Program ilang kederat di bulan Ramadhan

>> Tuesday, August 16, 2011

Balik kampung wiken lepas memang bukan sekadar balik kosong tidur siang je. Aku memang dah bajet mesti ada benda nak buat kat umah tu. Kalau raya ni mmg mak aku detail skit dengan persiapan dia. Aku smpi kampung around kul 12 tgh malam dan kat rumah adik2 aku sume dah sampai tengah main Saidina. 

Sahur memang makan sebanyak mana mungkin. Adik pompuan aku bawak kawan dia, Faris kali ni berbuka sama. Aku pes time jumpa. Mak dan adik aku penah jumpa dah. Fikri adik ipar aku siap bagitau kat Faris ni suh makan byk "kat sini banyak pakai tenaga ni waktu siang".

Lepas subuh masing2 tidor dulu smpi kul 9 pagi camtu. Then mak dh arahkan tugasan pertama, KASI CUN ITU POKOK. Well, kat laam depan tu ada pokok rendang yang memang abah tanam wat lepak. Mak suh cantas dahan2 dia kasi tak terlalu layut dan pergi ke jalan masuk. Kot tertimpa keta lalu ke apa kan.

IMG_8149

Operasi bermula. Pokok dia ni berduri2 tajam kecik. Lagi pendek dari ros. Tapi lebih keras dan tajam. Memang nak memanjat nye satu hal le plak. Ada kerengga plak tu. Tu gambar atas aku tgh dok belek tangan aku yg dah tersagat kat duri2 tu tadi. Yang tengah angkut dahan tu la Faris kawan adik aku. Utk dia kira program orientasi..ragging skit..ahahahahaha!!!!

a

Mana yang agak ujung tu, kami guna tangga. Abah dah bising2 katanya pokok tu redup elok dah. Tapi mak plak kata kena cantas kasi tak terlalu bergayut, kang ada pontianak tenggek dan sebagainya. So nak diluah mati mak, ditelan mati bapak...aku kemam je la. Setelah mencapai kata sepakat, dengan abah2 sekali mencantas gak haaa.

b

Dahan besar camtu? Wa selamba kasi tetak cantas pakai parang je. Apa barang gergaji2 ni. Ekekekeke. Kanan tu pose jejaka puasa yang semakin menyusut badannya seusai mencantas. Macam Stephen Chow dalam Kungfu Hustle pn ye..hehehe.

c

Then abah plak bagi tugasan tebang itu pisang2 tumbuh rapat2. Tak berbuah katanya. Haaa..yang ni dirasmikan oleh Fikri. Tebang guna Jebak/Slop yang buat potong dahan sawit tu. Masalahnya batang dia bapak aku guna batang besi yang leh tahan berat dia. Kena hati2 gak nak tebang sebab ada wayar telepon.

d

Lepas tu sesi memotong pelepah sawit yang agak semak. Mula2 pakai Slop tu memang la susah utk pokok yang tinggi. So abah suruh aku ambik kait. Time aku amek tu si Faris ada la try guna slop tu. Pakai kait senang skit utk pokok tinggi. Tapi skit je. Tu nampak bapak aku dah nak bertukar jadi Super Saiya tu.

Si Faris pn try gak. Siap ada bukti plak gambar pelepah tu dipotong. Ok lah tu. Hehehehe. Lulus.

aIMG_8279

Abeh sume2 tu masuk umah aku tido la plak kan. 2 jam tido baru bangun mandi dan semayang zuhur. Petang tu Cembam tolong2 mak kat dapur, aku temankan mak sembang je kat dapur. Adik2 aku gi Bazar. Kami tak rasa nak gi bazar sebab tahun ni memang tak pernah lagi gi Bazar. Huhuhu. Well, bini aku class ok. Pregnant pn masakkan tiap hari. Lap U bebeh!!

So ni la gambar berbuka tahun ni. Tak sefunky gambar tahun lepas yang aku menang contest Jard buat tu. hehehehe. Tapi tahun depan bukan budak kecik Nahdan tu sorang je. Anak aku plak interframe InsyaAllah. memang best berbuka dengan family. 

Malam tu plak gi cari baju utk kakak n abang ipar aku yang bakal smpi dari Ausie malam raya. Tema Grey plak tahun ni. Aku je takde lagi baju. Then gi beli plastik buat jadikan siling rumah atas. Sebelum ni punya dah koyak. Minum kejap, then smpai umah dalam kul 10.30 malam. Semayang isyak terus start tugasan ketiga, pasang dawai2 tu buat foundation, then pasang plastik biru tadi wat siling. 

Memang mencabar part nk pasang plastik tu. Tapi dengan pengalaman, skill dan proses analisis yang baik..dapat la buat smpi kul 2 pagi. Aku, Faris dan Fikri buat bertiga atas tu. Tp dah kul 1 lebey tu kami suh Faris turun tido sebab sok dia nk bertolak balik PJ seusai sahur. Ok la boleh wat pakai tolong2 jugela budaknya. Walaupun dia demam skit lepas sume tu. Tapi besa la. Nak jadi the Next Yusof's Family Idol ni memang byk cabaran. Tu baru dari segi fizikal. Dari segi mental lagi challenging. We'll see..ekekeeke

So mggu ni tak balik. Tggl minggu last nak raya tu je balik kampung. Oh Yeah!!!

7 comments:

Fiza Z. Abidin August 16, 2011 at 2:38 PM  

sian si faris tu...ish ish ish

Masy August 16, 2011 at 2:40 PM  

laam pon boleeeeeeeeee

tp betul2 punya guna tenaga ni. bagus2 semuanya.. inilah contoh anak2 yg terpuji dan makan ajar. hihiih

HEMY August 16, 2011 at 3:21 PM  

ekeke..harusla pass test fiza

masy, tu lah..mmg makan ajar betula kecik2 dulu

zonaku August 16, 2011 at 3:56 PM  

laman dah jadi laam.. bahasa jawa kot.

fikri kasi hint awal berdasar pengalaman... hahahhaa..... bagusla blh join apa semua. demam sebab tkejut kerahan tenaga kot tu.


excited pulak si kecit tu kan.... dah besar dah dia....

❀aRaBeLLa❀ August 16, 2011 at 4:11 PM  

nampak org x pakai baju terus aku skrol cepat2..deng!

Pocket August 16, 2011 at 5:40 PM  

err.. kalau pocket komen cenggini buleh tak..

'pasal tu la pocket malas nak balik kampung.. sayang lemak!!'
muahahahahah

HEMY August 17, 2011 at 12:27 AM  

zonaku...alhamdulillah so far adik ipar, bakal adik ipar sume ok la yg diperkenalkan...

bella..eleh...tak aurat pn...wat2 suci la tu..coyyyyyyy

pocket..ahahahaha...buleh..aku terima nikahnya komen ko ni

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP