Jobless. Ujian di kala Ramadhan

>> Thursday, June 25, 2015

Huu..berhabuk blog ni..siann..dulu aku tak rasa aku akan stop berblogging..tapi rupanya manusia ni mmg boleh berubah. Berubah ikut keadaan, suasana, kawan2 dan macam2 lagi lah. Takpe hari ni ada mood menulis...tapi so far ada la..tapi tak tau tiba2 kang mood elope pergi kawin ngn kemalasan maka tersimpan je la dalam draft. 

Lagi 5 hari je aku ada kat opis ni. Aku ada balance annual leave 2 hari jadi aku amek jumaat esok dengan isnin depan. Selasa last day masuk opis utk bagi and serah barang2 and that's the end of my journey dalam kampeni ni. Nak wat camana..dah orang rasa kita taklah sekritikal mana keperluan dalam organisasi ni..kita redha je lah

Hmm..kerja? takde kerja lagi beb. Dalam 40 application aku applied kat jobstreet tu, baru ada 1 yang respond and alhamdulillah sabtu ni interbiu. Haisshh..harapnya dapat la keje tu. Sedang molek la dah habis kontrak kan. Feel masuk jobstreet lepas 3 tahun tinggal mmg sakitnya tuh di sini lah orang kata..huhu..tapi nak wat camne..dalam kecuakan and ketakutan yg sangat2 aku cuba gak cari kerja lain.

Job scope expertise aku ni kat malaysia ada 3 kampeni ja pakai. Shell (dah lepas dah..), KPOC (hat kampeni skang yang aku bakal tinggalkan) and Petronas yang tak dapat nak masuk di saat2 akhir sebab kena sailang dengan graduate employee...sob sob..sedih..serabut la jugak. Cuma dengar kawan2 dok cakap "ada la tu rzeki" wat sedap hati walaupun aku tau keadaan aku ni agak payah gak.

Benda pertama aku kena buat, rembar je apa pun keje yang ada. Hatta menjawab call macam zaman streamyx dulu pun takpelah. Tapi i realize, mmg idok le kampeni yang CSR ni akan layan bila dia view profile ko and see your expected salary. Memang prasaan kena troll la kot tgok profile aku. Bila belek kat setting, mmg compulsary la plak gaji tu nak kena letak. So situasi dia camni;

1. Ko tak kisah kerja apa, asal dapat je..jadi ko layan gak kerja yang gaji 2-3K ni, tapi profile ko letak expected salary tak berhagak. 

2. Ko nak turunkan plak salary tu ke tahap 2-3K, nanti job yang memang level ko akan view ko and nmpk expected ko bapak rendah.."paddia mamat ni"

Jadinya, aku punya approach, aku letak expected salary RM1. Then aku upload resume tanpa expected salary. Aku harap orang paham la kan bila view profile aku. Then aku prasaan ada gak yang letak RM1 tu and rata2nya manager and senior manager yang pengalamn berbelas puluh tahun. So aku faham la..diorg mesti boleh terima je kerja apa and boleh nego gaji..so, im not alone in this lah. SO Rm1 lah expected salary aku kat jobstreet tu.

Astro dah start terminate pakej sport and apa yang boleh dikurangkan. Nak terminate terus sian kat Xiyad dok layan katun. Mujurlah awal tahun ni aku buat pengeluaran KWSP tabung 2 utk bayar umah. Niat aku sbnrya duit tu nak dilaburkan kat unit trust. Letak kt KWSP pn kang kena rembat ngn Rosmah..kui kui..tapi hikmahnya boleh la nk teruskan kelangsungan bayar umah smpi ujung tahun ni..Alhamdulillah. Moto aku maybe kena nego ngn bapak aku la mintak tunda bayar bulan kat dia sementara takde gaji ni. Harapnya abah pahamlah. So tggl kereta lah komitmen yang tinggi. Yang lain2 tu kecik2 je

Bila dh diuji camni ko mula reflect balik gaya hidup ko. "mewah sangat ke idup aku selama ni". To be honest aku ada simpanan RM8000 je beb kt bank tu. Tak tipu. Bila aku reflect balik, aku rasa aku tak bermewah2an pun. Kereta ada 1 je..itu pasai la pakai superbike. And simpanan tu sikit sebab miskin bandar cam aku bukan boleh simpan banyak sangat pun tiap bulan. Baru nak ada belas ribu - Zaaassss abeh buat kitchen kabinet. Jadi takpelah..nampak ke mana duit tu pergi kan..tapi memang takde la puluh2 ribu simpanan choo..

Hmm..harap Allah masih sayangkan aku and bagi aku rezeki utk kerja yang akan datang. Serius rasa malu nak meminta pada Allah..tapi aku harap Allah masih beri rahmatnya pada aku despite of all my wrong doings selama ni.

7 comments:

xtnops June 25, 2015 at 4:00 PM  

I will include you in my doa tonight. Semoga apa yang you minta tu dikabulkan Allah s.w.t.

HEMY June 25, 2015 at 4:40 PM  

thank you xtnops..whoever you are

syalinda johari June 25, 2015 at 4:45 PM  

beb..semoga ko dapat kerja baru nanti yang best..aminn..
doa banyak2 bulan posa ni semoga dimakbulkan..aminnnnnnnn

HEMY June 26, 2015 at 1:03 AM  

mekasih syalinda...amiiinnnn

zella y June 26, 2015 at 8:14 AM  

semoga dipermudahkan semua urusan... amin...amin..amin...

zonaku June 26, 2015 at 8:21 AM  

aku nk komen apa ni?

IBU PUSPITA June 27, 2015 at 8:41 AM  

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP