Sebab lain Nabi Ibrahim diperintahkan sembelih Nabi Ismail

>> Sunday, November 11, 2012

Salam isnin semua...Assalamualaikum~~

Alhamdulillah..aku dapat ambil cuti seminggu untuk minggu maal hijrah dan deevapali ni. Tak cuti pun sebenarnya syok gak keje hari ni sok cuti, keje balik, cuti lagi. Tapi alang2 amek la seminggu sebab nak balik terengganu kan. Kadang2 je dapat balik ganu, so amek la lama skek cuti.

Cuti kali ni aku siap bawak raket tenis n kasut takraw. Aku taknak buang masa petang aku. Nak gi jalan2 or bersukan. Alhamdulillah tadi aku gi tempat main tenis ni, dok tengok salam2, and depa pelawa main sekali..dapat la main kejap sebab tadi masa aku mai cukup 8 orang utk bergilir main double 2 round. So depa ajak mai lagi esok dlm kul 5. Yea!!! aku dah ada plan utk petang hari kat ganu ni..oyeah!!! Buat kawan baru. Kali ni sume umur 40an ke atas. Huhu!!

Balik ganu kali ni ikut jalan jauh. AKu lalu jalan dengkil lama, then masuk MEX. Niat kuar kat area lepas sri petaling tu, sekali ntah camne aku leh mamai..kuar paling ujung kat Bulatan Kampung Pandan. Haa..redah la MRR2 jem sekejap. Smpi ganu kul 9mlam. Aku rasa lenguh gile pinggang tak betah nk duduk kat seat pemandu. SO masuk LPT2 aku besit 170 time ujan renyai2..Huu..nampak kereta dari jauh walaupun kat lane kiri aku slow..kena brek awal..awak tu bawak laju, jalan licin..kena la ada precaution step.

Bila HotFm dh tak dapat siaran, aku auto cari siaran dpt la saluran radio ganu. Aku syok masuk ganu ni siaran radio dia ada buat lintas langsung ceramah lepas maghrib. Haa..kali ni aku dengar pasal hukum Qisas.Tapi aku tak tertarik sangat. Smpi satu part ni je aku tertarik.

Nabi Ibrahim A.S pernah berdoa pada Allah agar dibinasakan satu kaum ni..aku tak brpa ingat or dapat tangkap kaum baginda atau kaum mana. Tapi pasti atas satu sebab lah Nabi Ibrahim ni mintak binasakan mereka. Maka Allah pun binasakan kaum tu. Dan lepas tu Allah nak bagi Nabi Ibrahim terasa kehilangan..kehilangan seseorang yg rapat, kehilangan saudara atau darah daging dia, Allah perintahkan Nabi Ibrahim sembelih anak baginda, Ismail A.S. 

Dari sini aku dpt tambah knowledge yg perintah sembelih Ismail bukan sahaja semata2 ingin menduga kestiaan Nabi Ibrahim A.S pada perintah Allah, menduga keyakinan baginda pada janji Allah, tapi ada juga sebab lain iaitu Allah nak bagi Nabi Ibrahim rasa kehilangan saudara tu. Aku tak dapat penjelasan panjang dari cerita ni sebab cerita ni sekadar sampingan huraian kukum Qisas yang mana Allah mmg ada tetapkan hukum bunuh balas bunuh, tapi Allah lebih kasih pada orang yang sanggup maafkan si pembunuh lebih2 lagi sesama Islam. Sebab walaupun dia pembunuh saudara kita, ikatan saudara sesama muslim antara kita dan pembunuh masih ada.

Jadi cerita Nabi Ibrahim ni antara huraian konsep rahim (kasih) dalam islam. Menarik!! sebab aku baru tau kisah ni. Kiranya Allah saja bagi Nabi Ibrahim rasa camne perassaan kehilangan tu bila baginda diperintah sembelih anak sendiri agar Nabi Ibrahim berfikir lebih dalam sebelum permintaan baginda membinasakan sesuatu kaum atau sesama insan. 

Ni assumption summary atas pemahaman aku sendiri lah. Kalau salah, tolong betulkan ek. Mungkn lepas kejadian perintah sembelih Ismail A.S, Nabi Ibrahim akan lebih memaafkan sepertimana Nabi Muhammad yg Jibril yang minta baginda perintahkan dia hancurkan orang2 yang membaling batu kepada baginda sampai bertakung darah dalam kasut. Tapi Rasulullah tidak menyuruh Jibril memusnahkan mereka malah memaafkan mereka atas sebab "Rahim" nye baginda.

sekian renungan ilmu Hari Isnin. Wallahua'lam

1 comments:

Kniedaz November 12, 2012 at 10:54 AM  

selamat bercuti Hemy...terima kasih keranan share..akak pun dapat ilmu tambahan hari ni..

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP