Aku baca doa pegang peha, dia lajuuuuuu

Ingat lagi citer aku rempit dengan abah aku membonceng di belakang entri lepas. Entri balas dendam kat abah aku sebab bawak moto laju masa aku kecik2 potong lori..Sapa tak baca lagi meh le baca entri tu ye. 

Memang abah diam je tak kata apa lepas smpi umah aku tempoh hari. Last wiken aku lawat mak aku kat umah adik di Shah Alam. Cam besa kami sembang2 sambil tgok ulangan Maharaja Lawak then ntah camne mak citer pasal abah masa mak balik kampung ari tu. Dia ngadu kat mak gak upanye..ekekekeke

P/s: abah aku nye loghat lain skit tau. Mungkin lama dok sabah then campur aduk jawa. Aku try taip kasi korang leh feel camne bapak aku ckp sebaik mungkin ye.

Mak bercerita sambil ikut cara loghat abah.

"Kalau hasnul datang naik moto...kamu jangan naik sama dia ya...naik kereta saja pelan-pelan jangan buru-buru (terburu2). Jem tak apa laaa"
"Kenape bah? Laju sangat ke Hasnul bawak?", mak aku tnya
"Hishh..kau tada lihat...tada tau"


"keluar saja rumah pekri...tengah-tengah laju, tada teiypey teiypey (tepi-tepi). Tengah-tengah saja. Kalau sudah dekat kereta depan...shiunnngggg (sambil wat gaya nyelit) masuk tengah-tengah. Kiri kanan kiri kanan. Aku peygang-peygang paha suruh pelahan (isyarat je..tak cakap), tapi lajuuu juga. Sudah lah, aku cuma pegang peha, baca doa banyak-banyak. Sukatila kamu bawak aku baca doa belakang"

Ahahahahahahahahaha!!! Ahahahahahahahahahahaha!!! Adeh!! Aku ngan bini aku dengar mak citer sambil tiru gaya abah tu, mengekek ketawa. Adeh...

Sori la ye abah. Saja je nk balas dendam masa kecik2 dulu saya gerun je abah bawak laju. Ni kira nk bagitau abah la saya pn dh besar dh terrer bawak moto...Ahahahahahaha!!!


Haaa..jangan bawak laju plak korang kat luar..aku takdelah terrer n saja nk laju. Masa tu mmg panas and aku nk cepat smpi rumah. Then aku tak macam mat rempit yg mmg lagi terrer tu. Celah kecik pn selit. Melintang masuk camtu je. Aku ada hesitation lagi n pikir selamat ke tak. Laju time selamat la kira and always set mind aku yg keta depan ni jahanam n mungkin akan tukar lane tiba-tiba. Then set jugak siap2 tiap saat bawak tu kat mana aku nk redah/langgar utk kurangkan kecederaan kalau tetiba ada problem. 

Jangan plak la kata aku laju sangat la apa la kot tetiba lepas ni dengar aku eksiden ke. Jangan la plak ada yg kata "padan muka..laju sangat" ye. Huhuhu..selalunya moto ni yang wat masalah keta, tp kami yang kena. Tu kadang kami hon spnjg2 jln nk bgtu kami kat blkg. Ramai yg dok kata tk nampak bila dh tukar lane and menyebabkan kami yg nek motosikal ni terpksa brek n jatuh.

Berhati2 di jalan raya yeee. Sori abah..huhu

Comments

anwar said…
abah/ayah hanya satu, tiada ganti dah.. hargaila mereka.. selamat hari ayah..
PnConfused said…
kih3.. lawak aku imejin cara penceritaan tuhhh....



moto nih bawak slow bhy, bwk lajupon bhy.... hati2lah okehhhh
Hasnor said…
hahaha...lawak..aku leh imagine ayah ko citer :P

sian dia weh..dup dap dup dap..tobat x nk naik moto ngn ko lg dah :))

watever it is, bwk moto mmg bahaya..so leklok la k
Masy said…
kasian abah kauuuuu... hahahahahhaahha
Fiza Z. Abidin said…
entry of the day...berjaya buat aku gelak sensorg kt sini tau..hihihi kesian abahmu...
Erina Asmawani said…
kejam ko weh..haha..cian ayah..huhu

tapi nice la lorat ayah ko..suka plak aku bace..hehe