Autumn UK trip 2014 - Part 2: London

>> Friday, October 31, 2014

Our journey of UK tour started by going to the south - LONDON. Driving for the first time in a foreign land, I kinda get accustomed quite OK. The GPS will keep alarming me whenever there's a average speed camera ahead. It's 70mph equals to around 110-115kmh i think. But whenever I slowed down hearing to the GPS on the upcoming camera, I was the only one slowing down..Damn..The rest keep their speed like nothing. kita je la terslow2 bila ada alert kat GPS

Autumn UK Trip 2014 - we call it RNR here. They call it services

This was our first Services..yes kat sana tak panggil RNR. Depa panggil Services. The signboard will have what are things you could found there including the brand. For example COSTA - their favourite coffee brand will be put on the signboard so you would know when to stop for starbucks and when for Costa. Hehehe.

IMG_9114

Masa berenti ni pun aku masih hesitate nak start spending my pound sterling. Tengok kat rega
kopi situ pun 2-2.70pound bila kira2 balik belas2 ringgit malaysia..aku tahan dulu lah niat nak mengopi. hehehe.

So after 100 plus miles memandu and keep on slowing bila GPS alert kata ada kamera, kami pun sampai London. And my first impression was like "ni ke London?" tak macam kabhi kushi kabhi gham tunjuk pun haaa..hahahaha. Pastu Acik kate tu sebab belum masuk city center lagi..Ohh..ok la

Oh ye..when I was driving towards London, Highway 3 lane tu memang tak kena pun tol. Driving in the right lane pun memang best sebab unlike Malaysia, Lane Kanan tu memang kosong kecuali orang yang nak memotong. Haaa.. Tak payah aku susah2 cek side mirror sekejap2 nak tengok ada tak kereta lagi laju dari aku kat belakang bila kat lane kanan tu.

Ni pun bila aku dh start speeding 150kmh la. Lepas nampak papan tanda takde lagi speed limit, sesah la. Ate rata2 bawak 130kmh kot. Yelah..rata2 keta volkswagen, merc and BMW ko..haaa...

3

So sampai je London tu cari parking dalam bandar tu..Bila tengok ada kereta2 parking naik pembahu jalan, kita follow je lah. Alhamdulillah memang legal la kot sebab tak kena saman. Hehehehe. We went into some of the shops, tapi tak beli pape pun. Acik kata mahal, kami pun tak beli lah.


Autumn UK Trip 2014 - London city

Then jumpa Sports Direct punya kedai..masuk lew apalagi. I was looking for overgrip tennis yang jual sekali banyak dalam balang tu. But disappointingly, until the end of our trip memang takde kedai sukan yang jual sekali banyak camtu. Misi gagal. Masa dalam Sports Direct ni harga2 yang brand UK memang agak murah. 2 suar trek dia jual 15pound je. Tp sebab Acik cakap kat Premium Outlet nanti yang kami nak pi ada gak kedai tu, lek lu ah. 





Sepanjang2 jalan memang lawa la. Dengan pokok2 warna warninye. Dengan bangunan style english. Selagi ada ruang aku nak snap gambar, memang aku snap...yelah..jadi driver, nak buat camane. Amek je la peluang yang ada utk snap gambar kan.


Autumn UK trip 2014 - Camden Square

Then we had our first picnic lunch at Camden Square. Memang nice tempat ni. Rumput hijau with the fallen leaves all over the ground, those colourful trees. Ni la benda aku nak nikmati bila jalan2 negara 4 musim. bukan nak shopping sangat pun nye. haaa..

We brought out bekalan makanan semua and had a nice lunch.

Autumn UK trip 2014 - Camden Square

Autumn UK trip 2014 - Camden Square

Xiyad plak ngam je ngn tok ki dia during this trip. Selalu balik kampung ganu kalau dengar je suara tok ki dia..memang lari..tapi kat UK kamceng je. Nice..Xiyad dan sejuk sangat sekufu. jadi dia memang happy la masa kat Camden Square ni main lempar2 daun gugur.

IMG_9169


Xiyad sampai UK dah. haa...huhu. Alhamdulillah rezeki Allah

Autumn UK trip 2014 - Camden Square

Aku spent my first pound beli Costa coffee. Aku pikir2, kalau kat Malaysia rega kopi ni memang belas ringgit pun. So baloi la beli. Jadi orang kaya aku kat sana minum kopi mahal sokmo. memang ko akan rasa nak beli kopi sebab sejuk dia tu...huhu

Autumn UK Trip 2014 - camden park family photo

Yahaya Family in UK. Aku tak masuk pun takpe. Aku dh biasa sebagai seorang photographer kacak mmg ni la curse dia..kekeke

Autumn UK Trip 2014 - london central mosque

After lunch, we looked for the central mosque or Islamic center in the GPS. Alhamdulillah in UK we can find a mosque within our reach. So this was the first mosque that we went to.

Autumn UK Trip 2014 - the non-malay muslims

We met non-malay muslims here and felt blessed that sinar Islam can be found and felt here. Alhamdulillah. Oh ye..kat UK ni, bila terserempak ngn orang malaysia, melayu khususnya..entah kenapa kerek gile diorang ni. Kami nak senyum tak sempat dia dah alih pandangan. memang dem. Kerek gila orang melayu kat UK. Yang tegur kami pun Chinese Malaysian je.

Autumn UK Trip 2014 - London central mosque

Okay siap dah semayang ...we went to the city center. Cari Malaysian Hall. At first we were looking for Malaysian Hall sebab nak semayang and makan. But since we have already did that, we went there for shopping souvenir around the Malaysian Hall.  

Parking is around 2 pound for an hour. Tapi tu citer next entri lah ye...see ya!!!

2 comments:

Masy October 31, 2014 at 3:09 PM  

slalu baca pasal org kata melayu kt sana kerek, maka skrg terbuktilah. ape tak makikan je huahahahaha

"takyah nak kerek2 laa. bontot ko itam gak padahal, tak jadi putih ponn"

HEMY October 31, 2014 at 3:21 PM  

bwahahahhaa..i mean seriously beb..kita dengar dia cakap melayu tak tau nak buat camna ngn resit nk claim tax pe kan..kita baru nk approach nk senyum nk tolong..dia pandang sekilas, kalih pandangan..demmm

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP