Assalam ke,salam ke,Assalamualaikum ke, yang penting maksudnya difahami

>> Monday, July 16, 2012

Aku tak tahu lah korang pernah terbaca atau tidak tentang pemberian salam melalui media elektronik yakni dengan tulisan samada FB, Twitter, emel, chat dan sebagainya lah. Selama ni aku ada baca dua tiga status yang share pendapat diorang terhadap perkara ni. Anda rata2 yg saya baca menekankn untuk  taip penuh "Assalamualaikum" tu untuk lebih afdal.

Yes, untuk lebih afdal tu saya sangat setuju.

Tapi pernah tak dapat orang share kat FB, terbaca pasal penggunaan "Salam". yakni kita taip "salam" or  "salaaam" kat somebody in the net. Aku tak dapat nak kodek2 cari. Seingat yang aku baca tempoh hari, ada orang yang share pasal "salam" ni, tapi aku tak ingat beliau amek hadis kah, atau petikan ayat Qur'an kah.

Tapi penceritaannya berkisar tentang Rasulullah dengan seorang hamba Allah ni. Pemuda ni menyinggung hati Rasulullah dan di hujung cerita yang di share, pemuda ni berlalu pergi and Rasulullah berkata "salam" pada pemuda ni. Jadi orang yg share ni mengambil perkataan salam tu dengan menyimpulkan "salam" tu tak baik diucap sebab Rasulullah pakai ketika rasa marah. Orang yg share tu jugak ada bgtu salam bermaksud tidak baik. Aku dh tak ingat apa maksud dia, tapi dari post share tu maksudnya buruk.

Dan orang yg share suruh guna As-salam..Ok!! Masa aku baca. Aku sbnrya tgok ayat tu pun, tak rasa maksud 'salam' tu mcm yg org tu mksudkn. Sefaham aku akhlak Rasulullah..sejahat mana pn org tu, dia tetap mendoakan kebaikan mereka. Jadi ayat yg sedara ni share, yg aku faham dia tetap mendoakan kesejahteraan org tu walaupun pemuda tu bertelingkah dengan dia. 

And aku blajar bahasa arab, salam ngn As-salam ni bukan ada beza. Ia ibarat sejahtera dengan kesejahteraan. As-salam jadi ada imbuhan ke-an gitu secara nahu nya. Jadi aku dh suspek sedara ni fahami ayat yg dia share tu secara literasi perkataan salam tu. Tapi aku takleh nk komen pape sbb aku tak jumpa bukti atau ilmu pasal ni.

But seriously aku jadi was2 sejak baca share post tu. Yelah, kalau mmg betul kan.So aku kadang nk cpat taip salam, pastu tukar jadi as-salam or taip penuh terus. Sehinggalah jumaat lepas aku baca digital qur'an dengan tafsir in my Iphone ni sblum solat jumaat;



وَأُدخِلَ الَّذينَ ءامَنوا وَعَمِلُوا الصّٰلِحٰتِ جَنّٰتٍ تَجرى مِن تَحتِهَا الأَنهٰرُ خٰلِدينَ فيها بِإِذنِ رَبِّهِم ۖ تَحِيَّتُهُم فيها سَلٰمٌ
______________________________


Dan dimasukkanlah orang-orang yang beriman dan beramal saleh ke dalam surga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya dengan seizin Tuhan mereka. Ucapan penghormatan mereka dalam surga itu ialah "salaam" -Surah ibrahim ayat 23-


Bila aku nampak ayat ni. Aku dh mula rasa "yes!!". Ni jawapan dia. Tu 'salam' digunakn utk kebaikan apa. Tapi aku tak cepat amek konklusi utk copy paste share kat FB. Malam tadi baru sempat aku tanya n diskas ngn kawan FB aku sorg ustaz.  Pendekkan citer, apa yg aku faham selama ni mmg betul. Salam yg dimksudkan dengan share hamba Allah tu mksudnya sejahtera juga. 

Kita ni zaman cyber sume nk cepat. Nk shortform. Dlm kaedah arab pun dibenarkan memendekkan perkataan untuk kemudahan. Bab nahat dalam ilmu terjemah. Ni bukan kita ucap depan2. Kita taip. Selagi sampai maksudnya takde masalah nak guna 'salam' ke, 'As-sa'lam' ke, 'askum' ke, 'A.kum' ke..yg penting bila org tu baca dia tau kita tengah bagi salam.

Jadi harapnya takyah nk wat bidaah lagi la pasal ni ye. Seafdhalnya tulis la penuh. Tapi kalau nak pendek kan pun..boleh..Wallahua'lam.

2 comments:

Intan Saleh July 16, 2012 at 11:31 AM  

thats one of main problems of muslims. too eager to share tapi tak ngaji dulu2 habis2. nway, the real story came from this (sorry panjang sket):

Saheeh Bukhari

Volume 8, Book 74, Number 274:
Narrated 'Abdullah bin 'Umar:
Allah's Apostle said, "When the Jews greet you, they usually say, 'As-Samu 'alaikum (Death be on you),' so you should say (in reply to them), 'Wa'alaikum (And on you)."

Volume 8, Book 75, Number 404:
Narrated 'Aisha:
The Jews used to greet the Prophet by saying, "As-Samu 'Alaika (death be upon you), so I understood what they said, and I said to them, "As-Samu 'alaikum wal-la'na (Death and Allah's Curse be upon you)." The Prophet said, "Be gentle and calm, O 'Aisha, as Allah likes gentleness in all affairs." I said, "O Allah's Prophet! Didn't you hear what they said?" He said, "Didn't you hear me answering them back by saying, 'Alaikum (the same be upon you)?"

Volume 9, Book 84, Number 62:
Narrated Ibn 'Umar:
Allah's Apostle said, "When the Jews greet anyone of you they say: 'Sam'Alaika (death be upon you); so you should say; 'Wa 'Alaika (and upon you).'"

Volume 9, Book 84, Number 60:
Narrated Anas bin Malik:
A Jew passed by Allah's Apostle and said, "As-Samu 'Alaika." Allah's Apostle said in reply, "We 'Alaika." Allah's Apostle then said to his companions, "Do you know what he (the Jew) has said? He said, 'As-Samu 'Alaika.'" They said, "O Allah's Apostle! Shall we kill him?" The Prophet, said, "No. When the people of the Book greet you, say: 'Wa 'Alaikum.'"


Saheeh Muslim

Book 026, Number 5382:
Ibn 'Umar reported Allah's Messenger (may peace be upon him) as saying: When the Jews offer you salutations, some of them say as-Sam-u-'Alaikum (death be upon you). You should say (in response to it): Let it be upon you.

Book 026, Number 5384:
'A'isha reported that a group of Jews came to Allah's Messenger (may peace be upon him) and sought his audience and said: As-Sam-u-'Alaikum. A'isha said in response: As-Sim-u-'Alaikum (death be upon you) and curse also, whereupon Allah's Messenger (may peace be upon him) said: 'A'isha, verily Allah loves kindness in every matter. She said: Did you bear what they said? Thereupon he said: Did you not hear that I said (to them): Wa 'Alaikum.

Book 026, Number 5386:
'A'isha reported that some Jews came to Allah's Apostle (may peace be upon him) and they said: Abu'l-Qasim (the Kunya of the Holy Prophet), as-Sam-u-'Alaikum, whereupon he (the Holy Prophet) said: Wa 'Alaikum. A'isha reported: In response to these words of theirs, I said: But let there be death upon you and disgrace also, whereupon Allah's Messenger (may peace be upon him) said: 'A'isha, do not use harsh words. She said: Did you hear what they said? Thereupon he (the Holy Prophet) said: Did I not respond to them when they said that; I said to them: Wa'Alaikum (let it be upon you).

Book 026, Number 5388:
Jabir b. Abdullah reported that some people from amongst the Jews said to Allah's Messenger (may peace be upon him) Abu'l-Qasim. as-Sam-u-'Alaikum, whereupon he said: Wa 'Alaikum, A'isha was enraged and asked him (Allah's Apostle) whether he had not heard what they had said. He said, I did hear and I retorted to them (and the curse that I invoked upon them would receive response from Allah), but (the curse that they invoked upon us) would not be responded.

HEMY July 16, 2012 at 12:01 PM  

nice sharing..thanks sis!!!

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP