Xiyad Asytar bin Hasnul Efendi =]

>> Monday, February 4, 2013

Assalamualaikum semuaa~~~

Sedar tak sedar dah masuk bulan 2 dah kan? Sekejap gile haa masa berlalu. Baru ye ye set azam bagai utk tahun baru 2013, tau2 ko dh dok umah sebab cuti hari wilayah. Tulah dia demi masa, sesungguhnya manusia itu dalam kerugian orang kata. Haaa..

Wiken ni kemas2 umah macam biasa..Cembam la yang kemas. Tugas aku lipat baju sambil mengawal Xiyad agar tak menjadi robot pengemop umah. HAHAHA. Sabtu tu plan gi amek Myvi kat umah adik aku sambil layan swimming pool kat kondo dia tu. Bagi Xiyad water courage la gitu kononnya. So lepas zuhur kami pi la umah dia.

Lepas makan, semayang asar kami pun turun la swimming pool. Bukak pampers Xiyad..pakaikan balik baju yg jenis butang kt bawah tu..ok done..cumanya belalai Xiyad kadang terkuar la dari lubang antara butang tu.hahaha

Mula2 macam takut...tapi lama2 dia mula tepuk2 air tu..pastu start kuak2 kan tangan dia..and lama2 boleh la senyum korea dia spnjg dalam pool. Maka amek la gambar si Cembam yang tak mandi dok tepi tu. SNAP SNAP, aku suh amek video..skali Cembam cakap "Dia tulis No card la". AHAHAHA!! Binawe!! semenjak aku start pakai card reader, dh 2-3 kali aku lupa masukkan kad balik dalam kamera..dem tol. So takde la gambar Xiyad berenang2..sedeyyy~~~

IMG_4937

"Heee..sengal la ayah kitew tak masukkan card dalam gambar..camne nak amek gambar kitew ni...Ngeeeeeee"

Hmm..how's Xiyad? He's doing fine. His rashes keeps ON and OFF even after kitorang gulung terus karpet yg tak sampai seminggu kami pakai kat living room kami tu. Huhu. Dia dah pandai menyahut bila kita panggil. And dok bebel sesaje ngan bahasa dia tu..tapi yang pasti kalau layan memang lucu la. Huhuhuhu!!

Masih tak pandai jalan lagi..Dia memang saje rasanya. Kalau kita pimpin satu tangan tu OK je dia jalan dari dapur sampai ke living room. Memang saje malas haa..naik tangga rajin la pulak. Haishhh~~ 

Arahan-arahan bila kita tanya "mana ball?", dia faham..dia akan cari bola merah dia sampai jumpa. Tapi kalau malas dia just wat muka "huh?" macam tercari2 tapi tak cari pun. Kalau kita agah dia, main peek-a-boo ke kan, last2 dia yg agah kita balik. Sampai penat la nk respon haa..Aku kadang melawak cakap kat Xiyad suh blaja lagi banyak benda, cepat tangkap...at least aku nak dia leh amek barang bawah sofa guna magnet macam iklan anmum sebab aku bagi minum anmum haa..sia2 je la kalau takleh wat camtu..ahahahah!!! Tapi Xiyad bukan amek barang bawah sofa, dia campak sume bawah sofa. hahahaha.



Takpe la dia taknak jalan lagi kan. Sebab kalau dah jalan nanti maybe lagi penat mak ayah dia nak control berlari2. Ikut awak la Xiyad nak jalan bila. tapi yang pasti ayah akan rindu moment ni bila awak dah berjalan. Bunyi tap tap lantai awak merangkak ke bilik ayah tu...


Pastu intai ayah ada ke tak dalam bilik tu...


And bila awak spot ayah ada kt atas bangku tu dok sengih la haaa....

Memang akan rindu lah moment ni. Jadi anak ayah Xiyad Asytar jangan nakal2..jangan gembeng2 tau. Ayah selalu baca potongan ayat surah luqman time awak minum susu, ikut amalan ibu Imam Shafie, mak pun baca fatihah, al-ikhlas ngn ayat al-inshirah sblum awak tido. Semua ni dengan harapan awak membesar dengan baik, jadi muslim yang baik tau.


6 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr February 4, 2013 at 4:22 PM  

alahai comelnya xiyad....

semoga jadi anak yang baik untuk mak dan ayah....

;)

Kniedaz February 4, 2013 at 4:23 PM  

setiap peringkat mereka membesar, akan tertinggal kenangan untuk kita...sentiasa berdoa mereka akan membesar dengan sihat dan ceria dan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah...

zonaku February 4, 2013 at 8:21 PM  

nampak jari peace dia kat pipi....


sri noraima othman February 5, 2013 at 12:47 AM  

comel sgt gambo xiyad tu.yeah..anak sgt cepat membesar..aku masih rindu moment aiman masih baby....skrg ni pun certain word dia dah paham...pasni boleh lah berborak ngan xiyad plak...aiman ckp bahasa german..hahaha

Erina Asmawani February 5, 2013 at 1:30 PM  

Part belalai tu tak ley tahan..mengekek aku ngan amer baca. Hahaha..ala..nanti mandi sesama ngan Aqil plak eh,biar ayah awak ley tangkap gambar awak memandi manda.

Cheekynya dia senyum gitu. Comeyyy sgt! Yang dia ngintai ko tu pun comeyy..aku dapat imajin sbb Aqil pun slalu cari aku dalam bilik gitu..tetia je dia kuarkan kepala..cari2.Comeyyyy!

Dah besar dah diorang weh..huhu

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP