Bila lutut tu tak pernah exercise, nak tampung berat badan meningkat pn dia collapsed

>> Thursday, July 21, 2011

Hari ni busy..aku dok mikior pasal satu isu sistem aku ni smpi la ni tak dapat-dapat root cause. Haish..naik ijau mata aku compare data2 nak cari pattern problem..tapi tak jumpa2. 

Tetibe, ada meseg masuk..bila baca hati sudah risau...Cembam jatuh terduduk debish dalam kelas time ngajar. Dia kata tengah berdiri, tau2 je ada satu rasa cramp kat urat dia tu, terus rasa lembik lutut, jauh terduduk punggung belah kanan. Dem..aku terus call tanya ada rasa gegar ke perut, ada rasa len macam ke..Cembam kata takde rasa gegar time jatuh. Perut pn rasa OK. Budak dalam tu masih menendang and gi cek kat tandas takde bleeding ke apa2. Syukurrr...tapi memang sok kena wat cek-up le gamaknya.

Masa aku tgh lunch Cembam meseg kata cam tak larat nak bawak keta kaki tu. Aku suh pelan2 n try bawak kaki kiri. Alhamdulillah dia cuba bawak pelan2, sampai la kat umah. Tapi dari parking luar apartment tu dia jalan masuk umah memang terdengkot abeh le. Ada Cembam tanya nak gi sana ke amek dia. Tapi nk ke sana aku bawak moto, anto dia..then nak pk amek plak moto tu nanti. Hati plak rasa macam yakin Cembam OK, and alhamdulillah mmg smpi gak umah.

Then dapat call pasal kes keta adik aku, dah lagi satu hal aku penin. Kerja, Cembam dan Keta sekaligus kena pikir. Huhuhu..Memang terbakar jap otak aku tadi. Tapi call sana sini setel pasal keta utk hari ni, then tau2 dh kul 6. Aku gegas balik. Dpt meseg sblm tu kata dia nak smyg pn takleh nk duduk. Cembam dok pakai kusi opis beroda tu jadikan transport. sian sungguh.

Sempat singgah pasar dulu beli barang Cembam peasan. Smpi je kat umah aku belek lutut..tu dia..bengkak woh. Dah macam kena buatan orang tu ha..kena untut tu. Aku terus dok tepi dia urut pelan2. Call kawan2 tanya tempat urut area sini and dapat la satu kat area Putrajaya. Aku call dia penat plak malam ni. Aku tanya sok pagi dia OK. 

Smbil urut adik ipar aku balik. Dia kata dia penah kena kat lutut tu bukan kena urut. Kena betulkan tulang lutut tu. Time dia ari tu orang tu urut slow lutut then tarik kaki tu betulkan lutut tu. Maka sambil nk tunggu esok pagi, aku pn try. First try sebelum maghrib. Baca selawat urut2 mana patut then aku tarik. Bunyi pelan je lutut tu. Tapi meraung sejenak le Cembam. Dia baring tu aku dh terbayang membidan dia plak dah. Deng!!! 

Pas semayang maghrib, Cembam dok atas kusi opis tu. Aku try lagi. "Try tarik lagi ek. Tahan tau". So aku lurut-lurut. Suh pegang lengan kusi tu...baca selawat, aku tarik....ARGHHHHHH!!! Then tangan kiri yang pegang lutut tadi tu, aku rasa ada cam tulang terkuar sekejap. Dia nye feel tu macam pegang perut Cembam time anak dalam tu menendang. 

"Aghh..sakit wehhhhh", Cembam jerit.


"Haa...rasa weh tulang tu gerak!!! Camne rasa?"

Siyes ada rasa tulang bergerak macm dislocate. Tapi kali ni locate balik le gamaknya. Aku suh Cembam bengkok2 lutut. Yelah..aku bukan pakar. mana aku tau gerakan tulang tadi tu masuk balik lutut tu elok atau kasi terkopak lagi lutut tu. 


"ada rasa lain macam ke camne?"

Cembam kata lagi senang nak bengkok kan lutut. Alhamdulillah~~~~~ Jadi juga upanya urutan aku. Tadi sblum tido pn nmpk susut bengkak dia. Fyuhhhh~~~~ Aku urut lagi skit bahagian tepi lutut tu tadi sebelum tido.

Huhhh~~~ Mujur dapat laki tangan ni macam2 leh buat. Bertukang, mengurut, agkat lemari apa semua. Memang aku sume benda bidan terjun n so far alhamdulillah berhasil. Sok nak tgok camne lutut tu n gi berurut and check-up.

Time nak papah Cembam ke bilik air tadi, aku cakap kat dia "meh la aku dokong..tengok larat lagi tak". Oh..larat lagi upanya dukung ala hero dukung heroin tu. Dah 59 dah berat si Cembam tu. Harapnya time nk bersalin nnt aku larat lagi le nak ngusung mana patut. 

4 comments:

Masy July 21, 2011 at 8:58 AM  

ooo.. sibbaik bole setel sndiri tang urut2 ni, bagus2. btw, sama berat aku dah cembam hah, kira larat gak la klu ko angkat aku hahahhaah

Dia baring tu aku dh terbayang membidan dia plak dah. <-- bongok ok!

Hasnor July 21, 2011 at 10:14 AM  

alaa siannya...harap sme ok la beb..kem salam cembam..byk2 minum susu anmum okeh..take care..

p/s : gila mithali kalah seth tan dukung bini. hahahah bagus2

anwar,  July 21, 2011 at 11:28 AM  

lepas ni, kalo aku sakit2 dan sengal2.. aku tau kat siapa aku nk gi berurut ;) hahahah

urut batin leh abg?

HEMY July 21, 2011 at 12:22 PM  

ko 59 ke? ye dok? cam tak caya je..cam lagi padat je masy..ahahahahahaha...

hasnor...mmg ada laki mcm seth tan tu...depan mata ko je ha selama ni..ekekekeke

anwar, leh je beb...tp kang dpt kembar plak ko

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP