Al-Aqsa dan secebis sejarah

>> Monday, November 28, 2011

Tadi aku lepak2 kat blog fotografi aku yang dah lama tak apdet...almaklumlah lama dah tak buat job wedding. Tak dapek le nak apdet nye. Gambar lain sure masuk blog utama ni dulu kan..ekekekeke. Jadi aku belek satu komen baru ni dia tulis;

"Ni bukan masjid al-aqsa beb..ni masjid Fatimah Az-Zahra"

Owh..aku terus cek entri aku tu;

Dome of The Rock, Jerusalem

Ini lah gambar yang aku amek tu. Aku letak caption Masjid Al-Aqsa. Well gambar ni aku amek kat Taman Tamadun Islam Kuala Terengganu. Aku amek gambar masjid2 dia je tak pulak tefikir nak ambil gambar signboard dia sebab memang tak kenal setiap satu. Jadi aku google dapat kebanyakan imej yang mengatakan ni Masjid Al-Aqsa.

Lepas tanya2 dan google imej, baru la aku tau yang ni sah-sah bukan Masjid Al-Aqsa. Ada sumber kata ini Masjid Fatimah Az-Zahra, ada sumber kata Masjid Al-Sakhrah. Tapi yang paling popular depa tulis Dome of Rock je. Sempena batu besar dalam masjid ni.

Kata adik ipar aku pulak ramai yang salah faham selama ni. Al-Aqsa tu sebenarnya seluruh kawasan bertembok 4-segi tu. Dalam nye memang ada 2 masjid. Satu Dome of Rock ni dan lagi satu masjid ni;

 

Ini lagi sebuah masjid di dalam Al-Aqsa ni (mengikut keterangan adik ipar aku la ni). Tapi ramai yang berpendapat ini lah Masjid Al-Aqsa. Tapi bila google-google lagi image. Kat bawah ni la kawasan bertembok 4 segi yg aku sebutkan tadi;

Haaa..kalau ikut pendapat adik ipar aku, seluruh kawasan ala-ala 4 segi ni la Al-Aqsa. Kubah kuning tu Dome of Rock. And yang kelabu tu lagi satu masjid. Ada pendapat yang kata ni sume dakyah Yahudi la saja nk kasi orang ramai kompius and berpegang pada Dome of Rock tu la Masjid Al-Aqsa, padahal yang satu lagi tu. Ni la kawasan yang Yahudi jahanam tu takluk dan rampas dari Palestine. 

Aku terbaca satu sirah nabi ni, masa Rasulullah smpi kat Masjid Al-Aqsa ni, para malaikat dah menunggu baginda. Mereka bersolat jemaah dalam ni yang mana Jibril tolak Rasulullah ke depan seraya meminta baginda mengimamkan solat mereka. Masa aku baca sirah tu siyes rasa cam sebak. Yelah, sebab Al-Aqsa bukan kat tangan orang Islam skang ni kan.

Ada ucapan yg aku dengar datang dari seorang yang berpengaruh dan sangat faham pasal World War  dan terlibat secara langsung dalam kebanyakan perbincangan antara negara masa tu. Haa..masa ni German memang dh kompem2 menang. Sekali set2 ketua Yahudi berpengaruh ni jumpa dengan leftenan ke PM France gitulah bagitau yang Yahudi boleh tolong hasut or mintak Amerika bagi bantuan kat France utk menang perang ni. 

France setuju..tapi syarat Yahudi, depa nak Palestin. Jadi lepas setuju je, media Amerika yang masa tu dok citer pasal German yang baik2 terus bertukar berita jadi anti-german. Media Amerika Yahudi gak yang pegang masa tu. And pendek citer kalah German. Lepas perang tamat kat satu persidangan, German dapat tau Yahudi yang takde kena mengena dengan War tu dapat Palestine. So German tau la Yahudi ni cilake.

Tu yang Hitler start buru dan bunuh orang2 Yahudi. And nak tau pasal apa Yahudi nak Palestine. Sebab diorang punya cendekiawan yang memang arif pasal Qur'an tau bahawasanya negara yang akan mahsyur dan unggul adalah negara yang menguasai Al-Aqsa. And memang terbukti skang kan?

Sama2 la kita doa kegemilangan islam yang dijanjikan dalam Al-Qur'an sebagai antara tanda2 kiamat besar tu dapat kita kecapi. Aminnn!!!!


some pics credit to google image

5 comments:

Ayman,  November 28, 2011 at 12:43 AM  

Wow Informatif!!!

Teruskan usaha anda.

Fighting!!!

Pocket November 28, 2011 at 4:57 AM  

wah bagusnya!
moga ada kuasa besar mcm hitler
dulu muncul kembali.

pas tu kita tgk brad pit belakon
inglorious basterd tu lg x.
(apa la kena mengena)

HEMY November 28, 2011 at 10:46 AM  

ahahaaha..tulah..tp dlm citer tu cam sedey je kan yahudi kena buru..tp tak kisahla bangsa apa pn ptut hidup rukun je la

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP