Xiyad layan lap

>> Monday, October 7, 2013

Besar dah Xiyad. 26hb ni genap 2 tahun la Xiyad Aystar permata hati mak ayah sorang ni. Nampak dia membesar depan mata adalah satu rahmat yang aku tau tak semua ibu atau bapa dapat peluang macam tu. Ada yang kerjanya berjauhan dengan anak2..jadi aku syukur dengan nikmat melihat anak membesar ni.

Dari kecik antara benda aku biasakan pada Xiyad ialah meletakkannya kat child punya carseat tu. Ate, dah dapat sekali ngn stroller kan...rugi la tak dipakai sepenuhnya. Memang betul2 guna lah. Masa bayi lagi jadikan rocker letak depan kipas..haa..jadi la rocker carseat tu. Sebab bahagian tempat diorang baring tu memang panas sebab design carseat tu, jadi memang selalunya kami pastikan la angin tu dia rasa and tak kepanasan. Itu pun masih berpeluh juga la. Lepas sejam akan letak bwah pulak.


Aku latih duduk carseat ni supaya senang mak ayah dia kalau nak bawak dia berseorangan. Takde la menempel mintak dokong je kan macam certain budak tu. Jadi bila dia boleh duduk dlam carseat, kita nak bawak kereta pun mudah. Awalnya memang dia rimas, aku rasa kalau aku pun rimas..tapi lama2 biasa lah kan.

Skang Xiyad kalau baring memang kaki dah terkuar. DIa dah pandai duduk macam doodle kat atas tu. Xiyad akan cagakkan kaki dia dua2 tu kat bhgian bawah carseat so dia leh duduk tegak nampak permandangan bahagian depan kereta. Pandai anak ayah ni. Then kalau dia nak susu, kita suh baring..dia ejas la sendiri baring dalam tu..memang comel je tengok. Alhamdulillah..mudah kat kami juga.

Masa dia start nak duduk dalam carseat ataupun kita dudukkan kat seat tengah belakang tu, dia paling tak suka bila kita amek selekoh. Maybe dia rasa sway tu kan and mula merengek tanda bengang dengan selekoh tu. HAahahaha. Kelakar juga la bila dikenangkan. Marah2 dia.


Tapi lately XIyad dah boleh adapt. Kekekeke..power lah anak ayah ni. Skang ni dengan cara duduk dia yang kalau ikut memang bergantung pada dia sendiri nak kukuhkan dalam seat gaya gitu..dia pandai imbangkan badan. 

Bila kita amek selekoh, dia punya badan pun amek selekoh. HAHAHAHAHAHAHAHAHA!! Memang comel gile lah!! AKu memang tergelak sorang2 la bila amek selekoh dia kat tepi. Oh, memang Xiyad kami letak depan sebab dalam carseat tu panas, jadi aircond kalau letak belakang tak berapa kena.

Kadang tu aku siap cakap "Xiyad..ayah nak lap ni" and dia tgok depan macam paham. Bila kita zasss je, dia pun sengetkan badan. HAHAHAHAHA. Aku plak jenis amek selekoh tekan minyak. Satu sebab aku nak biasakan skil tu kalau tiba2 emergency yg perlukan aku utk buat camtu..duanya, sebab sebenarnya time selekoh kalau brek atau lepas minyak dia punya sway tu lagi terasa tau. Kalau kau tekan minyak masa selekoh, memang kurang skit sway dia...

Semalam balik dr sabak aku layan la selekoh nk exit dari latar tu kan yg kuar dekat2 sg buloh tu...dia senget dh badan..pastu aku saja test..aku tekan lagi laju skit to make the curve lagi tajam kan...nindiaaaa...kaki dia pantas betolkan paksi utk lebih kukuh..AHAHAHAHAHAHA!!! Memang comel lah..

Syabas Xiyad!!

2 comments:

Masy October 8, 2013 at 9:07 AM  

kalau dpt rakam tu mesti comel hihi

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP