Bali - Tampak Siring

>> Monday, September 24, 2012

Lepas abeh tangkap gambar kat Tegallalang Rice Field tu, kami bergerak menuju ke destinasi seterusnya. Tapi singgah jap kat satu kuil sebab Supir Ieron kata bagus utk ambil gambar ni. Jadi turun la kami tengah-tengah panas tu amek gambar sekeping dua.

IMG_2694

Nama Kuil ni Pura Desa Lan Puseh. Masa kami singgah ni baru usai upacara keagamaan kot nye.

IMG_2700

Panjur. Simbolik perayaan Galungan dan Kuningan di Bali

IMG_2702


Ni la rupa offering yang depa buat bekasnya dari daun apa pun tak tau. Dalam tu ada bunga, beras, gitu la..Overexposed plak gambar ni..=p

Rasanya kat sini ada amek gambar ramai2..tapi kamera sapa ntah. Macam ada yg dh post. Aku malas plak nak cek satu2. Huhuhuhu!!! Then bergerak semula kami ke Tampak Siring. Tempat orang mandi hadas mohon restu bagi penganut agama Hindu di Bali ni. Sampai2 tu memang ramai lah. Memang meriah habes masing2 ngan baju kebaya, dan laki2 plak baju putih berkain. Alaa senang citer nak bygkan macam ko nak gi smyg raya masing2 pakai telekung ngan baju melayu..haaa gitu lah.

IMG_2709

"Alaaa..penat le takde stroller", gitu la lebih kurang dialog Cembam yang bertema hijau ngn Xiyad ni. Yang belakang beliau tu bukan Penari Gelek Bali tau.

IMG_2712

Haa..ada macam taman la kaat sini then tengah2 tu ada statue one of dewa diorang. Dewa monyet tak silap aku. And rasanya mcam watak monyet dalam Tarian Kechak tu.

IMG_2716

Ada kolam ikan and..err gazebo ke ek kita panggil pondok tu? Ah lantak lah. Tapi cam dlm gambar tu lah. HAHAHAAHA


Asal ada je pokok, batu yg dihias ngan kain camni, penganut Hindu Bali akan bersembahyang and letak offering yang aku mention kat gambar atas tadi tu le.

Time ni bila Avanza dh chow baru cembam kata tak larat dukung. Lerr..ingat ok je, itu pasai tak bawak turun carrier or stroller. Ate last2 Cembam kata dia lepak luar je biar aku je masuk amek gambar. Cam tak best plak tinggal kan. Tapi nk wat camne, nk amek gambar gak. Jadi aku pun masuk la while Cembam lepak kat taman tu duduk bawah redup pokok kan.



Masuk2 je ada kelompok mereka ni tengah bersembahyang bawah pokok besar ni haa..Tiba2 aku lupa apa nama pokok ni. Tapi masa aku amek gambar ni kalau aku edit masing2 warna biru..persis citer Avatar haa...


Ni pintu masuk nak ke kolam suci tempat mereka mandi raya mereka.


Aku masuk2 je aku terus spot 3 stooges kat port paling strategik dok usha nenen2 ikut citarasa mereka tu haa...sebenarnya 4, tapi takde plak gambar Jard kat sini. Maybe masa ni Jard dh gi approach mintak pegang skit kot nenen mana yg berkenan. HAHAHAHAHAHA

 Lepas diorang dah puas usha, aku plak amek port tu utk snap 4-5 gambar upacara mandi2 ni. Aku tengok ada je mat salleh yg join skali. Ni jenis kepercayaan amek restu dari segala jenis dewa atau tuhan la kot. Freethinker. Tengok lah yang mandi, segenap lapisan umur tau. Macam raya kita la

Miskin kaya memakai baju kebaya warna warni
Bermandi Pura bersama kaum famili

IMG_2744

IMG_2757

Ni lagi satu kolam kat dalam ni. Tepi-tepi tak silap aku ada kedai sebenir and tempat makan. Tenang je kat sini. Korang leh beli makanan ikan utk bagi ikan2 ni makan. Masa  kuar kat sini baru jumpa balik Cembam n Xiyad. Diorang masuk gak akhirnya..niceeee...
*Gambar ori niiii*

IMG_2762

Xiyad and Cembam. Nampak awek kebaya putih tu dok usha Xiyad. Haaa..kecik camtu dh ada yg usha tau...hahahahahaha
IMG_2764

IMG_2766

IMG_2767

IMG_2770

Nampak tak jambatan atas tu..Aku tanya supir Madi, dia kata tu tempat macam conferece, meeting lepak2 Sukarno. Memang tak dibenarkan masuk ni

IMG_2779

Then masuk kat satu lagi tempat area ni. Masuk2 jumpa balik 4 minah piunguitan ni. Diorang baru lepas setel la ni amek gambar. Masa kat dalam ni ingat nak amek lagi gambar orang mandi tadi dari sini siap panjat sket tembok. Tapi ada staff bagitau takleh panjat. Okehh

IMG_2780

Suasana sembahyang raya Galungan dan Kuningan

IMG_2784

Ni diorang panggil kolam suci. Tapi sekali pandang pun memang nampak la lain dari kolam2 berkiambang yang lain korang jumpa kat kampung tu.

IMG_2796

Haa dalam ni plak diorang semayang berjemaah

IMG_2797

Sempat la Cembam bergambar dengan one of the Balinese kat situ. Maaf kak...hehehe..nak gi semayang pun orang kacau. Tapi akak ni siap offer kerepek lagi bila Xiyad dok perati benda dalam bakul tu. Then macam dh habis explore dalam ni, baru la kami kuar and gi tengok kawasan jual souvenir diorang.
IMG_2806

Kat sini kami beli fridge magnet. Cembam siap beli banyak utk kawan2 serperguruan kat skolah dia tu. Kat sini leh bargain. Ada yang siap kata satu seringgit malaysia. Tapi bila bayar nk rupiah n convert kalu lebih haa singgit. Kih kih. Pastu siap tarik2. Masy siap mintak tolong lagi time kena tarik. HAHAHAHA

Aku beli fridge magnet gak dari 2 kedai. Tapi masa nk kuar ada pakcik tu jual aku tknak last2 smpi 90% haa diskaun rega..cuma aku tak ingat berapa. Beli la 2 bijik. Kuar tu cari tandas, then rally balik dekat keta..and cau utk perjalanan yg kami tak sangka jauh beno smpi rasa nyesal tak makan lunch kat sini. HAHAHAHAHA!!


3 comments:

Masy September 24, 2012 at 2:27 PM  

mau tak mintak tolong, rege bende yg aku tanye tu RM200 okeh. dah laa kira aku 1st kastemer, cikakes pnye org dok tarik2 aku. bakau kedai kang baru tau - tak merasa braya tahun dpn. hahahhaah

❀aRaBeLLa❀ September 24, 2012 at 2:55 PM  

kak baby siap mintak tolong!? kahkahkahkahkah!

zonaku September 26, 2012 at 10:37 PM  

ceh...... jadi motip gak kutuk aku....

aku x tau kisah jejaka hensem mandi tu tau... itu kerja diorg bertiga... punya luhur aku ni dok amik belajar budaya diorg, rupanya diorg bertiga sedaaaaaaaaaap cuci mata tgk mamat beriman...


toilet dia punya air pun sejukkkkk je, n toilet x busuk. luas lak tu....yes!

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP