Saya nak tukar bang, bukan saya beli yang longgok longgok~~

>> Monday, May 16, 2011

Durian. Raja segala buah. Err..tapi aku tertengok satu rancangan memasak ni time dok browse channel dari India, bagi depa raja segala buah adalah Mangga. So Raja segala buah utk org Malaysia. 1Durian 1Malaysia, bapak ah..mana cukup!!!

Seumur idup aku ni, aku beli durian baru 3 kali tau. Yeee..3 kali je beli durian sepanjang idup ni. Yang lain samada bapak aku beli, atau abah aku beli, atau kawan aku bawak dari kampung, atau sahabat aku bawak dari kampung. Haaa..

Kali pertama aku beli adalah masa kali pertama nk berjumpa bakal bapak dan ibu mertua aku di Bangi. Nak tau citer dia ko klik dan baca je la entri tu ye..Kali pertama tu mmg kena tipu la. Aku tak cek pn isi dia..just tgok kuning. Patutnya cocok skit tgok masak ke tak. Tapi tak teruk sangat la. Yang sebiji tu je cam gampang.

Kali kedua beli masa balik ganu cuti Hari Pekerja hari tu. Saja belikan utk adik bongsu ipar aku si Ekal tu. Gi Pasar Payang dengan niat beli yg walaupun tk byk, tapi puas hati. So masa cek tu ada la Musang Kunyit tu, tp mahal sangat. Last2 beli yg sekilo RM8. RM34 sume aku beli durian.


N kali ketiga ni aku beli masa nak lawat umah adik aku. Mak and abah aku dari kampung dah kumpul dah umah adik aku tu. Aku tolak pas asar sebab Cembam sekolah smpi kul 1, dia balik tidor dulu, aku pn sempat basuh tandas, sapu umah, jemur baju sume.

Then singgah la gerai durian ni. Niat masih beli skit tp puas hati. Kira mahal skit takpe lah. Dari kecik abah tak berapa berada, beli durian yg longgok2. Mmg smpi 20 biji, tp makan nye tak puas sbb byk rosak. So kononnya nak balas jasa abah la belikan yg nice.

Ada dua jenis je gerai tu. Dua2 dari Balik Pulau. Femes gak. Satu tu sekilo 16 and lagi satu jenis yg lebih besar buahnya tu RM10 sekilo. So lepas tgok contoh isi dia kopek skit tu, aku amek yg RM10 la sekilo. Tak murah gak tu weh...Aku amek 2 biji, tup2 5 kilo. DEMM!! 2 biji je dh RM50. Tapi takpela, harapnya puas hati.

Sampai kat umah adik aku tu, bila try bukak...susah nak mampus. Yang satu dapat bukak, tp nk bukak pangsa seterusnya...fuh..parang pn panik nak tolong. Yg lagi sebiji lepas dikokak, ditetak sume takleh bukak gak. So walaupun tak arif pasal durian, aku tau la yg durian tu mentah..ataupun jatuh dikait, bukan gugur. Mulanya bengang le kan. Then niat nak pulang. Lepas aku baca satu buku pasal "Power of Asking", aku blaja yg byk benda yg kita 'terlepas' sbb kita Melayu malu bertanya tak kena tempat. Lagipun bukan murah beli. Bukan beli yg longgok-longgok 5 biji seploh tu.

So aku terus msukkan pelastik balik, amek satu bekas ajak adik ipar aku gi balik tempat tu. Time smpi, abang tadi yg dok pilihkan betik aku tu dengan cleavage khnife kat tangan dia (bukan cleavage lurah geram tu yeeee), tanya "apa masalah dik".

Aku pn baik2 tunjuk kat dia kata mmg takleh nak bukak. Member dia tgok dh tau terus letak tepi. Then aku cakap aku nk buah yg Rm16 sekilo tu la. And mintak dia bukak kat situ gak isi dalam bekas tu. Niat bawak bekas tu kalau dia berkeras gak tkleh tukar, aku nk suh dia bukak kan la utk aku buah mula2 tu. Tp alhamdulillah..dengan bertanya (asking) dapat aku tukar buah lain.

 
Bila peniaga tu bukak camni kadang mmg cun..tp memang yg belah ni je la...Depa pandai cari tempat yg cantik. Dalam bila belah cam haram!!

3 biji dapat yg RM16 sekilo tu. cantik2, kuning and senang je nak kopeknya haaa..Memang tak tambah apa duit la. And balik dengan buah yg best..kuning. Makan 3 ulas pn rasa kenyang dah. Mmg kaw lah~~~ Baru la rasa hati tu puas. Hmm~~ Best. Malam tu pergi kenduri kawin sepupu aku dengan mulut berbau durian~~~~

Hah Hah~~~ bau lagi tak?? Ekekekeke. Eh, sapa yg tau event eat all u want durian yg sll wat kat PJ tu roger aku ek..aku nak tag along..Hehehehe

3 comments:

syah shah May 16, 2011 at 9:45 AM  

kekadang cenggitulaa... bila dia kopek sikit tu, kita pegang-pegang, cubit rasa sikit sebab dia yang suruh, rasa elok... sekali dah sampai rumah kopek semua, satu pangsa itu ajelah yang elok cantek...

jangan kata ko sorang nak tag along, aku pon nak jugak pegi... hohohoh

zonaku May 16, 2011 at 10:01 AM  

untung la ko dia kasik tukar

HEMY May 16, 2011 at 11:08 AM  

syahshah...hehe..kalau tau roger aku syahshah

zonaku..tak salah try cuba and ask whether leh tukar ke tak...=]

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP