Cradle Cap - kerak kepala

>> Monday, January 16, 2012

Aku xleh akses laptop sdri. Login dh disable. Mujur dh ada smartphone. Leh la wat macam2 bila jd kes camni. Alang2 mari update blog via phone ye. Heheh!!

Waktu last blik ganu ari tu, mmg niat nk mintak ayah mertua aku cukur kn rambut xiyad. Amek berkat dr tok ki dia. So mlm nya tu siap bli pencukur. Pagi tu mintak ayah cukurkn. Bila tgok gmbr ni bru la teringat camne rupa xiyad ada rambut. Susah gak cukur rambut bayi ni. Rambut haluusss. Nk tekan kuat sgt pn tkut. Kulit nipis je kan. Jadi hampir sejam gak la. Ayaj tk abihkn cukur, aku smbug. Lenguh gak ayah mencukur. Tp part atas tu xdpt nk cukur clean sbb tersangkut2 dek kerak kepala xiyad. Tp masa ni xteruk mana pn.

Shavin Time with Tok Ki

Orang tua suh sapukn bedak sejuk aku pn beli n sapu kt pipi n kepala. Dh mcm raja kapur dh haa. Kami bg nipis gak sbb tknk dia gugur msuk mata or mulut kn. Tp mmg prasan makin teruk lepas cukur n tepek bedak sejuk tu. Maybe x sume petua kena dgn sume org.


Mcm aku citer sblum ni, blik dr ganu nmpk dh sbiji ruam bernanah kn. sblum gi cameron, doktor kanak2 xde..cuti. So gi klinik kt s.alam dpt la krim. Tp time ky cameron tu mmg makin teruk. Ati rasa nk blik je xbest tgok anak gitu berjalan kan. Kerak kepala dia makin byk. Kalau sblum ni sapu minyak tanggal then esok br ada blik. Tp pas cukur, pagi tanggalkn 2 jam pastu dh ada kerak bru. Kalu ada benda tutup kpla xiyad, melekat kerak nanah tu haa.. Mmg sadis. Muka dh berbijik2 nanah gak.

Tu pipi Xiyad masa bawak gi klinik..teruk dh ha...tu dia punya dah ilang sebab sapu krim Ezerra 

Yg pelik ganu n cameron tu tmpt sjuk. Biasanya ruam teruk n flare up time panas. Balik dr cameron gi az-zahrah, doc cuti. Sok nye pegi lg, doc tutup awal...argh!!! Anak dh mcm tu kn. terus tukar an-nur. Alhamdulillah doc dua org jd cepat je giliran. Doc cek n dia advise kena pantau apa yg wat ruam ni flare up. Kepala tu dia kata dh teru dh. Masa ni le pestime dgar istilah cradle cap. At the end dpt;

1. Sebotol Aqua Dermis untuk mandian
2. KMNO4 - cecair warna ungu utk dap2 tempat yang merah2
3. A tube of Hydrocortison Ointment utk kepala dia
4. Fobancort Ointment untuk tempat yang merah2 dan berair
5. Cradle Cap shampoo

Apply kali pertama, esoknya dh nmpk kesan yg kat pipi. Yg nanah2 tu sume mcm pecah n kering. Tp time nk pakai kn syampu khas cradle cap tu mmg pglmn btul la. kita xtau camne it works. Tgok botol pn tulis mm leh pakai regularly. Aku pn syampu pelan2. Smpi siap letak xiyad dlm tuala, dia nangis. Dh besa dia nangis pas mandi. Tp kali ni len. 

Rupanya kepala dia berkopak2 berdarah!!!! Kira mcm syampu tu tgglkn kerak tu smpi last root kot. Ibarat keruping luka ko bila ko kopek kn tggl daging bru y kdg berdarah. Gitu le pale xiyad. And byk plak tu sana sini luka. Dia nangis aku assume pedih. Kita xtau cmne nk comfortkn dia. Aku dap pelan2 luka tu n terus apply krim dia. Bg susu n smbug apply krim time cembam susukn dia. Tp perit tu berbaloi coz esoknya dh kurang 9% kerak tu. ari kedua nk syampu cm sian gak. Aku siap tny xiyad "awak trauma ke nk syampu". Mula2 xnk syampu, t nk baik pny pasal aku syampu. Dia nangis skit, dh cuakkkk..kita xtau tahal pedih dia kn. tp bila ckp kt xiyad, "tahan skit ek..anak ayah kuat kn. nnt baik la". Dia terus senyap. Ilang risau aku n buleh la teruskan syampu pelan2. Ada la luka baru tp yg smlm nya dh kurang berdarah.

Ni keadaan kepala dia lepas sapu minyak n buang skit2 kerak mana yang boleh tanggal.

Alhamdulillah 3 ari mmg takde kerak dh. Bawak gi jump doc yg sama masa xle berak tu, doc cancel folo up apointment sbb dh puas ati cantek kulit. Alhamdulillah....aku citer detail ari ni sbb ada komen mintk share. N mana la tau ada yg alami benda sama pasni. Leh jd rujukan, xdela cuak tgok kpla anak tu berdarah. Masa berkerak2 teruk, org dok tgok anak kita dgn macam2 reaksi muka, ko rasa bengkek gak to one extent. Rasa cm nk ckp "buruk ke anak aku haaa??!!" tp tu saitan sume tu. Depa just concern. Alhamdulillah another trial that we've overcome :)

8 comments:

Erina Asmawani January 16, 2012 at 8:22 PM  

uhukk..kesiannya Xiyad. Tapi gambar latest tgk kat fb tgk kulit dia dah licin..agaknya dia alergik bedak sejuk kot. Tapi ni kategori ekzema jugak kan? ke bukan?

HEMY January 16, 2012 at 10:02 PM  

doktor kata ekzema gak la...eczema tu term utk kulit sensitip kot. Haah..skang kulit dia alhamdulillah comey balik dah..kepala pn dah takde kerak..so kalu anak ko sok kena camni..beli je prescription aku letak tu..save duit consultation

zonaku January 16, 2012 at 10:31 PM  

nasihat terakhir anul tu, sila jangan ikut ye wahai new parents, bukan apa, risiko ada, kalau betul2 sama, mungkin blh guna, tapi, kalau salah ubat, risiko tinggi. jgn sebab nk save, bahayakan baby. bukan lah aku pandai, tapi, kurangkan risiko saja concern dari aku.



sian tgk kulit kepala dia. mesti sakit sesangat, aku y dah tua ni pun kalau terkoyak keruping pun bergenang airmata, ni kan pulak dia y kecik.... Xiyad bertabahlah.... ko n cembam pun bersabar ye....

syukur baby kat rmh x ada masalah y macam ni even kami mmg ada sedikit sebanyak genetik penyakit kulit.

HEMY January 16, 2012 at 10:58 PM  

nasihat komen aku ke?? kekeke..tp aku ckp cmtu coz aku dh google byk..fobancort n hydrocort mmg rasi utk most rashes n ezcema cases..

KMNO4 mmg umum utk dap tempat2 merah..utk bersihkan je..syampu tu plak mmg tulis situ cradle cap..kalau dh mcm pale anak aku tu kompem2 syampu tu leh pakai..hehehe

zella y January 17, 2012 at 8:45 AM  

ksiannya baby xiyad...nasib baik lah smuanya dah ok...syukur alhamdulillah....

Masy January 17, 2012 at 8:56 AM  

alahai siannyee... T___T

anak buah aku dulu kecik cam Xiyad ni kene lagi teruk. sampai satu badan.. tp aku tatau la cemne abg aku buat. sapu2 ubat gitu2 je.. tp mmg kesian time nak mandikan (aku pulak tu yg mandikan dia pagi2). doc sajes soh aku pakai glove masa mandikan dia - so imejinlah camne teruknye dia masa tu. tp sbb sayangkan anak buah tuuu... rela aku x pakai smpi terjangkit laa kat aku jugak sket2.

tp x ingat la pulak cemne akhirnya dia boleh baik. umur setahun gak kot baru ilang abes. huhu

HEMY January 17, 2012 at 11:35 AM  

zellay..alhamdulillah dh ok skang

masy...aku dpt la jangkit 2-3 ketul kat tangan aku..cembam pn dpt seketul kat lenagan bila handle xiyad..

kerry December 26, 2016 at 11:05 AM  

Sme mcm ank sy la sis. Tp tk taw nk buat pe lg. Pergi farmasi tak kasi plk ubat2 tu without perscription doctor. Bole taw tak klinik annur kt mne

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP