Xiyad asytar - 11 months

>> Wednesday, September 19, 2012

Assalamualaikum..

Lama rasanya tak citer pasal Xiyad Asytar kan? Hehehe..update sikit la pasal Xiyad nih. Okay, remember aku ada citer aku ada kinda mintak la or macam doa pun tak juga sebab tak sungguh2 doa nye pun. Tapi I wish Xiyad tak cepat sangat membesar. Maksud aku, aku nak tengok puas2 dia baby yang nangis nak susu, merangkak pelan2 and etc. Aku taknak tau2 tanpa aku sedar dia dah berlari, nakal apa sume lah. I want to 

 Baru seminggu kot Xiyad dah mula pandai untuk duduk sendiri. Comel sangat bila dia duduk tu. Yelah, sebelum ni bila kita dudukkan dia, menggeletar satu badan dia nk try duduk tu. Tangan tercagak kat lutut nk tahan badan dia. Tapi skang dia leh duduk sendiri macam ni;



Walker memang dah tak pakai dah. Tak letak walker dah dia. Memang biar je dia merayap pegang kabinet tv, meja, sofa atau apa saja dia leh wat support utk berdiri. Kadang gigih dia nk smpi dapur dengan merembet kat meja tu haa sambil buat macam2 bunyik tepuk2 meja.


Haa..dia berpegang macam ni la skang. Kalu dulu memang takleh tido la bila dia dok buat camni sebab dia tak pandai duduk and tak pandai nak landing bila dah penat berdiri. Main lepas tangan je. Mana sempat aku tangkap ok lah. Yang tak sempat tu GEDEGANGGG kepala kena lantai..Huhuhu!!! Tapi skang dh bole tinggal tidor. Sebab dh pndai2 slow2 lepas tangan and landing.

Gambar atas ni kat umah terbuka kawan cembam baru2 ni. Budak baju merah ni comel. Tengah main patung transformers dia. Then Xiyad ni ko bagi mainan dia tak endah sangat. Tapi dia suka join orang yg tgh main, tengah layan henpon, leptop..haa gitu lah. So Xiyad ni pun gi la kat budak ni. Sekali budak ni slow2 tarik mainan dia. Bagus budak ni, xde marah2. Then dia slow2 ckp kat aku;

"abang..abang halau dia ni ek..ye..abang halau ye..."

hahahahaha!!! Aku saspek mak ayah dia macam jard la. BM ke laut. Halau katanya..hahahhaa


Walaupun Xiyad aku tu comey kecik je..tapi dia takde masalah selera makan. Dia makan memang berselera. Makan nasi je skang..tkyah nak blend2 jadi bubur. Kalau orang makan dia pun makan lagi walaupun baru je makan. Suka kacau ayah dia yg dh la memang lambat makan, kena entertain dia plak.

Kalau ko makan benda yg dia takleh makan, memang dia tengok je ko. Kesian tau...tu tengok gambar atas tu...dia tengok je Cembam layan sup tu..kihkih..sian nengok nye hoiiii

 

And kalau dulu ada gigi bawah korang perasan aku uplod gambar dia senyum tunjuk gigi bawah kan? Skang dah ada gigi atas..gini haa dia senyum. Tersengeh2 haaa siap mata tertutup sepet macam hero korea gitu. memang menghiburkan ati kalau dia buat camtu. 

Aku prasan Xiyad ni kalau lepas jalan jauh, travel dia akan 'tangkap' something. Dia start boleh merangkak masa raya balik ganu ari tu. Then start pandai capai n pegang apa orang hulur pun masa raya. Start istiqamah minum susu pegang sendiri pas balik Sabak raya.

Balik Bali dia leh duduk sendiri plak..Waaa...kena travel selalu ni nampaknya. Tapi Alhamdulillah la. Aku dapat spend masa n tengok Xiyad membesar. Segala perkembangan dia satu-satu. Ini la maksud aku nk biar dia perlahan2 membesar. Takde cepat sangat =].

Sayang Xiyad Asytar!!!

6 comments:

Masy September 19, 2012 at 3:48 PM  

tang dia menyengih tu mmg takleh blah sungguh rasanye.. rasa nk tenyeh2 je budak xiyad ni hahahaahhahahah comel angat angatttt

xiyad cepat besau, nanti ayah musti berusaha gigih utk memberimu saurang atau tiga urang adik.. yeaaaayyyyyy

Drama Queen September 19, 2012 at 3:50 PM  

xiyad comel. semoga membesar menjadi anak yg soleh :) amin..

Erina Asmawani September 19, 2012 at 4:20 PM  

Bestkan tengok anak membesar. 1 anugerah. Huhuhu. Tulahh..nanti mesti kita rindu zaman diorang baby2. Huhuhu


Halau pun bolehh..hahahha..dia nak cakap "amik" eh sebenarnya?

Xiyad cheeky2! Nanti jumpa Aqil main gusti2 ok :D

❀aRaBeLLa❀ September 19, 2012 at 4:25 PM  

kalo Aqil main gusti dgn Xiyad dah tahu sape menang hah..hahaha

arianna adrizal September 20, 2012 at 4:23 PM  

ah emosi lak bc entri ni. huhu

zonaku September 20, 2012 at 10:28 PM  

hahahhaa.... cheeky betul xiyad.....


best tgk dia mkn n gelak ketawa menyengeh camtu.

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP