Kembara mencari Nanny

>> Tuesday, May 29, 2012

Semalam sempat cari umah bakal Nanny yg kedua. Kak Enon nama dia. Kak Enon ni pun, Kak Ida yang first attempt nanny ari tu yg bagitau nombor dia. So kami pun cuba la semalam kuar sekejap. Lepas salah naik 2 blok, akhirnya smpi la umah akak tu. Ramah orangnya. Xiyad plak baru pas bangun tdo yg tak puas. Sebab aku dok dukung turun naik flat tu. Memang good time la nk try dia nangis ke tak dengan tak puas tido nye kan. Ate ayah soh tido elok2 atas toto tu kat umah tknak..awak gi mop satu umah. Dah kuar baru nak tido *piat telinga xiyad*

So aku pun pass la kat Kak Enon tu. Memang diam je xiyad. Siap leh gelak2 bila kena agah. Hmm..rasi juga la dengan akak tu. Buaian pun memang ada umah tu. Cumanya yang tak berapa best, dia jaga 3 orang dak kecik dah. Dua orang tu umur 2 tahun lebih. Anak dia pra-sekolah. Kira Xiyad paling kecik skali. Yang lain dah lari2.

 Big Bro Nahdan & Xiyad


Xiyad ni plak tengah meniarap sana sini. Haish..kang terpijak2 plak dah satu hal. Takkan la Kak Enon tu nak dukung semedang Xiyad tu kan. Then Kak Enon kata, selalunya yg anta kat dia umur 7 bulan camni dah masuk walker. Tapi bila aku tnya mak aku, mak kata Xiyad cam tak ready lagi. Aku pun rasa dia tak ready. Dia nk dudukkan sorang2 pun dok terliuk2. Pinggang cam tak cukup kuat lagi. Tapi kalau letak walker, eliminate terus kerisauan terpijak ke apa kan



Pastu Kak Enon ada hulur biskut kat Xiyad and tanya "eh, dia dh boleh makan biskut?". Kami pun jawab belum. Kak Enon kata sllnya dia jaga mmg dia bagi biskut dah. Kasi budak tu kemam2 gigit. Ok juga. Instead of gigit sofa ke apa kan gusi gatal.


Big Bro Nahdan & Xiyad

Then lepas beberapa minit Kak Enon pegang Xiyad, anak dia yg pra-sekolah tu approach la Xiyad ni. Cium2, pegang2..besa la tu. Kak Enon kata anak dia minat budak2. Aku pn bgtu kat Kak Enon yg aku tak kisah budak2 ni nk cium ke apa asalkan diorg jenis dh tau control. Macam abang sepupu dia Si Nahdan hero kat gambar ni, tak pandai control lagi. Kadang dia cekau je perut Nahdan gitu. Hahahahha!!!


Tapi dh puas dok cium2 anak akak tu, yahhh..dia tolak Xiyad and gi masuk bilik. Kak Enon reacted macam "Adik, jangan lah". Aku tak kisah pun, besa lah budak..tp concern aku kalau tak dapat disupervise budak2 ni, ada la kang balik2 benjol, bengkak calar sana sini si Xiyad ni.


Big Bro Nahdan & Xiyad

Overall memang ok dah Kak Enon ni. Tapi aku prefer and cuba lagi cari yang tak ramai sangat jaga. Yelah, kalau sambil jaga anak sendiri..apa2 hal mesti lebih kan anak sendiri kan? Kami sebenarnya prefer first choice kami Kak Ida tu. Umah pun bersih je. Peribadi ok..anak dia pn pandai. Kawan Cembam penah anta anak situ. Tapi sebab masa bawak gi jumpa ari tu Xiyad ngamuk sehebat2nya buat pertama kali kitorg penah tgok. Siap kuis2 tangan Kak Ida tu bila nak pegang. Tu yang kami kena cari option lain.

Bila kami meseg semalam nak try lagi ngn Kak Ida, Kak Ida balas plak yang dia cam tak sedap ati la kalau bagi dia jaga sebab dia sendiri yang rekemen Kak Enon tu kat kami. Kalau Kak Enon tau Kak Ida plak yang jaga apa kata dia ..diorg tu kawan bla bla gitu lah. AKu mmg tak kata kompem pun kat Kak Enon tu. And aku meseg yang kam lagi prefer tak ramai jaga and kami mmg awal2 nk Kak Ida tu jaga. Last skali dia meseg dia nk pk kan. Kalau takde reply maknanya dia tak nak.

And dia tak reply pn malam tadi =(. Kami nk try lagi pn tak tentu Xiyad nk ke tak. Tapi dia dh turned down awal2 kata tak sedap kalau dia jaga when she's already recommended her fren kan. Hmm..maybe dia mmg taknak jaga la tu. Dia bajet Xiyad kuat nangis. Tapi so far ngn Kak Ida tu je lah Xiyad nangis kaw2 smpi mak aku kuar baca ayat kursi takut ada 'benda' lain. hahahahaha!!!

So the search continues. Kak Enon tu pilihan optional la. Dia mintak RM280 kat aku. Dia bajet aku keje swasta kaya. Dia tak tau putus napas nk tggu ujung bulan. Kami anta tk smpi separuh ari pun kalau ikut. Mungkin akan nego lah kalau nk letak Xiyad kat Kak Enon.


**Gambar sekadar hiasan. Aksi comel Abang Nahdan yang sayang kat Xiyad tu haaaa=]**

10 comments:

Masy May 29, 2012 at 2:02 PM  

mahalnye 280, bkn full day pon. tsskkkkk. eh utk aku mahal la. org lain tatau la. huhu

HEMY May 29, 2012 at 2:14 PM  

sll full day pn org letak 250...akak tu saje la tu try aku..dia dh bajet kami mintak kurang..dpt gak 250..huhu

zella y May 29, 2012 at 3:04 PM  

rm280??
mahal..mahal....
sib baik dpt nego...

Masy May 29, 2012 at 3:25 PM  

mintak kurang lagi laa.. bkn full day pun. ckp ke dia, klu 250, sy amek anak sy ptg wpon sy ade kt umah tghari. hahahahahahaha

HEMY May 29, 2012 at 4:21 PM  

RM250 tu mmg org kata kalau budak bawah setahun...hehehe

Masy May 29, 2012 at 4:26 PM  

ooooooooooooo.....

abdullah,  May 29, 2012 at 4:36 PM  

cuba masuk dlm Desa Mahkota (on the way nk ke skolah bini kau), pusing2 dlm tu.. tanya2 sekeliling..

tak pun, kat sg kembung hilir, tanya2 la.. kot2 ada org ke

Super Nia Hana May 29, 2012 at 5:55 PM  

masy and hemy..kira murah la 280..
kt rumah hana fist nany minta RM350
duk la smpai arissa 6 bulan

pastu buat alasan mcma macam nak minta 400!
pengsan! dah la kita balik keja pukul 6pm..dia bajet 6.30pm mesti amik anak kt rumah dia

nany baru RM280.alhamdulilah..jaga sorang anak je
tapi anak dia 7orang.semua dah besar la
ehehhehe

jaga arissa pun ok ..heharap kekal la mau jaga dengan baik
aminnn

zonaku May 29, 2012 at 11:52 PM  

ipar aku hantar 250 full day si aween tu. tapi dia dah 2 tahun la jumaat lepas.


xtau mahal ke murah kalau harga di penang ni

Masy May 30, 2012 at 11:27 AM  

hana,
280 tu kira mahal sbb xiyad bkn dok full day, dok half day je haaa.. heheheh

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP