Fotografi yang sepi - AdamDanishYap & Nashirah

>> Tuesday, March 29, 2016

Assalamualaikum semua...

Lama sangat tak berkunjung dan mencurah isi hati kat this very humble blog of mine ni. memang payah nak start balik bila dah berenti. Tapi aku sedar yang blog dan fotografi sangat seiring dan berkelangsungan. Aku sedar, sekarang jadi malas nak galas kamera and took photos to remeber all the moments yang aku lalui.. sebab gambar tu hanya tersimpan rapi dalam PC.

Jadi aku realize yang aku jadi rajin amek gmbar dulu sebab aku boleh share nya di sini. Jadi blog pn jadi rajin update sebab aku ada gambar untuk di ceritakan di sini!! yeee.. memang sangat berkait rapat! Tapi cakap memang senang, nak mulakan and buat semula fuh mmg payah. Aku cuba lah ye time tengah rileks2 di penghujung projek ni.

Aku beli lense Canon 17-55 F2.8 around hujung tahun lepas. Masa aku tengah kerja kat Jabatan Akauntan Negara. Lense tu lense yang mmg aku idamkan. Harga dia RM 3ribu lebeh. Pergh..Tapi aku dapat gak beli dengan harga secondhand Rm1700 kalau tak silap aku. Yeahh..Alhamdulillah. Bila generasi2 DSLR hipster 10 tahun dulu dah mula pupus...ramai la yang jual gear2 kamera depa. Aku dapat beli speedlight canon pn second dari kawan. Lense dan speedlite ni masing2 digunakan kurang dari 10. Speedlight tu tak penah guna pun. Memang best lah..

Jadi sekarang problem dia, barang dh lengkap..tapi mood amek gambar tu plak takde. Nyiahahaha. Kanena tol. Jadi aku gagahkan diri bila adik ipar aku mintak amek gambar dia bersanding 2 minggu lepas. Aku ada dengar member kata lense yg hebat tu ada problem nk focus. Dia kata masa dia pakai utk shoot event yg fast pace macam kenduri kawin yang memang kita kena fokus, snap dengan cepat...dia punya fokus banyak lari. Nampak mcm lock kat viewfinder, tapi nanti tgok gambar out of focus.

Disebabkan aku tak berpeluang nak beraksi dengan lense tu to its potential, aku tak nampak or prasan or terkena la ngg flaw ni. tapi lepas event hari tu memang betul lah ada masalah fokus yang aku pn tak tau salah tangan ke camne. Jadi lepas pada event tu buat aku jadi rajin nak amek gambar. Siap bawak ke opis untk event..dh rajin macam dulu la senang citer nya. Sebab nak prektis balik skill amek gambar tu and biasakan dgn lense baru tu.

Yelah..aku pn plan nak mula balik wedding photography ni kan. Dulu zaman hipster DSLR ramai and masing2 nak jadi wedding photographer. So skang ni mungkin dh berkurangan, biar lah aku mula balik. Tapi problem dia..bab POSING tu. Hari tu ngan adik ipar aku, dia jadi bebal nak pikirkan and arahkan dia pose untuk gambar2 dia. Kena plak adik ipar aku n laki dia pn jenis shy2 kucing hutan..Lagi le jadi bebai. So aku nampak kt sini area of improvement yang aku kena workout lah.. Kena tengok pose2 pengantin zaman skang ni camne.

Adam Danish & Nashirah

Adam Danish & Nashirah

BNW Edinburgh Adam Danish & Nashirah


So sini aku selit la skit gambar yang aku rajin uplod. Seronok juga...Harapnya passion ni akan berkmebang semula lah nnt. So kalau abeh kontrak takde keje nanti, dh ada backup fotografi..takde la baru nk merangkak semula kan..payah tu..

Adam Danish & Nashirah

Adam Danish & Nashirah

Adam Danish & Nashirah

Adam Danish & Nashirah

Adam Danish Yap & Nashirah

enjoy la shot2 yang aku sempat amek ni ye...Cam biasalah..yang best nk tgok n edit pun memang yang outdoor le.


4 comments:

Masy March 29, 2016 at 11:34 AM  

kat posing kat sampan tu nampak sangat edit, sis. mebi sbb nampak pengantin dgn sampan sharp, skali bangku tu plak macam blur. kalau dpt cari gambo yg kadar sharpnye tu sama lagi cantek kot. apepon kipap degudwek. kipidap dongibab! eheheh

kemain komen aku cam terer sangat je hahahahahhahaha

Masy March 29, 2016 at 11:34 AM  

*yang posing kt sampan

HEMY March 29, 2016 at 12:01 PM  

haah..ada prasan tahap sharp dia tu...cuma kadang kt photoshop cm ok..bila save kt jpeg nmpk plak

zonaku March 30, 2016 at 3:40 PM  

makanya. prektisla... aku mmg menunggu quotation ni

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP