Ramadhan al-Mubarak - Mari beribadah kaw kaw!!

>> Sunday, July 31, 2011

Fasting month comes again!!! It's hard to believe how fast the time passed by remembering how you feel the crab Iftar at Kemaman during my visit to my wife's home back then was like just a month ago and today, it's gonna be a totally different fasting experience when my wife is living with me. Gosh!!! A year has passed just like that?? **snapping fingers**

Tahun ni punya first terawih buat kat Seberang Takir ni haaa..kampung mertua. Like always, the first terawih will always be the merriest night with the Saf pouring till outside of the Surau and eventually the numbers of the Jemaah will slowly getting fewer and fewer. 

Tonight, masa rakaat ke 8 tu my stomach dah bunyi2..Lapar weh!! Yelah, tak makan malam lagi kan. Tersilap plak wat macam malam2 besa. Udahnya memang le lapo. Tapi memang plan nak wat till the 8th rakaat je. Then we headed home and had our dinner. Uh, Cembam tido dah. Tomorrow gonna work from home.

Sometimes people would say and we would hear quote like "Ibadah ni bukan masa Ramadhan je. Setiap masa. Ini tidak!! Time Ramadhan je semayang berpuluh2 rakaat, baca Qur'an, tapi time lain tak wat pape pun!!"

Well, bagi aku personally, it's still a bless given by Allah to let that wanting feeling to pray dan beribadah seheavy mungkin bersempena bulan Ramadhan yang barakah ni. Syukur Allah masih bagi perasaan tu bila Ramadhan menjelang. Kalau apa rasa pn takde? Tak ke macam tuhan dah tak kisah kat ko. Serupa macam takde hidayah nak beribadah. 

Jadi bagi aku, takpe lah. Nak beribadah kaw2 time Ramadhan saje pn takpelah. Tapi masih kena berharap yang maybe it's a start. Suatu masa nanti mungkin dari Ramadhan punya ibadah tu, timbul rasa sedap, enak dan lazatnya mendekatkan diri pada Allah dan kita akan buat tiap masa.

Jadi amek la berkat Ramadhan penghulu segala bulan ni utk beribadah dan mendapat keredhaan Allah. Kalau mmg hati tu bila gi terawih pilih malam yang lebih hebat pahalanya, jangan pulak kita2 ni dok sindir "oii...semayang bukan nak kira pahala". Sebab bagi aku, pahala tu mmg masih aim kita sebagai umat Islam. Yes yang penting keredhaan Allah tu. Tapi dari mengejar pahala tu, manalah tahu ada satu saat ketika tu hati tu mmg mencari redha dan Allah redhai kita.

So!!! Mari kita beramal kaw kaw!!

8 comments:

kEy August 1, 2011 at 12:15 AM  

Selamat Beramal dan selamat berpuasa^^

Masy August 1, 2011 at 8:28 AM  

yg penting, masing2 jaga ibadah sendiri. klu sendiri malas takmo buat, jgn la nk sindir2 org yg buat.

selamat bpuasa nunul!

Mak Su August 1, 2011 at 8:46 AM  

salam ramadan, maaf zahir batin.

zonaku August 1, 2011 at 12:09 PM  

hahaha. nunul... lama x dgr.

selama beribadah. cembam kalau berdaya blh posa full tu... bestnya.......

HEMY August 1, 2011 at 12:11 PM  

tulah zonaku..harapnya berdaya la cembam nk pose full tu. aku dh slowtalk ngan baby dlm perut tu..suh man up skit.ekekeke

salam ramadhan ek sumee!!!

zella y August 1, 2011 at 4:00 PM  

salam ramadhan...
semoga kita dpt tingkatkan lg amalan2 kita... amin...

Blogger July 22, 2017 at 6:45 PM  

Just received a cheque for over $500.

Sometimes people don't believe me when I tell them about how much you can make by taking paid surveys from home...

So I show them a video of myself getting paid $500 for participating in paid surveys.

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP