Kisah sidai baju seorang budak kampung

>> Thursday, July 28, 2011

Malam-malam hari aku menyidai baju hari ni. Abeh keje aku rempit ke Shah Alam. Mak aku bawak buah nangka dari kampung. Isnin siap call lagi bagitau kalau tunggu weekend 'bonyot' (lembik busuk) le dah nangka tu. So sebab smlm tenis maka hari ni la aku ke umah adik aku amek nangka tu. 

Main2 ngan si Nahdan tu..hieee..geram. Tak smpi umur setahun mak aku dh masukkan walker. Galak betul budak tu menolak dengan kaki kecik pendek nye tu. Mak aku cakap siap lenguh lutut takleh tidur bila dapat umah kampung yang luas tu. Weng sana weng sini dia tolak walker tu.

Pas semayang maghrib aku balik umah. Si Nahdan nak nangis tgok aku kuar. Alalalala. Pasni ada anak sendiri plak tak tau le. Kalau nak ikut men tenis aku ok je. Ekekekeke. Smpi umah aku makan bihun sup yang Cembam beli dari pasar malam. Mak aku ajak makan sama, tp semalam dah tnya Cembam. Dia kata nak makan malam ngn aku jadi aku terus balik le.

Abeh makan Cembam suh sidai baju plak. Aiyah. Amek kesempatan tol lutut dia tengah sakit tu. Ekeekeekeke. Jadi aku menyidai le baju tu. Tengok bakul dengan baju2 basah tu aku teringat time aku kecik. Tugasan menyidai baju yang mak selalu suh aku dan adik2 lain buat. 

Zaman sebelum tingkatan 3, kami tak pernah ada mesin basuh. Kami akan rendam baju dalam besen, letak sabun. Besen besar utk sume baju2 kami. Balik sekolah rendam baju. Banyak sangat baju dalam besen tu bagi aku. Tiap kali aku rendam baju tu dalam besen yang memang dah penuh, dalam hati aku selalu rasa "banyaknya...sian mak". Tapi kadang tak tolong pn. Hahaha. Bukan pe, kami basuh tak bersih. Dah besar skit baru kami basuh sikit2 tolong mak. 

Umur tingkatan 3 baru ada mesin basuh. Kome tau sebab apa kami mampu beli? Ate baru dapat duit insuran mak aku eksiden. 30K. Tolak yuran guaman apa sume 20K lebey le juge. Itu le duit paling banyak kuarga aku pernah dapat tau. So mak beli mesin basuh, peti sejuk dan tukar beras yang selama ni beras paling mahal kepada beras yang ok skit. Aku masih ingat rasa pertama beras best tu...hmm..memang lain sangat lah. Kanji dia tu. Yang beras sebelum ni, aleh...cam masih beras pn ada rasanya. 

Okeh, tak kisah la masa ada mesin basuh baju dah berspin mahupun time takde baju lebih basah, aku tetap rasa tugasan menyidai baju tu. Masa kecik yang takde mesin basuh, aku akan perah baju dengan adik yang tolong aku menyidai. Paling best bila part selimut ke, kain ke kan. Masing2 pegang ujung, then kami pusing lawan arah, sampai tahap terakhir kudrat le nak kasi kain tu perah habis kering yang kami buleh. Huhuhu..ingat sangat memori tu. Memang best. Kalau sorang plak, pijak ujung satu, aku pusing le sampai abih pusing.

Bila aku buat sorang menyidai ni, memang le tak best wat kerja rumah. Tapi aku selalu wat mende yang biasa tu something more challenging and more fun. Contoh mula2 ko angkat baju sebakul besar berat bapak ni...tahap sandar kat pinggang punya berat ni. Letak kat awal sidaian wayar besi besar yang diikat dari tiang umah, ke pokok kelapa di depan laman tu. 

Aku akan amik yang paling berat dulu. Dalam 5-6 helai, aku kena angkat bakul tu utk berganjak ke spot seterusnya. Aku rasa seronok dan puas hati bila bakul tu makin lama makin ringan. Sampai la abeh. Hehehe. simple je, tapi rasa sonot skit la wat keje tu. Tapi sekali tu kena sound ngan mak aku

"Abang...yang tebal2 tu kenapa jemur belah sini!!! Lambat la kering. Jemur kat tengah-tengah!!!"

Ekekeke..ate esoknya aku terpaksa la tukar rutin stat dari ujung pokok kelapa instead dari bawah umah. Masalahnya stat dari panas ke redup le. Ahahahaha!!! Abih menyidai aku kering dulu. Ekekekeke. Tapi takpe, lepas sidai je terjun kolam!!! Mandi berkubang!!!! Heheheehehehe!!!

Haish...bestnya kenangkan kisah dulu!!!!

7 comments:

Pocket July 28, 2011 at 4:33 AM  

rupa rupanya ada gak saintifik explanation utk cara cara sidai kain kan,

ada la diorang punya sains kan :D
hheheh

zonaku July 28, 2011 at 9:39 AM  

best .. kenangan zaman dulu.


aku lak sebab arwah ayah x nak beli mesin basuh, makanya, mak mmg basuh ngan tangan.

las aku basuh baju ayah ngan tangan ialah baju pagoda dia y penuh ngan muntah hitam dia. yang dia pakai masa kena strok... memori

Masy July 28, 2011 at 9:41 AM  

aku tak surelah memori cemne.. tp ade gak yg abg2 aku basuh, ade gak masuk mesen kot. aku ingt sbb penah tgk abg aku yg no 4 tu basuh baju time demam2. hehehe

~mrs azmi~ July 28, 2011 at 9:53 AM  

dari kecik mak ajar sidai kain pun ada seninya.. yang besar2 kat depan, yang kecik2 sorokkan kat belakang.. sampaila ada family sendiri dah biasa dengan rutin tu.. ^_^

zella y July 28, 2011 at 11:26 AM  

aku paling mls nk sidai bj...aku msti suruh adik2 aku yg buat...mak aku sellau marah aku sbb suruh adik lelaki aku yg sidai...keh3...

HEMY July 28, 2011 at 2:50 PM  

haah..sains depa leh pakai wohhhh

alahai sedihnya memori basuh ko zonaku..moga arwah ayah ko ditempatkan di kalangan org beriman

masy, ko cuma ada penglaman tengok je la ek? demmmmm

hehehe..berguna kan tips orang2 tua ni

zella, ko mmg malas...mak ko sdri bgtu aku..ahahahaa

syah shah July 29, 2011 at 12:26 PM  

dalam-banyak-banyak kerja libatkan kain baju, aku paling malas melipat... sebab tu kain baju aku suma bergantung aje dalam lemari... takde lipat-lipat... :D

tapi sidai menyidai, aku buh hanger, dah siap buh hanger, dia pi sidai dalam bilik penyidai... Dah kering terus angkut buh dalam lemari... Siapppp~~~ :D

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP