Cebisan perjalanan hidup

>> Wednesday, May 21, 2014

lama benor tak menyinggah haa...apatah lagi membuat coretan..tapi sebab hari ni macam ada mood nak randomly taip apa sahaja yg terlintas kat benak kepala yang tak la benak mana ni..maka aku pun hapdet la blog ni..

kerja??

kerja macam biasa. tak berapa nak efektif sangat sebab kerja aku bila time banyak, dia banyak..time busy nak kena meeting...busy le. bila tak busy tu mmg dok runningman la aku haa.. Skang ni sebab tender untuk hardware sistem yang aku jaga ni tengah dok tunggu approval lah apa bagai sebelum procurement nak publish tender tu pada bidder2..maka aku pun menunggu lah dengan occupied kan diri aku with other things.

Operation stage dh makin menghampiri...topside dah semakin hampir pada completion. Tinggal nak sail away and sedut itu minyak kuar  seraya menukar status kampeni aku ni dari 0-profit company, kepada kampeni yang buat duit. Camane la plak pasni idup kat kampeni ni.Yelah, dengan status tak berduit pun bukan main mewah lagi kami ni...apatah lagi dah berduit nanti. ehhehehe..

Oh ye..aku baru je dapat laptop baru..memang best lah. tapi tak best mana pun sebab access limited sangat. Nak run portable software pun tak buleh..hmmm


Family??

Macam biasa...alhamdulillah bahagia. Xiyad masih belum mahu fokus utk sesuatu benda. Jadi kami tak dapat lagi nak start pembeljaran macam ABC tu kat dia..dia wat dono je bila aku try ajar dia and berlalu pergi dengan keta yoyo dia..hahaharemmm.. kehadiran IPAD kat umah tu dah mencacamarba kan lagi keadaan. Dia dok nak main IPAD..main angrybird lah apa bagai. Ada game2 memori yang berupa education dalam tu. tapi dia bantai je tekan mana patut. Agak2 bengang dia nangis or suh mak ayah dia main kan untuk dia...huhu

Gigi depan Xiyad tu bakal rongak cepat tu..tapi maybe genetik juga kot. Aku prasan gigi depan atas dia tu dah mula merongak walaupun waktu dia takde la nak makan sangat. Memang minum susu je. Jadi kaviti paddia semua tu datang dari susu je...hmmm...bila disuruh ketap gigi nak gosok..dia pergi jelir lidah..paddia..kang aku gosok lidah tu baru tau..hahaha XIyad..Xiyad~~~


Adik bongsu aku akan lanjutkan pelajaran kat UM utk asasi sains. Dia target bidang kedoktoran and kalau boleh bahagian dental. Hmmm..nak pecahkan tradisi tak lanjutkn pelajaran luar negara..kami OK je..cuma harap abah lebih responsible lah untuk support apa sahaja hala tuju adik aku tu. Ni mak mesej mende kat kampung skang ni pun..sedey la juga.

Cembam cakap, masa dia dapat masuk U dulu, mak dia jahitkan baju garu 3-4 helai..adik aku ni dok alter baju kakak2 dia. Tapi bagi aku, tu biasa la..abang kakak dia dulu pun gitu juge..takdenya nak beli baju baru sangat. Lagipun baju kurung kakak2 dia dok sangkut tak pakai..lawa lagi haaa dalam gerobok tu. Alhamdulillah adik aku bukan jenis lupa diri..dia ingat kami ni asalnya kuarga macam mana.

Ada fikir masing2 abang kakak dia ni nak bagi duit poket bulan2 kat dia. Yelah..nak suruh berdikari macam kami2 ni...tapi dengan nilai duit skang...elaun pun dari zaman aku dulu 1K per semester..naik Rm250 je jadi RM1250..6 bulan 1250 kat tengah2 KL tu..hmm..cukup2 je kot.

Aku ada bagitau adik2 aku..kalau nak bagi adik bongsu kami tu duit poket..nanti declare la kat EA form as zakat. Sebab orang yg tengah blaja ni dikira asnaf fisabilillah and selagi dia bukan tanggungan kita (tanggungan bapak aku)...memang valid la sebagai zakat pendapatan kita nak bagi kat dia. Nanti kalau LHDN audit..kita bagitau je lah bagi kat adik as zakat. ni kawan twitter yg keje lembaga zakat aku tu la bagitau boleh niat zakat.

So kalau aku nak hulur kat adik aku tu nanti, aku kira zakat tak beresit lah.huhu

haa..tau2 panjang gak dah nagging aku kat entri ni..orait..harap jumpa lagiii...

3 comments:

zonaku May 21, 2014 at 1:16 PM  
This comment has been removed by the author.
zonaku May 21, 2014 at 1:17 PM  

kadang2 camtu la...
y adik2 dapat warisan dari kakak n abang2... tapi keberuntingan as adik ialah, sumber dia bukan dr mak ayah je... ada dahan lain as support. :D

adik aku dl, kami p hostel dia, sekali dalam lemari dia, semua baju kurung kami y kami x pernah perasan pun kehilangannya penuh dalam tu....


maklumlah saiz n bentuk dah berbeza. Tapi kualiti masih tahap tiptop :)

HEMY May 21, 2014 at 5:01 PM  

tu lah.kita nak bagi kesenangan pun kena berpada2

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP