Dalam Dilema..tak tahu yang mana satuuuu~~~

>> Thursday, September 18, 2014

Hi everyone...wow..lamanya tak updet blog.

Hari ni ada benda nak ditaipkan..maka aku updet lah blog. Hehehe...

Pada yang memang tau pasal aku..aku ni mmg tengah aim nak pakai superbike. Memang dah angan2 dari remaja lagi nak ada superbike ni..skang dh dewasa berkerja..lagi la nak cuba capai cita2 tu. lagi pulak ulang alik dari sempadan nilai to ke area KLCC ni ya Allah jauh juge la...kalau dapat moto yang boleh pergi laju skit je lagi...takde la penat sangat kan..

So dah lama dah recce2..citer2 dengan wife...diskas sana sini skang ni tengah dalam dilema la plak. Antara nak beli baru yg affordable or beli yang 2nd, higher spec dengan harga yang sama. Aku dh bgtu cembam, kalau yg 2nd ni best part dia..org tu dah tukar ekzos, dh pasang accessories yang biasanya org akan buat juga bila beli motor baru. Jadi dh save kat situ.

Lagipun moto ni tak macam kereta. kalau lepas 2-3 tahun kena tukar drive shaft lah, allignment lah absorber lah..moto tak macam tu. Asal jaga tukar minyak itam ok je..tinggal part tayar je lah dengan rantai..tu standard.  Jadi skang ni ada 3 jenis option jadi dilema.

1. Z800 2nd harga 40K. Ni yang aku dok recce kat mudah. Aku memang nak warna hitam matte camni. Memang ni Z800 yg paling lawa dari segi warna bagi aku. So macam yang skang ni tgh ada kat mudah..org ni nak jual mileage dlm 19K.october 2013. Ada waranti lagi setahun la..



2nd option - Honda CBR650F. Ni moto baru nak masuk malaysia. Kawan aku yang rekemen. Dia book dari bulan 5 hari tu. Sampai skang tak masuk market lagi. Khabarnya ujung bulan ni. Yang ni kalau fairin 43K. Kalau naked dalam 39K (belum OTR)

Tapi warna ni macam tak masuk malaysia..at least untuk jangkamasa terdekat ni la..warna ni paling menarik perhatian sekali.



Ni versi naked dia yang rega RM40K tu. CBR650F ni yang paling affordable untuk moto 4inline for Honda. Rasanya ramai ER6N punya riders yang bengkek tengok moto ni sbb dengan rega yang lebih skiiit je, depa leh dapat 4inline.


Ni option warna yang maybe akan aku amek..biru..sama ngan warna kereta skang..ok gak kan..


3. Z1000 tahun 2009. Mileage dia dalam 40K plus. Member nak jual nak upgred motor lain. Dia wiken rider je. Yang jadi tggi sikit mileage tu sbb dah smpai ke Thailand kan. Tapi ekzos dh tukar bagai la kalau korang tengok. Ni je gambar aku ada.


 
Lebih kurang camni la moto Z1000 kawan aku ni...hmm hmmm

Haaa..tu yang buat dilema tu. Masing2 ada plus point. Yang Z800 mileage rendah lagi..dh customize gak. Anda sebenarnya mmg banyak2 design..aku suka Z800 for naked. Yang superbike design siap fairing ni..selain dr CBR650F atas tu..tak termampu dh rega dia. Tapi tayar dh botak la kalau ko perasan Z800 tu

CBR650F punya plus point..takyah citer la..baru...4inline and aku layan review dia..moto ni design utk daily ride yang comfy. Tapi fairing design ni bila dh lama senang nmpk outdated je. Naked dia plak tak berapa memuah macam Z800 tu...

Z1000 ny plus point..CBU unit beb. And bila dh 1000, payah la nak upgred lagi. Sebab biasa orang upgrade nak ke 1000cc. Haaa..

So apa pandangan anda semua..hehehe..dilemmmaaaa~~~
 

6 comments:

zonaku September 18, 2014 at 1:43 PM  

pandangan sy berpinar sebab x reti pasal moto... aku nampak sama je semua.


mmg x dapat membantu la.

Masy September 18, 2014 at 4:01 PM  

pandanganku kabuurrrrr

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr September 19, 2014 at 8:12 AM  

kalo tanya kami pilih hat lawa ja la haha

warna hitam atau biru..

=P

rider cermat,  October 6, 2014 at 10:48 AM  

Boleh je nak lompat atas 1000 cc trus bro.. tapi jaga2 kalau tak biasa bawa motor..
amalkan belajar slow2, sikit2, body positioning, cornering, braking technique
sebaaaabb.. power motor 500cc ke atas ni sangat menerjah..
lagi pulas, lagi pergi..

ride ikut kemampuan diri, bukan kemampuan motor..
insyaAllah, ingat Tuhan bila naik apa jua kenderaan sekali pun.. :)


ps: dah pakai nanti hati2 tempat parking. ramai pencuri spare part motor besar skang ni... :(

Faizal Jaafar March 18, 2015 at 9:36 AM  
This comment has been removed by the author.
Faizal Jaafar March 18, 2015 at 9:36 AM  

Terjumpa pos ni while googling for 'Z800 vs. CBR650F'.

So bro dah angkat moto ke by now? Moto apa?

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP