Langsir bukan benda murah woi!!!

>> Tuesday, April 24, 2012

Disebabkan wiken lepas tak balik kampung, ahad tu Cembam ajak ke Nilai cari langsir. Mak pn ada rasa semangat nak pi. So dlm kul 11 kami kuar dari umah. Mula2 singgah umah baru kami dulu. Mak pestime nak tengok. Pastu baru ke Nilai exit tol Bukit Mahkota lalu Plus Highway.

Aku pelik sebab signboard Nilai 3 ni tak berapa frenly lah. Kena dok jengah kepala rasa macam nak kasi kuar tingkap keta tu baru nampak ke mana hala tuju. Kena harap kat signboard MK company je baru jumpa. So disebabkan signboard MK tu punya besar tulis "Pusat Jualan Langsir terbesar!!!", kami redah situ je lah..senang citer.

Sambil tunggu Cembam pilih langsir, aku tapau dulu teh ais 2 bungkus, jagung cup 2 cawan buat alas perut. Pompuan nampak langsir, awak faham je lah. Aku bagi opinion cun ke tak then sit down ngn mamat staf situ dia tanya ukuran tingkap. Aku dh amik sebab masa nak recce grill hari tu kan.


IMG_1020
Ni persiapan yang diperlukan

Tapi memang ilmu baru lah beli langsir ni. Cara dia sediakan, cara kain tu nak potong, nak lebihkan berapa inci lebar dia, berapa inci tinggi dia. Dia nye reeling plak lagi, jenis kayu plak 3 batang dah around RM375. Terbantut niat Cembam nk pasang yang kayu. Then lepas dh siap sume amek ukuran, staf tu bagi sebut rega...tu dia RM 1235!!!! Belum masuk kayu reeling lagi tu. Saling berpandangan le kitorang.

IMG_1023 
Ni kalau dia dh boring habes la kan dalam tu

Then mak contact acik kot2 dia nak tolong jahitkan langsir and acik kata OK. Mintak tolak rega upah jahit, jadi la around RM700. Hmm..so decide amek kain je, jahit sendiri. Lepas tunggu around sejam siap semua, bayar then chiao dari situ. Kami tak zuhur lagi. Mulanya nak semayang kat surau situ sebab Cembam nak beli carpet plak. Tapi aku tgok Xiyad tak selesa. Aku pn rasa bahang terik, lagi la dia. So aku guna kuasa veto, ajak balik je lah. Cari stesen minyak, isi minyak sbb tggl sebar je kelip2 and semayang kat stesen minyak je haaa.

Tapi......jalan kuar plak lain macam. Dok folo signboard tak kuar plus. Tau2 kuar LEKAS. Aku dh cuak sket. Yelah, takde minyak ni. Sekali masuk highway kiri kanan takde pn stesen minyak seperti yg kami expect. Wah...hahahaha!!! Tapi macam cool lagi. Cembam just cakap kat Xiyad "tolak keta la awak Xiyad". Lepas beberapa minit nmpk exit Bangi n Semenyih. Yes!!!!! Pekan!!!

IMG_1024 
With his grandma

Kuar la highway. Damn!!!! Lagi horror. Jalan kampung mana pn tak tau. Memang kampung habis. Ate memang selawat ratus2 kali dh aku haaa. Memang tak tau ada mana. Oh!! Iphone kan ada. Aku bukak google map...TING!!! Iphone takde bateri dah!! Oh yeah!!!! Ahahahahahaha!!!! Kami pn redha je lah menyusuri jalan yang kami pn tak tau kat mana. Lepas dh lama layan selekoh smpi Xiyad pn dh naik mabuk ngn mak, kami spot simpang skolah bini aku. Rinching Hilir!! Mak aih..tembus situ. Ate terus tembus Sri Putra isi minyak kat petronas sana. Semayang zuhur, tggu sat terus asar. Gile tol.

IMG_1025 
Keke...pose comel

Singgah lagi umah baru letak barang reeling yang kami beli then terus gi makan area situ. Lapa weh..tak makan tengahari lagi. OTW balik Xiyad muntah. Smpi ke umah dia muntah. 4 kali gak. Sian dia..mabuk agaknya. Memang tido lena kepenatan dia malam tu. Malam tu sambung citer camne nk wat langsir. Hmm..tp at least aku tau la camne urusan langsir ni skang. Hahahaha!!!

14 comments:

jedi April 24, 2012 at 9:28 AM  

perghhh....telan air liur nak bayar langsir tue....

Masy April 24, 2012 at 9:46 AM  

comelnyeeee Xiyad!!! auuummmmm

Fiza Z. Abidin April 24, 2012 at 10:55 AM  

jjgn beli kt nilai 3...mmg cekik darah...better cari kt tmpt lain...kt Globe Jln TAR pun lagi murah...tp kene pandai nego harga & upah jugak..

kt nilai 3 tu mmg rata2 harga dia mahal...so kene hati2 kalau nak beli..

HEMY April 24, 2012 at 11:25 AM  

Jedi, mmg telan air liur lah.mujur bukan duit aku..ahahaha

masy, mcm bapak dia gak..tknak aummm bapak dia?

fiza, la ye ke? aku tgok rega kipas cam murah..aku ingat murah le..hahahaha

Irfa April 24, 2012 at 1:01 PM  

mmg tak mampu la nak tempah langsir mahal ni..buat yg sempoi2 je janji jiran tak nampak xtvt dalam rumah.hehe

zurainah April 24, 2012 at 1:42 PM  

pasang bidai je senang..ekeke

HEMY April 24, 2012 at 2:46 PM  

irfa, kami beli pn sbb ada rezeki duit kwsp skim pencen wife..kalu tak, entah camne la

zurainah, bidal satu Rm80 gak haa...8 tingkap 640..lebih kurang je

Erina Asmawani April 24, 2012 at 4:29 PM  

barang2 kat nilai 3 mmg mahal baik dari barang2 kawen,langsir segala compare ngan kedai2 biasa..

langsir kat nagoya pun murah..

comeynye xiyad..pandai posing2 dah.Aqil pun haritu balik dari kampung..muntah melambak2..mabuk agaknya.

Hasnor April 24, 2012 at 4:36 PM  

ko beli yg cane tu beb? harga 1200 tu termasuk apa? utk bape window, sliding?

aku wat kt nilai 3, huhu tp aku rase murah sbb sliding + 3 tingkap 2 panel (langsir labuh sampai lantai) = RM800..utk sliding 2 lapis nite and day (ko dh tgk kan langsir umah aku)..huhuhu

** comel gila xiyad! tah bila nk jumpa ni beb?

Hemy,  April 24, 2012 at 7:05 PM  

Erina..tu ah.patutnya murah la sbb borong byk pnya kedai kn

Hasnor,tu utk 7 tingkap.satu sliding 2 pintu main

zonaku April 24, 2012 at 11:59 PM  

olololololo Xiyad.... pandai ye jelir2 lidah sekarang......

Hasnor April 25, 2012 at 9:05 AM  

huhuu dh tu, x ok ke harga tu weh?
seblom aku g nilai, aku tgk kt kamdar, sliding je (yg tebal je bkn skali yg day curtain) pon dh rm800..huhu sbb tu aku rase mcm murah :P

tp ok laa beb...dh ader org nk jahit, lg murahhh..nnt leh aku tempah skali :D ngeeee

HEMY April 25, 2012 at 12:03 PM  

zonaku..hehehehhe..bila nk jumpa aunty linda niiiii

hasnor, smpi skang aku pn tak tau nk kata murah ke mahal..hahaha

Ayman,  April 25, 2012 at 1:17 PM  

Kemon Ayah Xiyad..Berusaha untuk dapatkan peluang tuu...

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP