kertas upacara kematian dan plastik jajan

>> Tuesday, July 12, 2011

Berjalan dari tempat parking ke bangunan opis selalunya mengambil masa around 5 minit. Dengan selipar diadora, baju tak berkolar oren, suar jeans dan tak membawa apa2 aku berjalan pagi ni menuju opis. Then aku spot kertas-kertas kecil sepanjang jalan saiz seperti resit-resit beli belah Giant. Terimbau plak kenangan lama masa aku kecik.

Zaman aku kecik, kalau ada bangsa cina yang meninggal dunia, mereka akan bawak keranda dalam van keranda mereka dan diiringi lori pancaragam mereka. Aku masih ingat lagi rentak gendang ritma yang menemani si mati ke kuburan cina batu 2 sepintas tu. Dari jauh akan mula bergema.

Du Du Ceng..Du Du Du Du Ceng!!!!! Du Du Ceng..Du Du Du Du Ceng!!!!!

 Sambil gerombolan kereta-kereta tu lalu, mereka akan tebarkan kertas upacara kematian mereka sepanjang jalan. Zaman aku kecik dulu mungkin undang-undang tak menganggap perilaku tu sebagai membuang sampah merata-rata. Jadi berterbangan lah kertas-kertas upacara tadi sepanjang jalan.

Aku yang masih kecik masa tu pergi kutip sebanyak yang aku boleh dan bawa pulang ke rumah. Ekekeke. Kelakar plak bila diingat semula. Sampai rumah mak aku jerit "Itu kertas orang cina mati. Ko bawak balik buat apa nye banggg~~"

"Nak wat lukis-lukis"


Hahaha..naif je jawapan aku masa tu. Tapi memang terus buang je bila mak suruh. Dari hari tu aku belajar ilmu hidup tentang upacara tu. Bila adik aku plak kutip, kali ni aku la yang terangkan kat mereka pasal kertas-kertas tu sume. Ada certain mereka yang lemparkan kad-kad terup sekali. Yang tu memang la kami kutip buat main. Hahaha. Tapi kat kampung kami dulu daun terup tu sering dikaitkan dengan perjudian, hisap dadah dan yang sewaktu dengannya. 

Kami adik beradik je yang OK main terup tu beli sendiri. Mak pun OK je. Kami diberi pendidikan kan untuk bezakan perjudian degan sekadar permainan menggunakan kad-kad bernombor. 

Teringat jugak zaman kami main sorok-sorok barang. Lepas 3-5 minit sorok, yang lain akan cari dalam masa yang ditetapkan. Kami gunakan plastik jajan sebagai barang yang disorok. Jadinya plastik-plastik jajan kat tepi jalan sume tu habes adik beradik kami kutip bawak balik umah. Siap simpan dalam plastik besar. Tak semena-mena jadi budak baik bersihkan kampung. Hahahaha. 

Zaman dulu 'sampah' pn sangat bererti dan membakwa maksud utk kami. Dan aku harap sampai bila-bila pun aku boleh hargai setiap perkara di sekeliling aku.

6 comments:

zella y July 12, 2011 at 3:33 PM  

hahaha..ko ni slalu buat aku flash back memori zaman kecik2..part lagu tu mmg xle blah..klu aku ngan adik2 aku dgr je lagu tu sure masing2 berebut nak gi tingkap umah aku..nk tgk keranda yg diusung..keh3...

zonaku July 12, 2011 at 3:39 PM  

hahahhaa.... disebabkan rumah lama aku tepi jalan. tiap kali ada jer.. pasti kami berdiri depan pintu tgk.. sampai habis rombongan.
diorg biasa ramai y mati lepas mmusim durian... x tau kenapa, tp mmg lepas musim durian la seingat aku.


kalau sekarang, agak2 kene apply permit x nk berarak macam tu??

HEMY July 12, 2011 at 4:02 PM  

wah..tempat korang pn sama gak ah..aku nye tak berarak sangat sebab jauh dari pekan kuburan tu..depa naik lori

zona, depa kepanasan makan durian kot...tu mati beramai2..ahaha

Kapten Atok July 12, 2011 at 10:37 PM  

owh. aku taklah nampak org cina mati mcm tu


tp ada tokong tempat awam. dia letak buah kami curi makan

Erina Asmawani July 13, 2011 at 9:57 AM  

baru tau Cina mati berarak gitu..hohoho..innocent je jawapan nak wat lukis2..hoho

syah shah July 13, 2011 at 11:10 AM  

kawasan umah aku dari kecik dulu memang susah gila nak jumpa orang lain bangsa... jadi aku adelah no comment.. :D

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP