Trilogi menyambut kelahiran Xiyad Asytar

>> Friday, October 28, 2011

1

Okeh..sambungan journal kelahiran anak sulung kami =].

Bila epidural tu dah abes and katanya tak tambah..mmg cuak la si Cembam. Aku pn dok imagine dari 5,6 cm tak rasa pape skali dh nk bersalin ni baru rasa..mak haiii..menggelejat la Cembam weh. Tapi bila ada sorang lagi misi masuk dia kata "kena tambah"..lega kami. Tp berpandangan le juga. Ate masa tny epidural tu around 600-700, kalau dh 2..situ je around 1400 dah..lalalala~~~ Tp mmg aku agree je.

So bila dh tmbh n bukaan dh 9.5cm, misi cakap kepala masih kat atas lagi. Tak turun. So Cembam guling2 lagi. Bila ada rasa nak berak je Cembam diarah utk teran je macam nak berak. So itu le kami buat sepanjang menunggu. Masa tu dh nk pukul 7 petang dah. Misi dok suruh teran je..

"Kita taknak la kena ceasar. Kena operate mahal sini..6-7 ribu", kata misi tu memberi perangsang dengan cara mencuakkan isi perut aku.

Bila doktor sampai, dah 3-4 kali la Cembam cuba teran. And itu lah masa penentu dan sebenar2 cubaan. Cembam rasa bila nak terberak tu and bhgian bawah tu mula dah rasa sakit. Tapi kepala tu macam tak sepenuhnya turun lagi. Bila Cembam teran plak punggung otomatik terangkat. Peha plak mengeras. Doktor mmg dh a bit annoyed gak la aku tgok muka dia.

"Saya tak sedar terangkat..macam otomatik doktor", Cembam explained bila doktor macam marah punggung asik terangkat.

Sian aku tgok Cembam. First time kan..Memang la doktor kata tu sume bukan luar kawalan, kita yang control..tp aku paham la situasi Cembam. Memang problem skang bila teran dia tak kuat kat perut, tenaga teran tu pada pengerasan peha..jadi tak kuar2 le baby tu. Banyak kali doktor advise cara sebenar...

Tarik pemegang besi tu....dagu tuck in, angkat kepala pandang perut..melengkung macam udang tu..peha relaks..jangan keras kan peha...punggung jangan angkat

2

Ni le kata2 keramat dok ulang2 sepanjang pertarungan tu. Dari 4 orang, jadi 6 orang dalam tu jadi cheerleader. Yang sorang jerit "kuat lagi puan!!! Kuat lagi!!!". Yang sorang jerit "Teran panjang!!! Lagi Puan..teran panjang!!". Yang sorang dok tepi Cembam "Boleh Puan...kuat lagi!!! Boleh puan!!". Setiap sorang misi lain2 cheer!!! Tapi natijah nye ada kuar skit rambut, nampak skit kepala tapi situ je lah.

"saya plak stress ramai2 jerit", doktor tu mengeluh

Aku dok doa biar la sume orang bersabar utk terus tolong kami. Kat Cembam aku dok usap2 dahi..cium dahi mintak dia cuba

"Tolong ek..kita dah epidural sume..tinggal push je. Biar push sepenuh hati tapi kuar daripada takut sakit tak jadi pape. Kita taknak C-sect kan. Tolong ek sayang"

Ungkapan ni beb..kalau ko salah cara cakap ate menangis le masing2. So kena cakap gaya cool, tenang dan senyum skit2. Doktor dh suruh call bilik atas bersedia C-sect. Teran dah teran, misi dari seorang yang dok push perut Cembam, dah jadi dua orang. Sorang kanan sorang kiri. Diorang yang bagi alert "Ok...ni dh sakit ni puan (based on perut keras menandakan contraction)..push..tarik nafas, tarik pemegang..pushhh"

Sambil Cembam push sekuat yg dia boleh, dua misi ni tekan2 perut Cembam, Doktor plak tangan kanan dia dok buat pa aku takut nk bayang..rasa nye dok masukkan n adjust kepala baby seraya try tarik...yang lain seperti biasa penyorak tegar sekeliling aku. And at the end masih termasuk balik kepala. Tapi misi2 tu sume pandang aku "boleh ni". sebab memang dh nampak kepala. Punggung Cembam pn dh tak terangkat2..peha dia dh mula relax naturally. Aku dok usap2 peha suh relax kena tegut..aku takleh letak tangan kat bahagian yang depa dah tutup dengan plastik biru..yakni dari dada smpi peha.

"Ok ye Pn Najwa. Kita buat last ni ye...kalau tak boleh jugak, kena ceasar ek. Saya nk tolong tapi peha asek keras je. Kalau saya vacuum pun nanti tiba2 awak keraskan peha kemut, tertarik kepala anak masuk, terkopak kepala anak awak"

Huwaaaa..masa ni hati dah tak tau nak cakap macam mana. Ni kira now or never lah. Jadi bila misi tu kata teran. Aku dah suh Cembam tarik nafas..fokus..serius, fikir nak kuarkan anak...jangan main teran je, aku cium dahi dia..usap2 kepala and kata "please ekk..kita try. Tarik pemegang tu n fokus kat perut..teran kat perut, bontot jangan angkat, peha rileks".

Nampak pnjg kan advice aku..tp di kala tu aku dapat rasa Cembam dapat tangkap semua yang aku ungkapkan. Dia tarik nafas can tarik pemegang...kepala tunduk pandang perut dan terus teran. Misi2 dok kata teran...teran!!! Lagi..boleh...boleh!!!!. Masa ni perkara terakhir aku boleh buat..aku ikut teran skali..dalam hati aku doa "ya Allah...berilah kekuatan teran aku ni pada wife aku supaya boleh bantu dia push dengan lebih baik". Memang aku teran gile2 la perut. Tapi bukan la teran macam nak berak..aku teran kat perut je.

3

Bila aku dengar "skit lagi puan...skit lagi..teran kuat lagi Najwa!!!!!" hati aku berbunga skit sambil jeling2 kat doktor. Memang aku fokus kat Cembam je. Bukan la aku takut nk tgok bawah. Tapi aku takde masa...Bila aku tgok tangan doktor seakan2 tarik..aku jeling...yess!!!! Aku nampak la baby aku kuar dengan tali pusat dia.

ALHAMDULILLAH!!!

Memang kejang perut aku ikut teran..tapi akhirnya keluar juga Xiyad cara normal. Dia menangis dan terus berak. Tapi tangisan dia macam org lapar..tak macam bayi2 yang aku dengar tengahari tu pnjg dan lantang..Xiyad macam rileks je. Masa ni aku cium Cembam and say thanks. Cembam nampak lega sangat. Aku kata thanks kat sume.

Masa ni je la aku boleh capai kamera dan amek gambar misi bersihkan anak aku. Masukkan tiub kecik dalam mulut...zas zas dia jolok. Then dia sedut lendir2 dari dalam mulut anak aku. Dalam 15 minit baru dia bagi kat aku utk azan.

Masa ni mmg nak nangis..tapi ntah le..Aku tak nangis. Maybe aku terkejut. Sebab bila aku baru nk start azan, ada satu azan yg lebih kuat kedengaran. Azan Isyak dari masjid. SubhanAllah. Xiyad diperdengarkan azan bukan dari aku je..tapi dari bilal masjid bandar baru bangi tu. Lepas aku azankan dan misi bagi bantuan pernafasan..itu kali terakhir aku dengar dia menangis.

IMG_9421

Xiyad dibawa naik nursery kat tingkat atas, depa bagi Cembam tag lengan and pada Xiyad gak dengan kadbod warna biru tulis "I'm a boy". Aku call and mesej mana yang aku ingat. Mak smpi tak lama lepas tu. Cembam dibawa masuk bilik ikut pakej yang aku pilih tu, 4 katil 1 bilik. Then aku ajak sume kuarga aku naik atas tgok Xiyad dari balik cermin. Dia tak kasi tgok lagi. Takut infection. Ada 4 babies dalam tu, Xiyad sorang je laki. Gilir2 bayi2 ni diletak bawah lampu utk kasi sama skit suhu macam dalam rahim.

Family aku balik lepas dok borak2 ngan Cembam dalam setengah jam. Then aku dok le ngn Cembam. Misi bagitau kalau nak try breastfeed dia bwak turun baby. Sblum tu memang ada cek. Macam tak kuar lagi susu Cembam. So misi bagi dulu susu formula depa. Bila baby dibawa turun ada cuba, tapi tak dapek. Tak reti lagi haa..So bawa naik atas balik.

Dalam kul 11 baru la aku gi makan.  Malam tu aku le jadi mama pada Cembam. Katil sebelah kosong, so aku tidur la situ. Aku jaga 5-6 kali gak malam sebab Cembam nak air. Aku papah bwak gi bilik air, pakaikan stokin, tukar kan pad..time first nak buang air pn aku teman utk tolong tukar pad and ikatkan. Time ni aku melawak ngan Cembam

"Ooo..time masih slim nk masuk sekali mandi tak kasi..time ni baru nak suh masuk sekali time ko mandi"


Ahahahahahahaha!!!! Yang lain nye memang dok tunggu Doktor check n kasi kami balik la. Buatkan air, belikan roti, bawak bilik air...ada makcik yang lawat kami. Kawan baik aku si Nora dengan anak2 dia yang demam pn datang. Mekasih sangat ek sebab sudi temankan kami. Time 8pagi Xiyad dibawa turun. Katanya baru pas menyusu. Dlam kul 10 kalau nangis nak susu. Tapi kami tunggu smpi 3.30 petang!!! Dia cool je tido. Katil2 sebelah menangis uwekkk uweekkk bukan main lantang, tapi Xiyad eeekkk eeekk skit then tido balik.

IMG_9454

Sudahnya aku pangggil Nurse kul 4 ptg bila masih tak dapat nk susukan badan. Masa tu Xiyad dok hisap glove dia. Tapi sblum balik doktor kata dia minum skiitt sangat. Lepas settle kan bil, dapat satu beg barang2 baby dari Hospital tu..kami pn balik. Ada la try bagi minum susu misi tu bagi tadi..tapi Xiyad taknak. Aku smpi2 umah tu plak ada bunga dari company aku!! Besar dan fresh!!! Bunga paling besar aku penah dapat!! Thanks NorthgateArinso!!!

IMG_9448

Kot ada yang tertanya2 kan, bil aku kena RM2600. Mujur tak setinggi yang aku sangka..Aku tak tau la Epidural tu caj camne cuma kat bil RM350 atas nama doktor yang buat tu. Jadi dari pengalaman aku, mana2 suami yang rasa kesian kat isteri and dok tanya "pa la aku mampu buat time isteri bersabung nyawa"..jawapan yang aku boleh bagi, try la kuar modal bagi epidural utk wife. Seriously it helps a lot!!! 

Well itu le pengalaman aku sambut anak pertama aku..cuak..tp sebenarnya bila ingat balik, leh kata rilek n steady juge la pengalaman tu. Pagi tadi baru tanam uri kat depan umah makcik. And Xiyad malam tak nangis pn. Aku yang bangunkan kul 3 kacau2 dia suh minum susu. Risau tak cukup susu ibu kang kena kuning plak. Aku ikhtiar sume yg boleh la. Belah lelangit ngan kurma pn aku buat.

Mekasih lagi sekali utk doa sume orang yeee=]

19 comments:

Masy October 28, 2011 at 4:07 PM  

sakit bawah aku baca hoi! T____T

apepon tahniah cembam! aku pon terharu2 baca kata2 ko.. hadoihhhhhh

zonaku October 28, 2011 at 4:08 PM  

leh je kalau ko nk tau bil tu cemana. bila2 senang kita sembang. tp basically ko check jer sesatu, mesti blh paham



nurse korang cam baik2 je dari cara ko cerita.. bagusla.. sokongan tu penting, walau dr sesiapa pun.....

lyana October 28, 2011 at 4:13 PM  

good anul!! support breastfeeding utk cembam. support dr suami palingpalingpalingpalingpaling penting ;)

Mr PenyuBiru October 28, 2011 at 4:22 PM  

pengalaman ko ni lebih kurang cam pengalaman pertama wife aku gak. mungkin 1st time kut,tu yg susah sikit sebab laluan belum ada. pe pe tahniah sebab ko tak pitam tgk darah.hehe..

bab bil bersalin tu,kalu stail aku,bila dah confirm pregnant tu,aku & wife akan mula cukupkan dana khas tuk bersalin. biasanya kami akan cukupkan kos paling tinggi sekali iaitu kos kena c-sect. just in case kan.

nurul huda jumri October 28, 2011 at 4:22 PM  

congratz to u and ur wife..=)

Fiza Z. Abidin October 28, 2011 at 4:24 PM  

cam muka cembam lah dia...ucap congratz kat dia yer, sbb bersabung nyawa utk Xiyad kan...utk Xiyad lak, nanti dh besar aunty tunjuk printscreen eh...ayah awak tu nak bagi present muhahahahaha...

happy utk korang..doakan lah utk aku suatu hari nanti dpt rasa macam ni eh :)

Bit Zamri October 28, 2011 at 4:45 PM  

Tahniah bro!
Baby boy yg cute.
Huwaaa suka sgt baca trilogi part 1 and part 2. Untuk kegunaan masa hadapan. Nak bookmark. Hehe :)

Jard The Great October 28, 2011 at 5:05 PM  

tahniahhh!! Oh my.. dashyatnya pandangan dari pihak lelaki...

HEMY October 28, 2011 at 5:41 PM  

masy, nnt time ko nye turn..ko sebut kat laki ko "nak kata2 macam anul"

zonaku, yep..nurse baik2 belaka

lyana..yup..aku mmg support dia try breastfeed selama mungkin

penyubiru..kami ada simpanan..tp sebab tetobe beli umah..lari byk la bajet tu

thanks nurul huda

fiza, skang dh muka aku plak orang kata..ahahahaha

bit zamri, harapnya berguna la pada org lain juga..itu sebab share kat sini

jard..hehehehe..thanks

aim-a October 28, 2011 at 6:43 PM  

aku plak rasa cuak baca detik2 itu.aku nak suh mista jek baca neh.hihihihi

tahniah utk cembam !!! dan juga cheerleader anul!! nnt kak aima melawat xiyad ek :D

bardboo October 28, 2011 at 6:47 PM  

aku lak rasa nak nanges baca nie..waa, nak tambah no dua plak la..huhu..sebab bersalin tu besh..

Erina Asmawani October 28, 2011 at 8:09 PM  

bole tak airmata aku mengalir masa baca ni..sedih, terharu, gembira semua ada..

sedih sebab fikir cane susahnya nak melahirkan tu kan..terbayang saat aku nanti camne..

terharu sebab baca ayat2 sokongan dari seorang suami..aaa..terharunya aku :')

gembira sebab Xiyad lahir, tgk gambar2 tu semua..Subhanallah..indahnya

Alhamdulliah. Selamat dah semuanya. Bestnye baby dah lahir. Yg selama ni duk tendang2 perut mama dia, sekarang dah depan mata. Semoga Xiyad membesar menjadi anak yg soleh ;)

makwe joni October 28, 2011 at 8:29 PM  

pehh!!
aku berani tak berani je baca ni.

macam mana pun tahniah entok anak lanang.

keh keh keh

Pocket October 28, 2011 at 8:48 PM  

kenapa tak der gambo nurse comel comel dok menggetap gigi jari digenggam ke dada... 'sikit lagi puan! sikit lagi'
ohh..

ko tangkap gambo masa xiyad keluor?
pergh!! samaada tangan kamu memang stabil or bilik tu cerah yang amat:D
langsung tak blur siot!!

zonaku October 28, 2011 at 10:02 PM  

aku cadangkan kita wajibkan pasangan kepada geng memuah baca ni.... then siapkan skrip untuk guna dlm labour room....... heheheheee....

HEMY October 28, 2011 at 11:07 PM  

aima..heheh...bole je nk suh baca..amek skrip aku tu sbgi skema..ahahaha

bardboo..yep..mmg aku rasa ada bestnya time deliver..tp aku tak berani ckp sebab bukan aku yg deliver.hehe

Erina..sume tu la warna warni nak dapat anak...tp jgn risau..tanam kat minda yg ko nk lahirkan anak tu..jadi sakit apa sume tu dtg kemudian

mekasih ye makwe joni..hehe

pocket, seriously mmg takde rasa gemuruh apa sume..time jahit tu bini aku siap kata jangan tengok dia malu bila aku tgok camne doktor jahit

zonaku..molek gak tu

Mak Su October 29, 2011 at 10:22 PM  

hemy teran kuar gapo? hihihi...

sekarang hemy dah pandai teran. so next one, hemy teran ya :)

p/s: adalah lebih baik x amek epidural supaya kuasa power teran tu dtg sendiri pada masa yang sepatutnya scara neutral dan natural

HEMY October 30, 2011 at 11:17 PM  

hehe..saya keraskan perut je sbb mmg suh cembam teran kat perut kan..

nk wat camne mak su...nk cek bukaan pn macam bersalin dh haa...terpaksa

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP