Kes pekerja KFC pukul customer ICT branch

>> Wednesday, February 8, 2012

Tertengok plak video ni org dok sebar...pendek je pn..28 saat pasal pekerja KFC tu pukul customer. Yang dari bacaan aku, customer tu tunggu sejam kat line, smpi kat turn dia ayam abes..Customer suh management or wakil KFC tu mintak maap kat dia...

Mmg ramai la kutuk pekerja tu...Dakyah customer always right yg tak lahabau mana cipta ni la sll jadi pelepas diri customer yg suka harass pekerja yang memberi servis.

Bagi aku senang je..korang bygkan korang tgh jaga kaunter, tetiba ayam abes..apa benda pertama korang akan buat? Sefaham aku org malaysia yang suka mintak maap or say sorry tak bertempat ni..memang kompem2 default akan kata.."sori cik ayam habis"

tp customer tak puas hati "saya dh tunggu lama tau sejam kat line tetiba habis ayam..korang dh tau tempat ramai bla bla bla" maki. Betul tak? Ni standard la ni.

Then tikam lidah berterusan jenis customer gini...and dengan berlagaknya kata "I nak u guys mintak maap kat I". Betul tak..?? Abeh yang sorry dari awal tadi tu bukan mintak maaf ke? Ko nak jenis mintak maap formal macam press conference "Oh dear sir, I really apologize for not having the chicken bla bla bla bla"

Then ko rasa ko customer ko betul ko tak tau yg layan ko tu manusia biasa yg ego pn macam kau, kepala panas pn macam kau..depa dah penat sediakan ayam tu dari pagi utk tempat yg pack mcm ICT tu aku tau la mesti ligat je tangan kena keje, amek order sume...Korang nk kata depa dh dibayar utk tu ke? Memang la..tp the fact depa pn human..ada prasaan amarah cam hangpa nak letak mana plak..

So at the end, kena la tumbuk..memang betul la pekerja tu salah...Tapi customer tu pun kena tengok gak la jenis kepala banar camne...Hmmmm~~~

17 comments:

Pocket February 8, 2012 at 5:58 AM  

pocket punyer sokongan pergi kepada si customer. camana pun sang pekerja KFC tak leh tumbuk customer yang membayar gaji dia.
kalau semua orang dalam malaysia ni
boikot KFC. tak der nyer orang nak bayar gaji diorang.
well maybe buleh la tahan tiga bulan..
then?

kita tak tahu keadaan customer tu camana.. entah entah, anak anak dia dok bising nak ayam dari tadi..
tunggu sejam untuk dengar pengumuman ayam habih?
a promise of a happy day with family kat ICT is ruined!
wah!! saper nak bayar ganti rugi tu! dah la nak cuti cuti malaysia ngan anak beranak susah beb!!


Fuu.. tp kalau pocket jadi gitu,
surely buleh saman tuu..
mintak 2 juta ker haper..
bior jadi pengajaran kat KFC.

Masy February 8, 2012 at 9:22 AM  

aku x tgk lg vid tu so xleh nk komen huuh

Mr PenyuBiru February 8, 2012 at 9:28 AM  

aku rasa tentu ada provakasi yg begitu menyirap hingga hanya tumbukan dan tendangan saja yg mampu memuaskan hati.

ok.itu satu hal.satu hal lagi, KFC kena kaji kenapa situasi tegang tu berlaku. kalau servis cepat,takde org yg akan marah. KFC kena fikirkan camne nak atasi outlet-outlet yg sentiasa ramai orang.maybe kena buat sistem no q kut cam kedai kepok lekor BTB tu.sebab aku pernah dengar,kat kedai tu pernah ada pergaduhan kes tunggu lama aa.

HEMY February 8, 2012 at 10:04 AM  

Hehe..aku just pk dr pihak pekerja sbb dh ramai sokong customer..tp kalu pocket yg kena ayam habes. Plg hebat pocket buat apa? Ke pocket maki2 kat situ suh depa mintk maaf gak. Kalau aku xpuas ati sgt rasanya mengeluh smbil ckp "bodo ah dh tau ramai stok byk ar.xpn nk abeh kalu bgtu in advance la" smbil berlalu pegi. Rasany pekerja kejar x aku.

Idak rasany. Tu yg aku rasa jd cmtu sbb provokasi melampau dr customer. Tp ni assumptn aku je

Masy, gi tgok dulu

Penyu btb mmg penah gado..pasal potong queue

Masy February 8, 2012 at 10:32 AM  

ok dah tgk.

aku rasa mesti ade samting yg kastemer tu ckp yg menaikkan darah. setakat cakap atau marah biasa2 je, insyaallah org bole handle memandangkan bkn satu hari bdk2 tu handle kastemer, ye tak.

ini sampai sanggup keluar semata2 nk balun kastemer tu, ade laa ayat penyata yg kurang ajar dia sebut.

jgn sbb kita kastemer & konon2 kita yg bayar gaji dorg, kita bole ckp ape ikot sedap tekak kita je kat dorang. cer bubuh diri sndiri kat situ, kene plak penat keje - skali kene maki kaw2 dpn org ramai. klu kastemer rasa dia ade hak, pekerje tu pon ade hak dan dia pun ade maruah gak.

sbnrnya. kalau dua2 pihak bole sabar, jaga mulut - takde la jadi gini rasanya.. hmmmmm

kerana ayam goreng, muka binasa. hahaahahhaha

syah shah February 8, 2012 at 11:09 AM  

aku tak setuju cakap pocket tu...

CUSTOMER IS NOT ALWAYS RIGHT. Ayat-ayat seperti "customer yang bayar gaji pekerja" adalah ayat-ayat provokasi. I'm speaking from my own experience. Jangan ingat sebab kita kastemer, we have the rights to maki hamun pekerja tu. Diorang ada peruntukan stok untuk hari biasa, hari cuti or whatever time it is, and if people turned up more than usual or more than expectations, of course boleh berlaku shortage. Bukan salah pekerja tu. Whatever it is, they are still human, and human makes mistakes.

I pity the children kalau cuma sebab ayam habis parents nak carik gaduh dengan KFC's workers. So not worth it as you'll be depicting such an ugly example to the children.

Okla aku stop sini je, kang lagi panjang jadik gaduh plak.. haha~ :P

HEMY February 8, 2012 at 11:29 AM  

idup pekerja!!!! idup pekerja!!!! bwhhahahahhahhaha

Ayman,  February 8, 2012 at 12:22 PM  

Manusia dah semakin hilang perasaan sabar...

Ayman,  February 8, 2012 at 12:23 PM  

Silap..Sabar bukan perasaan. Tp sifat.. Sifat sabar dah tiada.

Dah takleh delete ke komen kalau silap taip nie?

Pocket February 8, 2012 at 1:09 PM  

tak tak..
customer still 'always' right.
ayat provokasi?
yes, memang berat sikit nak terima.
sarapan pagi anak aku tadi,
pakcik yang gemuk telebih makan ayam
ni yang bayarkan.
provokasi.. tapi betul
sakit ati.. tapi betul
so live with it.
Customer not always right?
adalah sama macam ayat
'tak semua MLM tipu... '
bukan fakta tapi harapan
dan kata kata penyedap ati.

Panglaman?
Pocket pun kerja customer-supplier relation. 12% dari gaji pocket adalah
untuk maki supplier,
14% dari gaji pocket plak adalah untuk
menerima makian customer.

so sekarang kehendak kastemer tak dipenuhi... produk tak sampai siot!
bukan setakat tulang paha berdarah ker..
rib ayam patah ker.. itu minor..
no delivery adalah major.
salah sapa?
supply ayam tak der?
diorang tak sempat nak semelih ayam?
ayam tak sempat membesar?
tak kan..
kita semua tahu sendiri kan salah sapa.
salah manager nyer lah planning salah.
rombongan cik kiah berenti 4 biji bas kat tepi KFC nak makan lunch?
KFC patut ada contingency plan aper utk
such condition.
KFC bukan baru setahun dua kat malaysia.
so memang patut lah staff tu kena marah.
camana cara dia marah tu lain citer.
itu hak pribadi.
kastemer maybe maki bangsa, mak bapak,
keturunan, anak bini dan persamaan individu dengan binatang binatang yang berhampiran. yang tu memang patut la kita kuar ramai ramai dan katok dia sampai patah tulang betis kering.

Tapi jangan atas nama KFC!
bila staff tu gi katok mamat tu dengan baju uniform KFC terang dilihat dari seberang jalan. tu namanya memalukan kampeni.

Isu dia sekarang..
Pekerja KFC pukul kastemer.
bukan Pocket pukul HEMY
or HEMY Pukul Pocket..
kalau setakat pocket pukul HEMY,
jadi kes polis jer,
gantirugi ker HEMY?
ker ko nak saman pocket?

pocket tetap salahkan pekerja.
dia sepatutnya dengan muka manis,
mintak nama n alamat si kastemer tu
utk nak hantarkan voucher ganti rugi.
then minggu depan gi semelih jer isirumah tu. Tak?

HEMY February 8, 2012 at 1:55 PM  

yep..as a professional..kalau dia maki tu nama kampeni...kita kena tau dia marah kat produk kita..

tp kalau dia maki personal..kita bukak baju opis kita, kita katok as personal..ahahahaha

comei February 9, 2012 at 9:59 AM  

salam semua,
disini sy nk bg komen ckit,sbnrnya dlm kes ni masing2 salah
1.customer
dia salah mgkn kerana ade mengeluarkan ayt yg menyktkn hati staff tu o menjerit ddepan kaunter smpi org lain boleh dgr.mmg geram rsnya bila dh tggu sejam tp smpi kt turn dia,kata ayam dh hbs.(perut kosong mmg akn buat kita cepat naik marah).cust x spptnya melepaskn kemrhan pd staff tu,dia mmg x mgkn smpat nk bgtau ayam dh hbs coz dia kt counter bkn yg msk ayam tu.nk complaint,jmpa la ngn manager o terus je ke website kfc n complain,marah stff yg tgh penat mgkn keje dr pg n belom pun smpt mkn,x guna.tu yg buat member hangin satu bdn.
2.staff
staff tu sepatutnya menahan rasa marah kerana bekerja didlm industri yg memberi service ni mmg kena byk thn kerenah pelanggan,rambut sama hitam tp mulut mmg ssh nk phm,kdg2 ade yg mengeluarkn kata2 yg melibatkn keluarga o bangsa o agama tanpa mengetahui perasan n hati org lain(bak kt org ckp ikut sedap mulut).tp selagi dia memakai pakaian uniform kena la jg air muka company ckit,company u tu bkn ckit2 py besar,tp pelopor pd industri mknnn segera ni.

manager pun satu,dh tau rest yg awak jg tu high profil py outlet,kena la wat forecast sales n plan order stock tu kena la buat buffer,mana la tau stock del tu lmbat smpi ke,o take time nk g trnfer kt outlet lain,so sekurang2nye ade la lg stock tu bila jd benda2 tu sume.cust dtg nk mkn bkn nk dgr keluh kesah u all di rest.keje dlm bidg rest ni mmg kena bijak n cekap.lg satu dh tau stock dh tgl ckit cepat2 la hntr org o cal ur bos utk tranfer ayam tu cepat2,jgn la asyik dok kt opis wat koje n xtau ape yg jd kt luar.kfc manager u all bekerja kt counter service so kena la focus kt dpn.
sekarg sape yg ssh:
-cust sakit kena pukul.
-staff akn diambil tindakan dr managenment kfc n mgkn polis
-manager,mgkn akn diambil tindkn juga.
-atsan mereka pun mgkn akn dambil tindakn juga.hurm....
moral of the story,kot ye pun marah,x perlu guna bhs yg boleh menyakitkn hati org lain n guna suara yg kuat utk bg sume org dgr,ade mcm2 lg cara utk menyuarakn kemarahan kita.semua yg jd skrg ni dsebbkn x dpt mengawal (MARAH)!

Anonymous,  February 10, 2012 at 9:53 AM  

hmmm.. operasi kan... xkan manager xder "common sense"... xkan la nk kene bg tau gak, "tambah lg ayam, kt dpn customer ramai"... lain kali klo pg training bwk la nota... kene ingankan slalu ker?? "en. manager, nnt lepas berak jgn lupa cebok yer...." kene bg tau mcm tu ker...

Anonymous,  February 10, 2012 at 4:04 PM  

http://ohpemerhati.blogspot.com/2012/02/punca-sebenar-pekerja-kfc-pukul.html

Racist comment were thrown..

Anonymous,  February 10, 2012 at 10:30 PM  

Itu la, melayu tak boleh progress.. kena gomen support

Anonymous,  February 13, 2012 at 1:36 AM  

Assault not a racial issue, says man in KFC attack
KUALA LUMPUR: The graphic designer who was assaulted by a fast food outlet worker is urging the public not to turn it into a racial issue, saying the real matter is about customer service.

Danny Ng also denied uttering racist comments that provoked the attack at a KFC outlet in Shah Alam on Monday.

"I regret the allegations of racial sentiment and urge Netizens to stop all this nonsense as they were not at the scene," said Ng, 26.

Ng only lodged a report at the Petaling police station on Wednesday as he thought he had no proof of the assault.

"I found out on Facebook that somebody had posted a video clip and I lodged a report after that," Ng said at a press conference at Segambut MP Lim Lip Eng's service centre here.

Ng had visited i-City on Monday with his wife and sister to redeem vouchers worth RM132 which were bought online two weeks earlier.

The vouchers, which would have expired the next day, included a meal at KFC as well as admission to the ferris wheel, snow house and outdoor rides.

The three went to the restaurant at 10.15pm and saw long queues as many customers were redeeming their vouchers.

After waiting for about 45 minutes, Ng heard customers ahead of him complaining that there was not enough chicken.

"After the cashier told us they had ran out of chicken, some of us complained.

"One of the kitchen staff said, Sudah habis, apa lagi mau? (There is no more chicken. What else do you want?)'," he said.

He said a worker then uttered derogatory remarks, following which he asked to see the manager to complain.

Ng claimed that the manager refused to attend to him.

At this time, Ng's wife claimed that she saw several workers brandishing steel bars from inside the kitchen and quickly pulled her husband out of the restaurant.

However, Ng was dissatisfied and re-entered the restaurant to photograph and take down names of the workers.

"When I raised my phone to take pictures, a group of them rushed out from the kitchen. A few of the staff members tried to intervene but one of them ran towards me, grabbed my neck and punched me on the back of my head," he said, adding that they would be meeting representatives from KFC to resolve the matter.

Meanwhile, a spokesman for the company confirmed three employees had been suspended pending investigations.

(NILAI SENDIRI)

Anonymous,  February 14, 2012 at 9:49 PM  

http://www.youtube.com/watch?v=mmqFHoZOvR8&feature=related

(Check this out) (NILAI SENDIRI)

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP