Pantang kat sini je sudahnya

>> Tuesday, November 15, 2011

Yep!!

Cembam & Xiyad dah ada sini dah. Merasa la pantang almost 2 minggu kat Ganu..hehehe. After careful consideration, but you could say a very impulsive one decision, we agreed utk habiskan pantang kat sini je. Salah satu main sebab is aku kena menumpang lagi rumah adik aku kat S.Alam tu sebab takkan nak dok berdua ngan adik ipar aku. Jarak nak gi keja jadi makin jauh plak..so bila Cembam rasa macam a bit struggling masa kat Ganu nak nak plak time tu Xiyad baru stat meragam asal celik nangis asal nangis nyusu, lama plak tu, asal nyusu berak, asal berak nangis, asal nangis celik mata, asal celik lapar..haaa..gitu le kitarannya.

So bila Cembam rasa bila ngan aku at least tgh malam tu aku yg selalu tukar lampin and masa tunggu dia leh tido2 dulu and just celik nak susukan anak je kan. Jadi dia ada lebih masa skit la utk tido. Kira bila ada aku cut in half le task dia..ke lebih half? hehehe. Memang kalau ikut aku dari awal aku prefer pantang sini je. Cuma masalahnya bila aku keje, sapa nak masak kan tgok kan apa sume kan. 

So balik raya haji alang2 stay la kejap. Tp lepas plan mengejut nak balik sini, elok2 plan nk gi kenduri sabak terus lencong masuk Karak balik Ganu. On the way to memang mintak Cembam explain kat mak ayah dia kenapa nak balik. Aku taknak la ada kecik ati bwak balik sini macam tak caya depa jaga kan.Sebab itu bukan isu dia pn. Mak mertua aku byk gak tolong2 tgok kan Xiyad. Prepare tilam2 sume haa..Jadi it's very important la yang our decision nk balik KL semula ni tak menyinggung perasaan mertua aku.

And cara mertua aku dan famili aku berkomunikasi amat berbeza. Famili aku utk hal2 mcam ni kami akan susun butir bicara elok2, tanya betul2 depan2 sapa terasa, OK ke tak and terus dapat jawapan. Tp famili mertua aku in a way tak kisah sangat..tp sebab tak kisah sangat ni susah plak nk truly tau apa respon and perasaan depa..hmmm..

Tapi aku trust apa Cembam ckp n she said mak mertua aku faham and percaya kat aku jaga. Ayah mertua aku pn tak kisah, so dh dpt kepastian ni aku pn menghala balik ganu. Bila smpi alhamdulillah tak rasa awkward atau ada aura "oii..tak caya kat mak ke nk bawak KL ni". So aku syukur sangat and dipendekkan citer anak and wife aku ada sini dah.

Kena benti lebih dari biasa. Dekat Bukit Besi nye RnR aku berenti and tanya satu gerai ni yang kami ada bwk bekal. Boleh dak makan bekal tu kat meja sini tp order air. Adik tu kata OK, so bwak la kuar tilam, baring kan Xiyad atas meja and kami pn lunch. Lepas tu tukar lampin plak. Xiyad ni time tukar lampin suka beno nangis macam kena pijak gayanye..haishhh..bikin malu tol. 

Then berenti kat Gambang sebab mak dia plak lapa. Ada bilik tukar lampin so kami pn tukar lampin situ. Dah nak siap tu Cembam kata dia nk gi cari roti so aku setelkan la si Xiyad ni sume and tunggu kat area2 situ. Ada sorang pakcik ni lalu tanya baper bulan? Aku jawab 18 hari...dia berlalu, tp datang balik bagi Rm1 kat anak aku. Mekasih pakcik utk niat ikhlas sumbangan tu yee..

Bila Cembam smpi (lama gak, tunggu roti katanya) aku melawak "punya lama..sempat mengemis tau..Haa..dapat singgit ni haaa". Bwahahahahah!!!! Then letak depa dalam keta aku gi smyg sat. Lebat sangat hujan masa ni. Nk smpi tol gombak sangkut sebab ada minyak tumpah kot kat lane konon aku lalu diorg mcm tabur serbuk kayu. So situ je la sangkut nya. Lalu MRR2 aku kagum tak jem kat Pandan Indah. Upanya dah berfungsi dah flyover yang memang terus masuk Pandan Indah tu. Niceeee~~~~

Jadi skang ni nak gi keje pagi tu aku mandikan dulu Xiyad, jaga dia sementara wife aku mandi, then masakkan simple2 utk lunch or maybe merangkap dinner skali. Tapi sayurnya je la. Ikan ngn nasi Cembam sendiri goreng lah. Alhamdulillah lepas urut and dh dekat 20hari ni dah bertenaga skit dah dia. Leh sapu2 pagi2 tu kan...So gitu le rutin dia yg wat kami selesa abihkan pantang kat sini. Time Cembam buat house chores, aku settle kan baby dan sebaliknya...


10 comments:

jedi November 15, 2011 at 2:31 PM  

Mesti lebih seronok kan...Tengok anak membesar depan mata hari demi hari...

Masy November 15, 2011 at 2:39 PM  

klu terserempak dgn mak aku pon ade potensi anak ko dpt duit ni hehehe.

struggle sket la ko pagi2 eh, takpelah sementara pantang ni. sok Xiyad dah beso takleh laa claim mak dia je jaga, ayah dia jaga pun bole tahan ni hahahhaah

Erina Asmawani November 15, 2011 at 2:46 PM  

weheee..dah ada kat sini dah..welkem bek xiyad tomey!

InsyaAllah..moga dipermudahkan sampai abes pantang..

tali pusat xiyad dah tanggal x? ;)

zella y November 15, 2011 at 2:51 PM  

bc blog ko ni kan buat aku asyik tringat anak buah aku br lahir je tau....

asyik cuti je msti rs nak blk umah tgk baby....hahahhaha

zonaku November 15, 2011 at 3:08 PM  

hehehe.. mmg best adda baby dlm rmh....

sara ni baru dua hari balik rmh, meragam belum ada, suka lelap je so far. xiyad kena kuning x?

HEMY November 15, 2011 at 3:22 PM  

haah jedi..baru 4 hari tggl pn rasa lain dh muka

masy, kot kalu nk ungkit kata aku tak penah jaga mmg aku sepak je rusuk dia nnt..ahahahaha

erina, tali pusat dia cabut masa smpi kat ganu..hari ke 8 ke 9 cmtu

mmg best tgok baby

xiyad tak kena kuning zonaku...aku yakin kn dlm hati anak aku takkan kena..then bagi calit kurma kat langit2...bg minum air kosong, letak kat chya matahari pagi2

Bit Xamri November 15, 2011 at 5:15 PM  

impian dah termakbul, xiyad dpt membesar depan mata.
ok gumbira, sbb akan ada update tiap hari pasal xiyad.hehe :)

HEMY November 15, 2011 at 6:08 PM  

ekekeke..kau hepi ku pn hepi

zonaku November 15, 2011 at 7:54 PM  

bagusla.. sara ni macam dah kuning2 dah, asyik tidur je dia harini.....



check up esok lak, tgk la camana. kakak n abang dia x kena

HEMY November 16, 2011 at 10:54 AM  

mmg ada kuning2 skit mata dia masa mula2..tp badan tak panas..then ko tekan kulit dia tak kuning..jd try la letak kat cahaya matahari pg2 tu

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP