Aidilftiri 2013 - Part 1

>> Monday, August 19, 2013

Salam aidilfitri semua..

Alhamdulillah, baru masuk keje semula lepas cuti raya. aku ni cuti mmg macam cikgu sekolah la. Ate dah wife pn cikgu sekolah..lain la wife artis kan. HAHAHAHA!!

So this year giliran sabak bernam punya raya. Awal2 lagi aku dh bgtu adik pompuan aku yg baru kawin tu suh bagitau awal2 yg tahun ni start with sabak bernam sebab abang kakak semua turn sabak bernam. Alhamdulillah ok je takde bantahan.

IMG_6094

Abang Nahdan dan adik Xiyad. Hehehe. Xiyad ni suka folo Nahdan. Apa je Nahdan buat, dia try ikut. Ikut lari, main bola. Dia ikut senyap2 je. Maybe gitu la perangai Xiyad kat nursery

IMG_6097

Kalau si Nahdan ni kuar umah, Xiyad pun folo. Dua2 tak berkasut. Ada gambar depa main kat luar. Entri lain aku up nanti.

Aku sampai Sabak hari selasa petang. Sama macam adik aku yang dok Puchong tu. Yang dok Shah Alam dah sampai start wiken sebelum raya lagi. Dua2 cikgu kan. Aku sampai2 tengah anyam ketupat. Terus la duduk sambung buat ketupat haaa..

Bila semua dh sampai, baru la start plan masak2 raya. Orang jawa umumnya dan mak aku khasnya masak memang banyak time raya. Dulu masa kecik lagi banyak. Banyak ni sebab selalunya pakcik makcik datang umah blasah ketupat2 rendang semua tu. Tapi bila ada yg tak mai, perkiraan terlebih terbuang la semua tu. Agak sedey la dulu2 tgok mak buang lauk2 basi tu kan.

Bila dh besar skit and tau kita punya pandangan dah diterima pakai, baru la aku start catu berapa ekor ayam beli. Ingat lagi masa tu muka mak lain bila aku kurangkan 2 ekor ayam. Contoh dari 5 ekor jadi 3 gitu. Tapi aku tegas cakap "cukup mak". And alhamdulillah tu la bermulanya tak berapa nak bazir.

IMG_6102

Adik Nahdan. Nur Nisrina Faihanah = Cahaya mawar putih yang harum. Heee..aku cadangkan gak nama ni. Ni la baby yang mintak Erina tolong jaga ari tu. Memang hebat pembesaran Nisrina ni. IQ development pn nampak laju. Mak dia kata sebab makan pil minyak ikan.

So hari rabu tu, dah ada bahagian tugasan masing2. Sebab ada adik ipar baru, kita kerah la dia kan. HAHAHA. Jadi part bangun pagi pergi market serah kat dia. Aku hulur duit pendahuluan je. Alhamdulillah adik2 ipar aku ni pemurah ya Allah..susah nak kata. Ringan je hulur kalau ada pape beli kat umah tu. Bukan la sebab masing2 kaya..tapi alhamdulillah. Moga rezeki korang Allah luaskan lagi ye adik2 ipar ku.

Yang si Farees tu siap sponsor lampu kereta depan aksesori utk abah aku. Dah niat katanya utk keta baru abah. So dapat la abah aku lampu aksesori utk Saga AJK dia tu. mekasih Farees.

IMG_6109

Atok bersama Nisrina yang bam bam

Tahun ni punya menu ;

Rendang daging
Ayam masak kicap
Kuah kacang
Rendang kerang

Masak merah yg biasanya ada, takde tahun ni. takpe la. Tapi kerang fresh sume kecik2 and mahal. Mak terpaksa beli yg dh siap kopek jual dalam plastik tu. Memang tak berapa fresh. Bila masak pun mmg lain rasa. Tak berapa sedap. And the worst, esoknye dah basi..sedey sungguh.

Aku bertugas jaga ketupat sepanjang peninggalan diorang ke pasar. tahun ni siap jerang air dulu, so tambah air ketupat tu air panas gak. Mak cakap utk bagi tahan ketupat tu. Memang betul, tahan sungguh. raya ke4 pn elok lagi walaupun tak masuk peti ais.

IMG_6111

Xiyad interprame

Dalam kul 11 gitu acara memasak pun rancak berlangsung. Tapi wat penyambungan utk 2 dapur gas tu tak berjaya. Kat bhgian sambungan asek kuar je gas. smpi kejang tangan aku ketatkan pengetat tu tau dak!! Leak gak gas. Last2 mak balut je ngan kain basah. Weng gak la bau gas pas tu. hahaha.

IMG_6133
Us, with Nisrina Faihanah

Nak masuk asar boleh kata semua dah setel. Tu pun sejujurnya adik aku si nurul ngn mak yg tungkus lumus settle kan remaining keje. Ate kata tghri nak rehat, skali mak tak rasa nk rehat dia setelkan while kami tido. Mekasih mak!!! Mmuuahhh!! (ayat bodek sedapkan ati)

IMG_6135
Faress Irsyad & Habiba. Pasangan murtad tema warna. HAHAHAHA

Time tak buat apa, aku bawak Xiyad gi masjid solat asar. Sekali nk jadi citer, aku macam biasa bagi dompet aku utk dia main and leka masa aku smyg. Masa abeh tu mmg nampak ada kad2 terkuar. Aku masukkan dah kad dalam tu and rasa takde aku nampak yg lain berselerak. Masa tu noticed takde IC. Aku terus fikir tertinggal dalam beg masa renew insurans moto ari tu. Tak terfikir nk cek 2x kat masjid tu. Rupanya memang tertinggal kat masjid. Semalam baru dapat. 

Dia announce kat masjid. Tapi bapak aku mana dengar weh. Mujur ada jiran kenal nama aku. Sebab bin Md Yusof tu bukan nama panggilan bapak aku kat kampung. Semua kena dia ngan nama Hashim kat kampung tu. Lagi la problem. Huhu

IMG_6137
Fikri, Nurul dan dua anak mereka Muhammad Nahdan Fitri & Nur Nisrina Faihanah

Oleh kerana si Farees ni budak bandar. Aku decided nak main meriam la tahun ni. So aku beli karbait. Aku main meriam tin je pun. Tapi nak cari yang besar skang susah. Ada yg hok bisut jacob tu je lah. Jadi la..itu pun Farees terkedip2 nak cucuh. kekekekeke. Dapat la pengalaman baru kan.

Tapi esoknya aku decided utk guna paip plak main. Gigih aku buat penyumbat blkg sebab skang minyak tuti dah tak jual pakai tin. Dulu pakai tin tu je sumbat blkg setel. Gigih la aku balut balang biskut mak aku ngn plastik nk cukupkan diameter. Buat lubang. Sekali cucuh2 tak idup. Upanya karbait aku beli dh masuk angin!! baru la aku ingat karbait kena simpan molek. Dulu rendam dlm minyak gas haa simpan. Aku pergi letak kat tangga kena embun. Ate pakai tin pun tak idup

IMG_6141
Us!!

Tapi gigih gak nk bagi Farees rasa gegaran meriam sebenar kan. Besarkan lubang, beli karbait baru. Tapi tak bunyi gak!!! Natang..keciwa aku nak tnjukkan kat Farees. Aku rasa faktor tak dapek meletop tu sebab paip tu mak aku pakai wat alirkan air dari sinki dapur. Jadi benda tu lembab. Mana leh lembab sgt nak masuk karbait..memang out le. Lagi satu maybe lubang cucuh kecik sgt. Aku taknak besar sgt buat lubang sebab takut nak guna bende lain di kemudian hari.

IMG_6145
Mak Ayah dan my youngest sister yg satu2nya masih bersekolah.


IMG_6148
Our family..kak wa yg di ausie and Amsari yg jaga pulau kat tawau je tak dapat balik raya

Malam raya tu kami dok depan tv ramai2. Sebab adik askar aku kata ada masuk TV. 2 malam berturut. Malam pertama nampak dia bertakbir 4 saat je. Upanya malam kedua tu ada coverage muka dia lebih. Sebab adik aku ni ketua rejimen dia kat sana. 

HAHAHAHA bukan main la kami snap gambar bila kuar muka dia haa..memang tak bleh blah bagi ucapan. Aku dah agak dah..dengan gaya menten macho dia

"Saya perlu menyembunyikan kesedihan saya tak dapat balik beraya kerana anggota2 saya juga akan bersedih terutamanya yang berkeluarga..bla bla"

HAHAHAHA. Jadi la mak dapat tgok anak dia berlakon kejap. Bukan main tenang senapang haaa.

IMG_6150
Free pose kami. Nampak tukang spoiler warna tak sama tema tu? HHAHAAHAHA. Tapi bukan salah farees la. ni salah biba. Walaupun baju aaron ajis..tapi kalau tema kelaut tak guna juga. kekekeke

IMG_6154
With the cucu!!

IMG_6159
With the menantu!!!

IMG_6164 
With the anak2 kacak lawa bergaya

Alhamdulillah...4 orang dah cucu mak. tahun depan maybe 5, or maybe 6. Suatu ketika dulu, kami beraya dengan sewa kereta kawan mak. Then dapat beraya dengan 1 kereta. Ke ipoh dgn satu kereta, 1 moto. Lepas tu bole plak pancit hujan lebat moto tu. Sadiss sangat

Skang berlambak kereta depan umah (berlambak la sangat). Alhamdulillah syukur atas rezeki anak2 mak yg Allah beri. And alhamdulillah masing2 tak pernah lupa asal usul kedaifan kami suatu ketika dulu. Walaupun masa dhaif dulu takde la nk dapat bantuan zakat pun, tapi kami survive. Sebab fakir dan miskin ni selagi boleh usaha hukum sepatutnya tak layak dapat zakat. Itu yang kuarga kami pegang sampai skang.

Alhamdulillah...harapnya dapat beraya dengan seluruh family yang lengkap raya akan datang. Amiiinnn

6 comments:

Alya Shaka August 20, 2013 at 7:55 AM  

adik ko yg baru kawin tu cantik hehe

sri noraima othman August 20, 2013 at 8:20 AM  

adik2 pempuan ko lawa2 :D nice arrr kaler biru.

HEMY August 20, 2013 at 10:23 AM  

ya aulohhh..matik la masing2 adik2 aku tu kembang juboorrrr

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP