Petua memancing ikan pari

>> Tuesday, January 31, 2012

Cuti raya cina yang lalu, aku balik ke terengganu. Cuti panjang lebih 3 hari biasanya akan diluangkan di kampung isteri. Perjalanan melalui LPT2 yang 1/3 siap tu sedikit sebanyak menghilangkan rasa sebhel (baca : meluat) untuk memandu berbanding jalan lama yang siap lalu Kampung Durian Kassim. 

Petang2 biasanya memang sudah jadi aktiviti wajib untuk melawat ke rumah Tok. Bahasa orang umah aku 'turun'. Kalau ajak turun maknanya ke umah Tok kat tepi pantai Seberang Takir ni lah. Kebetulan balik tempoh hari, ayah ke laut tahan pukat. Merasa la aku ikan fresh2..ikan parang, gelama..niceeee. Memang kalau balik ke Terengganu aku puasa ayam. Ahahahaha.


Cun gak hasil shot 4S ni...Ni pun gambar upload blogger dah jatuh kualiti 50% haa


Bila akak ipar aku abeh round benteng naik moto smpi ujung, turn aku, Cembam n ekal plak nek moto ke ujung benteng. Nampak macam2 gelagat orang...layan ipad tepi pantai, layan laptop, jogging, merendek. Kat ujung ramai yang mancing. Aku benti and spot sorang abang ni tengah dok gigih nak daratkan ikan.

Memang dok tarik, lepas tarik lepas. Ujung batang pancing kemas letak bawah kote kepit. Rupanya kote memang kuat kalau dikemutkan secara teguh. Ahahahahahaha!!!


Bila dh betul2 smpi tepi batu2 tu..TAPP!!! Putus plak tali!! Damn...gile kecewa. Tapi ntah macamana nampak ekor ikan, yakni ikan pari tu masih ada kat batu2 tu. Terus sorang tangkap ekor dia. Tapi  cuak nak angkat naik takut kena sengat. Pakat la lagi 2 orang tolong. Sorang tu berani kan diri..turun bawah.


Upanya cara selamat nk pegang pari ni kau cangkuk je jari kat ruang biji mata dia camni...Huhuhu..gitu upanya. Memang kalau dh rezeki, putus pun dapat jugak. Kalau dh ajal, tak ke mana ye dak. 

Then cara bila dh kat darat tu, ekor pari yg panjang tu akan dimasukkan thru macam batang idung pari tu and ikat simpul situ. SO leh la bawak macam angkat beg gitu..Memang syok tgok brader tu tarik pancing tu. Lama dah tak memancing.

8 comments:

Masy January 31, 2012 at 8:19 AM  

Rupanya kote memang kuat kalau dikemutkan secara teguh <-- macam siaakk hahahahahahhaha

ooo cangkuk tang mata.. itu kelemahan dia ye... hmmmm

HEMY January 31, 2012 at 1:46 PM  

masy..aku pn baru tau tgok brader ni buat..pari tu licin..silap pegang kena sengat plak.so cangkuk je mata dia

Pocket January 31, 2012 at 3:46 PM  

pocket last mancing 9tahun lepas.
kalau pegang rod mancing lagi,
xtau dah nak kayuh tangan kanan ka kiri,
hahahah...

zonaku January 31, 2012 at 9:11 PM  

pesal x amik pic dia cakuk ke batang idung ikan tu.....


nak gak tgk beg ikan pari walau aku x leh makan ikan pari.....



eh! ikan ada hidung??????

Anonymous,  April 3, 2013 at 5:50 PM  

It helped my Samsung ML-1210. Many thanks. I was about to buy a brand-new printer due to Windows 8.



My web site xerox phaser 8560 review

Anonymous,  May 17, 2013 at 10:45 AM  

No way to alphabetize after you arrangement the initial tags, however it is extremely fast to make use of Ctrl+F (find function) to rapidly
locate a label to modify or get rid of from your list.

Best of luck!

Check out my website - xerox phaser 8560 error codes

Anonymous,  May 22, 2013 at 11:18 AM  

Look at all-time low of one of the notification
emails and you can easily opt out any time.

Feel free to visit my blog; xerox phaser 8560

Anonymous,  June 17, 2013 at 1:23 AM  

This is a great information regarding Postscript limitcheck errors.
I do have one inquiry, nevertheless. You state not to publish utilizing a printer line.
Could you discuss your factors?

Also visit my web blog xerox phaser 8560 ink (therehaboutique.blogspot.co.uk)

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP