tu aku nak ke Kuantan kenduri kecilan adik ipar aku. Aku masa tu mmg rasa taknak pi dh kuantan. Tapi sebab wawa kena bawak kambing perap utk disajikan la kononnya kenduri tu. Kalau wawa leh pegi sendiri mmg aku suh pi sendiri je. Hati aku meronta2 nak sambut jenazah dalam liang lahat. Masa tu kt whatsapp group yang dapat pergi spital si Ajak, kawan baik aku lg sorang. So pikir punya pikir aku cakap kat wawa, aku nak tengok kali terakhir jenazah kawan aku tu. Takpe lah kalau tak dapat sembahyangkan or mandikan dia. Memang nak singgah gak. And terus bagitau adik ipar yg kompem tak dan lah kambing tu nak bakar utk tetamu.

Hmm...aku sambung next entri kenangan kami sekolah menengah and saat akhir aku dengan dia. Takelh carry on..

Read more...

Memuah Seoul Garden IOI Putrajaya

>> Friday, May 27, 2016

It's been a while since the last gathering with my beloved blogging friends, the Memuah!! The last time we gathered was during last year's Iftar. And it's almost the next Ramadhan!! How time flies~~

And dah bertahun Geng Memuah ni plan nak ber sol gaden (seoul garden) ramai2. Tapi tak pernah nak dapat dilaksanakan. So alhamdulillah kali ni dapat gak kami bersol gaden bersama2. And kami pilih Seoul Garden IOI Putrajaya untuk melunaskan plan kami ni.

Kami set pukul 12 or 12:30 la smua smpai and boleh start makan. Tapi hmm..biasalah, dengan anak kecik lagi, kemas umah apa semua..aku paling lambat sekali sampai. Pukul 1 ptg baru kami sampai. Takpa lah..kami pn bukan larat nak makan lama2 banyak2 kan.

Xiyad yg tengah takut nak makan apa2. lepas aku bg try eskrem, dia rasa tak menyakitkan gigi ke apa..dia layan gak..ok la. mujur xiyad free entry. kalu bayar..memang lagho je

When we arrived memang masing2 dh berpinggan2 haa..Dah ada la seat utk kami ditengah2 antara 2 meja tu. Ailoikkee sangat spot tempat duduk tew...kia kia kia~~~ Fiya kami letak kat hujung, dalam stroller. Sebab ruang mmg agak sempit antara meja2 kat situ. Yang penting tak mengganggu trafik. Agak2 dia dh boring nangis..kami angkat le.

Nuu kat ujung tu kami letak stroller Fiya. Hehehehe

Sampai2 je, Cembam pny seat kat bhgian dalam. So dia jadi mem besar la..oder je. Aku tukang amek. Aku pny stail kat SG ni mmg aku bedal coffee beef je. So aku banyak amek bendalah ni je. Yang lain tu macam tak kisah sangat. 
 
Mem besar dengan bodyguard penakutnya
Fiya dan acik montok

Bila Fiya dah start merengek, kami pun angkat la. Baby camni takde masalah. Dia serbis bertukar2 tangan je. Hehehehehe.

Riazaizi Ayman yang segan2 silu je. Nampak depan2 kecik je. Kat FB nmpk macam dh besau dah


So yang dapat hadirkan diri untuk Memuah Seoul Garden ni adalah seramai 13 orang termasuk aku n Cembam. Sori lah Keri and Sepol sebab memang diorang tak dapat nk hadirkan diri. Si Keri tengah pusing2 Europe. Sepol tak ingat pasal apa takleh mai. Jard bawak adik dia yang dok UPM. Bila aku tanya kolej berapa..dia jawab kolej 17. Damn..last aku kt UPM ada smpi 14 ja. Tambah lagi dah.


Jard dan adik UPM nye. "Takda sama ka bha rupa saya sama adik saya?" tanya Jard

Aima dan Aiman...
ErinAmir dan Aqilah Husna

Wafa Manje dan Iyan

Memang aku berterima kasih sangat kat Wafa. Dia yang smpi dulu SG tu dari Lanchang. And dia la yang uruskan book tempat, bayarkan dulu apa smua. Nak harapkan aku yg konon organizer ni? memang choiii la..hahahhaa. Mekasih Wafa..ang memang osem debom kebabo super duper daebak!!

Dari kiri: Aima, Linda Zona and Anne. Fiya ni jenis kalau dia suka orang tu..dia buat mak. Eh bukan, i mean "mark'. Tu dia tengah nak buat mak...adoii silap lagi..mark kat tangan Anne lettew.

Mekasih jugak kat ZonaLinda yang sanggup mai terbang dari Penang untuk bersolgaden dengan kami. Sebenarnya stakat nak makan sdri, tambang flight tu dh lebih2 dari cukup nk bayar makan. Tapi sebab nk hangout memuahly bersama, dia mai gak terbang KL.

MasyMontok yang sedang menjadi center of attraction. Macam2 aku bayangkan apa la dlm kepala Jard masa ni..hahahaha

Husna yang tengah khusyuk dengan buah2an nya. Makan banyak juga la Husna ni. baloi juge la bawak buffet. kih kih


Aku rasa kami2 ni tak banyak makan sangat. Tapi Kapten mmg mabeles. Dia bedal memang kaw2. segala jenis binatang yg ada dalam tu dia bedal. Memang baloi bawak buffet. Wafa and Iyan pn tak kurang hebat. Yang kami2 ni memang penyumbang untung besar sol gaden je lah. hahahaha.

Lepas rasa cm dh kenyang, masing2 ada hal lain. yang si Anne nak pi sepital, erina nak ke kenduri, wafa n iyan nak shoot ke cameron. Macam2 lah masing2. Aku suh ZonaLinda lepak umah kami dulu. Takya folo masy and Anne dah sebab lagi dekat kot umah kami nk ke KLIA2 tu. So Zonalinda lepak ngan kami la lepas sessi ni. Pusing2 cari baju kt Parkson, layan cendol pa bagai semua. Time ni dh around 3PM dah.


Memuah Seoul Garden IOI Putrajaya

Niddiaaa geng Memuah Seoul Garden 2016. Terima kasih pada adik Jard amek gambar. Terbaekkk. Ada rezeki, ada umur kita jumpa lagi. rasanya next is Memuah Iftar. Giliran rumah Aima kot ek tahun ni? hehehehe. 

Terima kasih untuk semua yang sudi datang. Abam Zack yg tnjk kat kami skru tulang selangka dia..auchh.. tahun lepas punya Iftar tak dapat join sebb Jack eksiden patah tulang selangka. Agak menyulitkan la keadaan dia skarang as a chef nk angkat perkakasan memasak yg berat2. Nak golek2 kan kuali besau tu kan. Moga Allah bagi cepat sembuh.

Mekasih gak untuk semua yang pegang Fiya dengan penuh kasih sayang and mudahkan kami nak makan. mekasih ye. Moga ukhwah kita yg terjalin kekal selama2nya. it has been more than 7 years rasanya. Alhamdulillah

Read more...

Lawatan sambil belajar Arif Afnan Ayman

>> Wednesday, May 25, 2016

Wiken yang lepas, bukan yang baru berlalu...tu wiken lalu..ni wiken lepas...lepas pada yang lalu tadi..hahahaha. Ah lantak lah..aku dan kawan pergi melawat kawan yang dikurniakan cahaya mata mereka yang pertama. Setelah 6 tahun, Allah tau yang diorang dh bersedia, Allah kurniakan mereka anak lelaki yang sihat alhamdulillah..Sebagai kawan, ikhlasnya memang aku sangat2 happy juga for them. Kami kawin selang sebulan. Dia kawin 14 Feb 2010, aku bulan depannya 14 Mac 2010. Jadi, penantian tu dapat lah aku rasakan sama. Alhamdulillah..

Melawat Ariff Afnan

Aku memang dh set dengan kawan lagi sorang ni nak pi. Semua dah ready, tinggal timing nak gerak tu je lah. Sabtu tu aku bangun agak lewat gak. Aku teman Fiya tido. Rupanya aku ni ada aura yang buat anak2 tido lagi lama bila aku tido sebelah diorang. memang dh terbukti. Baik Xiyad atau Fiya, dua2 sama. Dia boleh cecah pukul 11 pagi la juga. hahahahaha.

Jadi bila dh siap sarapan apa smua, makan tengahari pun sudah..bawak Xiyad pegi tampal gigi pun sudah. Aku pn roger member untuk gerak ke rumah Ayman. Dalam pukul 3:30..nak dekat pukul 4 la. Mulanya nak pi lepas asar, tapi takut lewat sangat. Najib, member yg folo ni pn rupanya dh standby kat Bangi Gateway. Cantek sangat lah..

So dalam kul 4 lebey tu kami sampai rumah Ayman.Yeah inilah dia si hero Arif Afnan Mohd Ayman. Yeahh..Singkatan dia either triple A atau AAMA atau double A..itu aku tak pasti. kih kih. Welcome to the world Afnan!!

Melawat Ariff Afnan
"Huishhh...kacaknya uncle ni?"

Melawat Ariff Afnan
"ramainya orang hari ni"

Melawat Ariff Afnan
"hey hey dheyyy!!! privacy please deyyyy!!!"

So kami habiskan masa borak2...merapatkan ukhwah..bagi bini2 ganu kami ni hangout n bagi lagi rapat..senang nk bawak pi hangout ramai2 lagi lepas. Kami dh 2-3x jugak hangout together gether ni. Tapi kadang ada masa yang wife tak dapat folo pa smua.

Model Super Wings
Xiyad dan Super Wings hasil upah keberanian pergi klinik gigi. Kira dia punya kos sebatang tampal tu Rm50+mainan. Korang leh bayang la sat lg cukup koleksi utk tiap batang gigi sebijik kena beli. hahahaha

Melawat Ariff Afnan
Siap bergambar ngn Afnan and his Mum

Dok layan netflix umah ayman, Afnan n Fiya bertukar2 tangan, makan buah2an yang disediakan..kami pn tumpang semayang asar terus. Dah tumpang rasa nak makan malam. Pastu terus set secara tiba2 makan malam sama je lah. HAHAHAHA. Sudahnya kami sambung lepak lagi tunggu garib. Aku siap tido kejap rutin kt sofa. Kih kih kih.

Xiyad ada gak dok cuit2 si Afnan ni. Ayman dok beware je lah. Hahahaha lucu juga aku dok perati. tapi maknanya kawan aku ni dh ada naluri bapa yg daebak la kan..bagus2. hehehehe.

So sebelum kami semua beransur n pi makan malam sama, kita ada sesi bergambar lah sebagai kenang kenagan.

Melawat Ariff Afnan
Deng...dia boleh pulak buat gaya tunjuk belakang jeling2 gitu amek pose. hahahaha

Melawat Ariff Afnan
Trio kami bersama family masing2

Melawat Ariff Afnan


Time nak kuar makan malam tu sempat call and roger kawan2 lain kot ada area2 situ. Ada la sorang yang dapat join di hujung2 rancangan. Paap mai singgah dr Subang Jaya sebelum balik ke rumah. Mekasih Paap. Walaupun ang tak makan sekali, mai tu pn dh cukup frenship omputeh kata. HAHAHAHA. 

So next maybe kita pi jenguk cahaya mata IJANAJIB lah insyaAllah dalam bulan 11. Moga sihat2 dan dimudahkan ye menempuh hari2 mengusung perut yang akan membesar dan terus membesar. Amiiinnn

Read more...

MUNAFIK review - Plot yg sampai habis tertanya-tanya

>> Friday, April 29, 2016

Assalamualaikum semua...

naisss..tengah ada update meeting which aku tak payah nk citer apa2 sebab team lead aku yang hebat akan settle kan semua. Jadi aku dengan laptop 17 inci yang agak sukar nak diakui part "lap" tu sebab nak letak kat lap jenuh weh...kena bersila plak atas kerusi ni baru la leh nak di 'lap' kan laptop aku.hahahaha.

Wiken lepas aku layan MUNAFIK kat umah...lepas tengok dh available kat astro first tu..layan la. Layan time dh habes kemas rumah apa semua. Layan lah kami seisi keluarga. Aku tengok trailer dia macam best. Memang dh tertunggu2 gak la garapan terbaru syamsul yusof ni kan.


So mindset aku masa nak layan ni...jalan citer mmg stended la citer hantu. Nak pusing celah mana lagi kan..gitu la citer hantu. Tapi...memang WOW lah Munafik ni. Dia still tipikal plot, pasal buatan orang, sihir, pemujaan semua tu..tapi susunan plot2 tu memang terbaik. Dari awal sampai habis aku yang biasanya akan buat tekaan macam

"ooo..shah ni aku rasa dia bla bla kot"....SALAH

"Ke mak tiri dia ni...."...SALAH

"Mamat yang minat dia ni la kot dah tak dapat sihirkan"...SALAH

"Ke Imam ni yang jahat sebab masa dia kena rasuk dia sebut "semua ni salah imam""..SALAH

Demmm...memang Syamsul dh fikirkan kot semua tekaan2 yang bakal muncul ni, then dia spin kan. terbaek lah!! Jadi memang semua tekaan sepanjang tengok Munafik ni memang salah sampai ke sudah. Sampai habis movie salah and akhirrrrrr sekali baru ko rasa OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO.... DAEBAK!! Memang terpana la smpi ke sudah. Terbaeeekkkkkk Munafik!!!

Dah la Syamsul selitkan ala2 exorcism punya unsur yang macam merangkak kat siling, dinding tu...tapi tak melampau and ko rasa memang boleh terima. And kan kalau ada cerita hantu memang sinonim la dengan scene dia mimpi kan...gila2 punya takut...PUMMM..mimpi!! Tapi ada satu scene mimpi ni aku igt mmg betul..sebab perjalanan plot tu kan..sekali rupanya mimpi!!! yes..lepas dh bertahun tengok citer hantu, aku masih terkena. Memang best!!


Tapi paling aku tak sangka twist paaaaling last skali. Yang bapak syamsul and shah tu dok cuba sampaikan..memang wowww!!! benda tu plot tipikal je..tapi ko tak jangka!!!

Ada 4-5 watak dalam Munafik ni, yang buat ko guess macam2..rupanya diorang ni sekadar tempelan yang memang tempelan..takde kena mengena langsung....memang besstttttt!!! Tak hairan la dah pecah rekod kutipan tertinggi rasanya..

APa pun memang best lah..Korang patut tengok!! tak kira lah wayang ke, copy dari kawan ke apa..memang bestttt!!!!

Read more...

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP