Tips moto kehabisan minyak

>> Tuesday, May 22, 2012

Kadang-kadang kalau nak dipikir balik, macam bangang je leh abis minyak moto kan? Boleh cek kat meter tu haa..nak lagi kompem bukak tank cover, belek sendiri minyak dalam tu tinggal baper. Tapi tulah..orang kata shit happens!!! Hahahahhaha!!!

Bila dh terkena skali, banyak kali jadinya. Stail aku ni, bila isi minyak mmg terus penuh and tunggu betul2 perlu nk isi. Kira dh betul2 nk kosong la baru aku isi balik. 

Nak dijadikan citer Rabu lepas memang aku tgok meter dah E. Tapi selalunya sangat cukup utk balik dari KL ni and isi keesokan paginya. Jadi aku pun rempit macam biasa highway Utara Selatan tu kan. 130-140 gitu lah. Nak balik cepat layan Xiyad le katakan. 

Nak smpai exit Kajang, aku tak rasa apa2 moto tu aku terus je...sampai kat Exit Bangi pun cam OK kan..aku teruskan lagi rempit. Sekaliiiii...elok je lepas exit tu, moto tu macam semput....macam rasa tertarik ke belakang.

DEMMMMMM!!!! Minyak abeh!!!

Exit Bangi ngn Sri Putra boleh tahan jauh weh. Hari plak cam nak ujan kan..Tapi disebabkan pengalaman masa kat Cyberjaya itu hari, aku praktik kan balik untuk kasi sampai ke destinasi. Tips dia sebenarnya bila moto dah ada rasa tertarik tu, which is mmg minyak dh nazak ibarat malaikat dah tarik nyawa sampai dada..korang kena slowkan moto korang tu.

So dari 130 gitu slow jadi 100. Aku tau jauh lagi exit Sri Putra tu, tapi kalau bawak 80 tu rasa mcam tak bergerak plak kat Highway tu. So aku bawak la 100 utk beberap kilometer. Then rasa lagi semput, kena la slowkan lagi jadi 80-90 gitu. Kalau korang pny perjalanan masih sangat jauh, aku nasihatkan tegar la bawak 60 je. Kompem lagi jauh leh pergi. Tapi my case ni, rasa tak sabar pn ye bawak slow sangat. 

Aku tgok signboard ada 10km lagi. Dem!!! Tangan wa dah terasa macam nak angkat sebelah sambil jerit kat moto2 yang approaching dari belakang "woiii!!!! tolong tolak aku!!!!". Tapi aku teguhkan lagi semangat. Bawak lagi slow. Bila 90 pn ada rasa semput..korang slowkan lagi. So tips dia semput, slow kan..semput slow kan. Sampai tahap nanti korang memang kena turunkan gear.

Bila masuk exit Sri Putra (sampai beb!!!!) aku dh dlam gear 3. Dalam 60km/j je aku bawak. And lepas tol Sri Putra tu cantek2 plak trafik ijau..yeah...terus lalu n singgah petronas. Alhamdulillah mujur sampai gak beb!!! Haaaa!! 

Itulah tips dia. Memang betul lah teori bawak lagi slow lagi jimat minyak. Sapa yang masih nak ragu2 meh aku tampo je. Hahahahahaha!!!!



0 comments:

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP