Gula naik sekilo 20sen, tp air naik 30sen rega. Mekasih kerajaan!!!

>> Thursday, May 12, 2011

Hari ni aku gi makan kat Stesen Bas Cyber. Sapa yang dok or keja area sini memang kompem tau la tempat ni. Antara gerai yang famous kat sini, ikan bakar dia, teh bunga and ayam penyet. Aku antara yg minat teh bunga dia la.

Harga satu gelas besar tu Rm1.50. So macam biasa hari ni aku gi sana and amek pari bakar. Selalunya aku tak amek ikan bakar sebab ramai sangat orang. tapi tadi rezeki aku la kot tak ramai lagi orang. Then aku terus ke gerai air bunga tu beli gelas besar macam biasa.

"Singgit lapan dik"
"Oh..singgit lapan plak kak?"
"Gula naik harga dik. Kakak takleh nak watpe"

Wauuu...rega gula naik sekilo 20 sen. Sekilo tau. Tapi dia naik rega air tu 30 sen. Setiap gelas tu dh cover kenaikan rega gula siap untung seposen lebih utk kenaikan gula tu. Pergh...Macam tu punya naik. Sekilo gula dengan segelas besar air.

Ayohh...terima kasih la kerajaan kerana mendahulukan kami dan lepas menang pilihanraya sarawak plak tu...mekasih kerajaan yeeee..

10 comments:

zella y May 12, 2011 at 2:11 PM  

uish...
camner erk klu camni...
kerajaan kena pantau btol2...
teruk la camni....

aku geram tul tgk org bniaga amik utk lelebih ni... xtakot dosa ke??

Hanizan May 12, 2011 at 2:21 PM  

kakak tu jual air naik 30 sen sbb dia nak cover expenses dia.. bila gula naik 20 sen, dia nak makan pun harga kuih naik, dia nak beli susu pun harga naik, lepas nie.. toll naik, minyak masak naik, petrol naik.. semua nye naik.. so, dgn 30 sen segelas.. dpt la menampung kos dia... heheh...

jedi May 12, 2011 at 2:32 PM  

sekilo gula naik....mencanak harga barang naik...gaji xnaik naik

Hanizan May 12, 2011 at 2:48 PM  

kerana gula naik 20sen, kuih yg dulunya 3keping RM1... lepas nie dijual dengan 2keping RM1.. mane cukup nak wat breakfast.. nak tak nak kena beli 4keping RM2.. tu br sehari utk bfast saje... tiap2 pg nak makan.. kos sebulan dah berapa utk bfast.. tu belum masuk kos secawan teh o or kopi kaww.. tu br seorang nye budget bfast... huhuu... sbb tu la air teh bunga naik 30 sen...
huuhuuh... 'mekasih' laa kerajaan..

@xiM May 12, 2011 at 3:02 PM  

Overnya makcik tu!dah takyah beli air manis.mintak air suam jer.silap silap air suam pun depa caj rm0.50 lepas ni.haisshh.

kawan_lama,  May 12, 2011 at 3:35 PM  

tapi kita kene syukur.. harga gula still kat sini stil murah kalo dibandingkan dengan negara-negara jiran yang lain... kan?kan?kan?

hahahahahaha...... tak leh komplen2.. ape pun kenaikan, akan dipastikan lagi rendah daripada negara-negara lain... kan?kan?kan?

anwar,  May 12, 2011 at 3:56 PM  

apa lagi hasnul? kita pun naik la..
naik minyak!!!... hahaha

kalo taknk naik minyak, naik la tekanan darah ker? naik berbulu ker? hhehehhee

Aimi dan Pakcik Hashim May 12, 2011 at 9:29 PM  

memang cekik darah ah peniaga skang

wHoSeNa May 14, 2011 at 10:26 AM  

hahaha..nk wak guano..terima jela...yg plg teruk tempias..pengguna..

beli sekilo gula konpem2 naik...beli air siap pun gtu jgak..haha

HEMY May 14, 2011 at 3:22 PM  

huhu...tu lah masalahnya...

wah..komen2 sblum ni ilang..huhuhuhu

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP