Raya 2014 - Ganu's side

>> Monday, August 4, 2014

wow..mood blogging tengah mari..tapi tak tau nak start dari mana nih..guane? takpe..kita redah je la mcam mana pun..hehehe..but sebelum tu, aku nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI utk sesiapa je yang sudi membazirkan masa kt blog ni..kekeke..Kosong-kosong eh..


So this year, turn terengganu plak untuk first Raya. Kami sampai dalam pukul 5 petang hari Jumaat. Bertolak dari Ascott Hotel Kuala Lumpur around 10A.M. Memang smooth sail lah. Kami cuba LPT2 cheneh tu..sekojap je pun highway tu. Masuk jalan Jabor cam biasa pun ok je kot. Cuma my concern kalau dah kuar dari exit Cheneh tu ke jalan biasa tu solved sebab dari exit Cheneh tu diorang dh buat lampu isyarat dah. Kalu tidak memang masak la ko nak masuk balik jalan biasa tu dari Exit Cheneh time kereta tengah banyak? memang takkkkk ahh..

Persiapan Hari Raya umah in-law aku macam biasa..sempoi. Bakar sate pun lebih rileks tahun ni sebab bakar kat dapur gas je..tapi sate tu tak berapa memuah la sebab dia punya minyak2 ayam tu tak kuar macam dibakar atas bara api..jadi dia tak berkilat gitu. Ada adik beradik Cembam pompuan belaka memang best ah. HAHAHA. Aku tolong tukar langsir je.

Malam raya plak siap ngeteh kejap. Ate member tenis pun turn belah terengganu. Tak pernah2 la aku lepak luar malam raya..Mujur pak mertua OK je..yelah aku tgok bakar sate guna dapur gas..ok kot tinggal kejap. Aku lepak dalm sejam siap bawak Xiyad bagi tak kacau persiapan kat umah tu. Lepak kat Kampung Tok Kaya..malam raya pun bukak kedai. Hebak..Lepak ngn Manap and Anuar sembang gitu gini, then balik.

raya2014 020

raya2014 021

raya2014 022

3 keping gambar bersama family in-law. tema pink kami tahun ni. Dapat cari songkok Xiyad kat Giant Gong Badak plak..memang comel. Tak sia2 la Xiyad sampai nangis2 cuba baju masa tukar saiz kat Khemah Jakel depan Warta BB Bangi. Siap dah beli samping Xiyad untuk tahun depan. Ate, beli kat Jakel Shah Alam mahal skit dari yang dapat tukar kat Jakel BB Bangi. So adik tu bagi amek baju kelawar Cembam and sepasang samping..nice..

Pagi raya kami siap2 gi surau depan umah tu je. Aku masuk2 terus amek port ngn Xiyad. Duduk2 je orang hulur mikropon..errr..tahun ni aku decided to pass ke orang lain je..hehehe. Ate baru duduk dah dapat..malas ah..Kekeke. Lagipun last round punya takbir tu..aku datang memang cun2 nak start semayang raya. Nak start semayang je aku bergegas ke bahagian tepi yang aku boleh letak Xiyad. nak bagi lagi senang, aku hulur henpon kat XIyad. Dia layan angry bird..setel. Hehe

raya2014 030
Hahaha kelakar gambar ni..Si Adni dok nak interprem..tapi Ok la sebab baju dia pun pink kan..masuk la..Xiyad ngan nangis pasai pa tak tau...

Sehari sblum raya, gi umah Tok amek baju raya yang Cembam anta kat Mak Njang. Tanya pasal tapai..sekali tok kata, kalau ada yang cari daun..dia buat la. Apalagas..aku gi cari daun jambu laut, beli ragi siap. Tapi tak dapat banyak daunnya. Pokok sume dah tinggi2. Biol gak la melompat2 nak capai daun dah macam nak spike bola tampar..kekeke. Tapi baloi la..sebab dapat makan tapai pulut tok..ermm marbelesss..

raya2014 052

Macam biasa, rumah pertama gi umah Tok dulu tepi pantai Seberang Takir. Setel makan2 pa smua, mintak tolong Ekal amek kan gambar kami ni haa..mekasih ekal..Ok la komposisi dia..tinggal edit bagi nampak muka kami  je sebab membelakangi sumber cahaya kan.

raya2014 056

Alhamdulillah Allah bagi rezeki keta baru untuk raya tahun ni..tahun ni je raya tak kena jump start kereta..kekeke. Sebelum ni nak balik KL, Wan Hayati Wira dulu bateri kong kena mintak tolong anak Mok Teh, pinjam jump start kabel. Pastu 2 tahun lepas tu Daphne, Vios aku tu pun nak balik KL bateri kong kena mintak tolong anak Mok Teh gak pinjam jump start.. Hahahaha. Sampai mok teh suh tukar kereta..padahal memang kereta lain dah. Tahun ni takde jump start2 dah..Alhamdulillah.

Mcam biasa raya kat Ganu makan macam2. Sampai petang raya ketiga tu beraya gak dulu. Lepas asar baru bertolak balik. Pastu gatal gi try jalan lepas pada Exit Paka LPT 2 tu sebab  penghadadang tu ada yang bukak laluan..bila smpi kat part jalan tak siap kena kuar kiri jalan biasa, aku nak U-turn dah..Cembam plak bagi galakan suh try je kot lagi dekat. So try la..tup2 tembus damansara beb..Kerteh DAMANSARA Inn..hahahaha..and seperti yang dikhuatiri..tembus jalan pantai!!! natang.

Aku yg stress-free ni dah tau so far one thing yg buat aku stress is to drive jalan Pantai KT-Kuantan tu. Memang aku rasa stress beb nak tunggu masuk LPT balik. memang fedap. So kami tershot sejam gak la dah terde tour camtu. Cembam ganti drive dari Gambang Petronas smpi ke tol Bentong. Berenti lepak kat Petronas Gambang tu takde rezeki la plak air nescafe aku tumpah..hahaha. Sudahnya lepas ganti drive, cembam tido je smpi la ke sabak. Tak benti makan. Xiyad teman aku drive dok berdiri tepi aku. Kalau tak kerana benti lampu isyarat kat Tebuk Pulai, sampai umah rasanya Xiyad teman aku. Dia tak tahan dh masa berenti lampu isyarat tu and tido. Mekasih Xiyad teman ayah drive. 

Alright itu la citer Raya di ganu.


0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP