Ye dok ni Ustazah, betul ke ni..Cer eksplen cer eksplen~~

>> Wednesday, May 4, 2011

Assalamualaikum semua dan selamat sejahtera pada mike mike yang bukan beragam islam. Mana yang smpi ke sini disebabkan mencari gambar Jue Aziz, teman harap kome dapat le save gambar dia dari blog teman ni. -kenyit mata-.

Haa..ari ni teman nak ceghite pasei satu bende ni. Minte le pandangan pembaca yang lain juge kan. Ok, ate ceghitenya satu 'benda' ni teman selalunya dengor dari ustazah atau fasci yang beri ucapan, kelas time nak kawin. Time lain teman idok le dengor plak.

Haa...Erina, cer share cer share ye kalau kome ada dengor masa kelas nak dapatkan sijil kahwin itu hari. Haa.. dia selalunya bila smpi part bantu membantu yang macam wonderpets tu dok sarankan kat kite, tentang keharmonian umah tangga le kirenya ye. Penceramah tu mesti akan kata kat satu extend tu, yang;

"Laki jangan nak lepas tangan plak kerja-kerja rumah ni ye. Sebenarnya zaman nabi, kerja-kerja rumah ni laki yang buat. Pompuan tolong je. Tapi dah terbalik plak skang"

Haa..ada dengar tak ada dengar tak? Mesti pernah dengar kan..tp tak selalu dengar..betui dak? Memang selalunya time kursus kawin le dengor nye. Takpun bila kita org laki dok kata "alaa..mak, saje nk bagi pahala bini saya wat", mesti ada di kalangan mak kita yang guna ayat ni. Betul dak betul dak??

Baru-baru ni adik aku plak guna kat aku. Tapi aku jawab;  "ye dak...tak ada dengar pn zaman aku kecik smpi ke besar ustazah citer Rasulullah masak tiap hari, kemas umah..ko ada dengar? Kalau mmg betul kompem kita selalu dengar Rasulullah buat".

Ekekekeke. Ayat nak menang ni. Tapi memang betul pn. Kan? Kita dengar hebatnya Rasulullah, adilnya baginda, pasal baginda tido luar rumah sebab isteri baginda tak buka pintu, pasal baginda kejar-kejaran dengan Saidatina Aishah, gurau senda...ada dengar ke baginda masak? kemas umah sume tu? takde kan? Kalau mmg betul la laki yg buat mesti kita selalu dengar dengar as one of sunnah baginda. Tapi takde kan?

Pagi smlm aku dengar CD yang ada petikan riwayat dar Saidatina Aishah ni;

"Adalah Rasulullah ni bila ada di rumah sentiasa menolong ku di dapur dan melaksanakan kerja-kerja rumah. Sekonyong-konyong terdengar azan berkumandang, baginda lantas bergegas ke masjid untuk berjemaah"

Haa...see..kami ni membantu je kaum laki zaman Nabi lagi. So celah mana nye datang bidaah kata zaman dulu laki yang wat sume pompuan tolong je. Haaaaa..cer citer sapa yang start wat bidaah ni? Haa..nak suh kami laki tolong pn tkyah la smpi bidaah camtu..ekekeke. Guna petikan riwayat Saidatina Aisyah kat atas tu sudah la yeee.

Tapi bukan lah aku nk kata kat sini laki takyah tolong. Memang le pahala ke isteri bila dia wat utk kita, tapi kalau kita tolong-tolong kan lebih baik. Balik ni aku kompem lipat baju kat ruang tamu tu. Dari hari Ahad tak sempat-sempat. Malam ni lipat sambil tgok tenis ye Cembam...Laling promise~~~

Renung-renungkan dan selamat menolong bini kita yeeee~~~

12 comments:

zella y May 4, 2011 at 12:04 PM  

"Laki jangan nak lepas tangan plak kerja-kerja rumah ni ye. Sebenarnya zaman nabi, kerja-kerja rumah ni laki yang buat. Pompuan tolong je. Tapi dah terbalik plak skang"

aku prnh dgr kwn aku ckp mcm ni... tp aku xfkir sgt sbb blom kawen lg hahahahah...(tp kursus kawen aku dh pergi 3 thn lps) hahahahah

hurm... aku rs btul la ko ckp... lelaki tlg je...bkn buat smua tu... yela.. mcm skrg ni,suami isteri keje... so,klu wife blk umah boleh buat semua,ni plak klu laki tlg..msti lg bahagia rs nya....

;)

HEMY May 4, 2011 at 12:19 PM  

kawan aku bagi link youtube tadi. tak wajib isteri buat..tp bila suami suruh, jadi wajib..tp suami plak kena sediakan sume..

isteri plak berhak minta imbuhan..tp kalau tak minta imbuhan dapat pahala.. =]

Hasnor May 4, 2011 at 12:28 PM  

haaa, aku stuju...bila suami suruh, isteri wajib kene buat..tp kalu dia x suruh cthnya masak ke, kita mkn luar jek la bang..hihi..

TAPI, nowadays, ko rase ade ke bini yg x buat keje umah? w'pon sunat ke wajib ke..aku rs mcm x der..suami yg jarang menolong tu ader lah..larikkk...

bagus la, ko tlg2 si cembam, dia kn preggy :) barulah mithali

HEMY May 4, 2011 at 12:55 PM  

Hasnor..ekeke..mmg skang mentaliti isteri punya tjawab..

aku tak kata ramai wife tak buat..cuma aku nk kata petikan ayat dari sesetengah orang tu tak betul..ekekeke

Yunus Badawi May 4, 2011 at 12:57 PM  

Ada perempuan yg mmg suka exagerate bila nak tekankan sesuatu point tu.

Sabar ajelah.

HEMY May 4, 2011 at 2:17 PM  

hehe..tu lah...tu aku share kat sini kot mmg ada kan apa yg digembar gemburkan tu

Erina Asmawani May 4, 2011 at 2:23 PM  

xde pulak aku dengo camtu..yang aku ingat lagi sampai skrg ape yang dicakapkan masa kursus aritu ustaz kata..suami kena ringan2 kan tangan tolong isteri, selalu puji isteri, jgn sayang daling masa cinta je..bila marah kuar maki hamun segala. Kalau isteri masak x sedap jgn ckp direct, tegur secara halussss cam nabi buat, guna dabel meaning. Pastu semayang jemaah bersama. Isteri x ley tdo membelakangi suami, kena mintak izin dulu baru ley. Pastu kalau "bersama", doa jangan lupa, takut setan join sekali. Hehehehe..

itu yang aku ingat. Memang sohih, xde dengar ayat first yang ko bold :D

HEMY May 4, 2011 at 2:29 PM  

jadi bagus la ustazah ko...ekekekeke...wah..ingat lagi sume ye..bagus dak ena...congtazzzz!!!

cikceriacorner May 4, 2011 at 3:09 PM  

tolong menolong amalan mulia..heheh

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr May 4, 2011 at 8:01 PM  

kalo dapat laki rajin best la....'

ringan sket beban isteri ni haha (cakap macam dh kawen plak)

=P

anwar,  May 4, 2011 at 9:40 PM  

apa yg penting? kerjasama..
apa yg penting? kerjasama..
apa yg penting? kerjasama..
apa yg penting? kerjasama..

HEMY May 4, 2011 at 10:29 PM  

betoi...kerjasama..dapat laki cm aku mmg best..ahahaha

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP