Eczema?? (==)

>> Monday, January 2, 2012

Ingat x ruam2 yg xiyad kena kat pipi aki citer the other day? aku post status fb tny kwan2 krim yg bole disyorkan n mmg kwn2 masing2 share krim yg depa penah pakai n berkesan utk anak diorg. Tp kalu lain punca dia, lain puka ubatnya. So aku try bedak ruam dulu. Pakai pas mandi n waktu mlm nk tydo. Alhamdulillah dia kurang skit. Xdela terus ilang tp kurang byk.

Cumanya cuti ni bila last day kt ganu aku prasan ada naik ruam baru. Hmm.. Padahal sejuk kt ganu tu. Jadi probably ruam alergi n bukan pasal panas la kan? And the worst thing masa nk blik kl aku spot ada ruam baru yg mcm nanah sebijik dh hinggap pipi xiyad. Mmg stat risau la dh aku. Terus bgtu cembam smpi2 kl nk singgah az-zahrah utk dptkn nasihat krim plg seswai utk ruam xiyad ni. Tp sbb dh penat, tertangguh. Nk pegi pg sbtu sblum ke cameron pn xjd sbb ramai sgt. Kami ke klinik salam kt s.alam je. Dptla krim. Tp doktor advised jumpa pakar gak.

By this time mkin byk naik kat muka. Kerak kepala xiyad pn makin teruk. Alahaiii nk jalan2 pn rasa x sonok tok anak camtu. Plan nk stay another night kat area perak tu pn xjd sbb xle nk tgok xiyad cmtu. Cuma yg sedapkn ati aku tu, xiyad x demam n msih senyum2 ternganga nk gelak bila kita agah dia. So sedap skit ati

Ni pas lunch nk ke az-zahrah trus. Aku dh call n pakar kanak2 mmg ada bertugas ari ni. Salam nye klinik x bertugas plak pakar kanak2 dia ari ni cuti. Aku dlu pn kecik2 kulit kepala cmni gak, then ada kurap la, kudis la, mmg sensitip kulit. Aku still igt ujung jari aku penah luka tercucuk berus sabut. Nk jadikn citer ada duit seposen. Mengada2 la beli handiplast gi bandage ujung jari. Sekali lagi teruk sbb basah n xkering. Dh melarat 2 bulan nk baik siap tercabut kuku. Mmg tobat lpas pada tu smpi skng luka besar mana pn aku x plaster dh!!!

Ni xiyad plak kena sbb darah sma jenis ngn aku. Sabar ek xiyad. Ayah try kasi sembuh usahakan ekkk

8 comments:

Pocket January 2, 2012 at 12:33 PM  

ruam ker demam campak tu bro?
tengok tapak tangan n tapak kaki,
ada kalu tu demam campak.
sila gi cari daun sekentut.

zonaku January 2, 2012 at 2:51 PM  

sian dia........


kalau dah mmg ada dlm genetik, redha kan saja

Mak Su January 2, 2012 at 7:18 PM  

mmg ekzema penyakit keturunan ker? moskil pulak...

Masy January 3, 2012 at 8:29 AM  

antibodi lemah / kurang gaknye. takpe2.. ayah Xiyad teruskan usaha hensemkan balik Xiyad ok...

zella y January 3, 2012 at 9:24 AM  

alahai...keciannya dia....
semoga cecepat sembuh..amin...

eT January 3, 2012 at 9:53 AM  

sis..nnti share k...my baby pon sama kene camni...

syah shah January 4, 2012 at 10:58 AM  

Kalau memang ko pun ada, kompom Xiyad ada... Eczema adalah penyakit keturunan... So, silalah readykan diri banyak-banyak untuk episod yang macam-macam... Hopefully Xiyad tak seteruk Imran... Aminn... :D

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP