Bali. Pura Luhur, Uluwatu - Kecak Dance

>> Tuesday, September 18, 2012

Tensen!!! Malam tadi external hard disk hadiah antaran kawin yang dh bertahun aku guna tiba2 aku plug in takleh idup plak. Entah la sebab power supply ke apa ke..tp memang tak idup langsung. Sedey!!! Sebab hidup aku bertahun2 ada dalam hard disk tu. Gambar2 yg aku penah amek start dari Dieypu, Nieyl and Jessica Alba haaa. Dah la aku baru jadikan backup hdisk tu lepas nk anta hdisk desktop aku tu. Tak sempat dapat waranti punya hdisk dah kong...huwaaa!!! Aku harap rosak yg boleh dibaiki laa...amiiinnn~~~

Hari pertama gi keje selalunya tertinggal access card..yes..memang tertinggal. Niat nak update entri Bali Uluwatu and Kecak Dance pun agak terbantut sebab pendrive pun tertinggal. Zzzzz..Tapi malam tadi sempat upload skit kat Flickr n aku tgok gambar2 tu boleh dah nak citer apa yg ada kat Uluwatu. So here goes the entry. Nanti gambar2 detail aku letak kat Efendism lah macam biasa.

Kami sampai ke Uluwatu ni dekat-dekat pukul 5 petang gitu tak silap. Tiket masuk ke Pura Luhur, Uluwatu ni IDR 20.000. Nak masuk kalu yg pakai suar pendek or skirt kena pakai kain. Yg suar dh molek panjang kena pakai lilit kain kat pinggang. Supir aku Ieron ikut masuk pura luhur ni sebab nak protect kitorang dari monyet2 yg agresif kat sini.

"Spek itam nya dicabut dulu..ya..sebab monyet nya sini memang suka spek itam"

Uluwatu Bali

Belah kanan atas tu macam ada temple..tapi kami memang tak sempat nk jenguk.

Jadi masing2 bukak spek. Tapi rupanya Cembam tak berapa dengar pasal apa bukak spek. Tiba2 dia cuak semacam. "Apsal kena bukak spek?alaa..takyah la masuk". Muka siyes cuak. Bila kami dok pandang2 atas sebab nk cek kot ada monyet tengah atas pokok..lagi la dia cuak. Suh beli tiket, dia ckp "orang nari pun nak tengok!!" sambil wat muka marah n cuak. Last2 aku sound "ko ni dah kenapa? Spek tu takut monyet try amek". Pastu baru Cembam macam lega "oooo" gitu dalam hati kot. HAahahahaha!! Aku rasa dia ingat bukak spek takut nampak makhluk halus kappeeee..kih kih!!


Then masuk la kitorang dlm taman tu. Ada banyak pokok2 jenis tak banyak daun. And memang kami jalan rapat2. Ieron siap pegang kayu. "mereka pantas ni panjat..tau2 sudah sampai muka", Ieron beri kami amaran untuk waspada. Sekali lalu la tepi satu monyet tua ni. Then Jard cakap "yang ni tak mengapa kan. Sudah tua..sudah tak lincah". Abeh je dia ckap monyet tu terus nak terjah kami..Haaa..amek kau..cabul sangat..hahaha. Mujur Ieron dah libas2 kayu. Hahaha!!

Uluwatu Bali

Haa nampak belah atas kanan gambar ni ada binaan macam temple la kot. Haaa..belah tu kami tak sempat nak singgah

Uluwatu Bali

Kami tak sempat nak explore Pura Luhur ni sebab Kecak Dance tu dah nak start dah masa kami sampai. Tapi bila sampai je atas tu. SubhanALLAH..canteknya view...dengan ombak laut, matahari nk terbenam, cliff yang menambahkan lagi keindahan landscape tu..memang superb view. Ombak dia slow je gerak..siyes..terpesona je tgok ombak tu slowwwww..then hempas cliff. So atas ni antara the best pictures la kot yang aku dapat amek untuk cuba tunjukkan canteknya view dia. Harapnya smpai ke sanubari lah. puiii

Ingatkan IDR20.000 tu skali ngn tengok kecak dance. Sekali kecak dance tu tiket IDR 70.000 plak. Dah smpi situ kan, ko nak berkira watpe..bayar aje...huhuhu..so terus lah kami ke tempat kecak dance tu tengah berlangsung.


Uluwatu Bali

Opss..sempat posing sebelum masuk Kecak Dance..hehehe

Bila sampai je kat tempat kecak dance tu..perghhh ramai sioottttt..sampai kat luar2. Adeh..dah agak lambat upanya. Aku try cari2 tempat then gi kat sebelah dinding yg aku leh panjat batu sket tengok dari luar. Dah la ngn Xiyad nye lagi dalam carrier.

Kechak Dance Uluwatu Bali

Nindiaaa..ko tengok punya ramai. Ni belah kanan kiri ni ada lagi grup yang tak muat nak masuk kamera. Tengah dok tengok dari luar tu tiba2 Cembam panggil aku. Upanya staff dia bagi kami masuk duduk dalam betol2 belakang penari ni..Apa lagi..kami masuk la..Kiranya Xiyad leh tengok depan2 diorang menari.

Memang power geng2 yang duduk tu buat lagu latar hanya dengan bunyi mulut diorang yg memang synchronization tahap memuah. Ada yang wat bunyi cam gong..tapi senang citer jadi lagu la sepanjang2 persembahan. Korang bayang depa dok cak ke cak ke cak cak cak cak ke cak hampir 2 jam. Power beb. Sorang plak jadi narrator dalam bahasa yg kami tak paham. Tapi masa beli tiket diorang bagi satu helai lampiran yang bagitau jalan citer yang disampaikan. Cembam pegang masa tu. Aku tak sempat baca.



Citer dia macam dewa2 yang cuba nak hapuskan dewa monyet putih sekor ni..Tapi last2 dewa monyet putih ni menang. Lebih kurang lah. Macam2 maskot ada. Tiap kali kuar aku baca ayat kursi. Aku takut ada spirit plak ikut Xiyad weh...memang tak putus2 aku baca haaa...Tapi Xiyad siap angkat2 tangan layan Kecak dance ni, buat aku rasa lega la..takde simptom disampuk. Hahaha!! Memang ada la scene2 lucu diorang selitkan sambil menari.

Ada sorang minah salleh ni dok kat pintu masuk penari2 ni dok kuar masuk. So asal diorang meluru masuk dia menjerit. Asek menjerit je dia. Last2 jadi popular dia. Penari siap tarik dia masuk menari. Dia siap bagi kiss lagi kat sekor makhluk tu. Hahahaha. Masa ni Bella pun nak kena tarik. Tapi dia taknak. Kalau tak leh tengok 3 scenes;

1 . Bella menari
2. Bella bagi first kiss dia pada makhluk halus
3. Maybe time makhluk tu nak tarik tangan dia naik, instead Bella yang bangun, makhluk tu yang tersungkap tersembam sebab Bella nye graviti = MC kuasa dua. Hahahahaha



Ni plak time penari2 ni tk smpi sekaki haa depan kitorang. Diorang paling arah kitorang. Aku tengok Bella blushing2 pipi fluffy dia tu takleh control dok tengok nenen-nenen diorang ni. Hahahahaha!!! Time ada scene sorang 'ustaz' depa baju putih tengah jinakkan dewa monyet tu, dia ada titis2 renjis2 minyak ke apa ntah. Yang tu memang aku elak habes2an. Gile kau. Kot terpalit kat Xiyad, malam balik hotel tiba2 dia leh merangkak kat siling sambil jerit "FUCK YOU FUCK YOU" macam citer exorcist tu tak ke naya?? Hahahaha!!

Lepas sejam lebih habis la persembahan diorang. Siap ada api2 bagai. Panas jap muka Xiyad. Hahahahaha!!! Lepas abeh tu kami pun kuar la balik ke van. Memang best lah. Baloi la IDR70.000 tu. Lama performance depa. 

Okay..malam ni aku letak detail lagi la gambar kecak dance ni siap ngan penari2 yang terlibat kat blog efendism ek. 
 

6 comments:

❀aRaBeLLa❀ September 18, 2012 at 11:16 AM  

uiiii kejiiiii..haha
pic sunset tu cunn siottt...

HEMY September 18, 2012 at 11:20 AM  

uii..laju komen. Hahahhaa..memori btol la tempat ni utk ko bella. keh keh keh

thankss

Jard The Great September 18, 2012 at 11:20 AM  

femes terus bella kat sini. hahaha

Masy September 18, 2012 at 11:22 AM  

Aku tengok Bella blushing2 pipi fluffy dia tu takleh control dok tengok nenen-nenen diorang ni.

HAHAHAHAHHAHAHAHHAHHAAHAHAHHAHAHAHHAAHHAHAAHAHHAAHAHA

thatsofarah September 18, 2012 at 11:24 AM  

Ramainya orang nak tengok Kecak Dance ni!! Kat Ubud penari lagi ramai drp penonton.

HEMY September 18, 2012 at 12:08 PM  

haah..ramai gile..staff tu ada mention seat utk 1000 org pn tak cukup

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP