Dont bite the hand that feeds you - Ni sapa yg create tagline ni?

>> Wednesday, May 18, 2011

Hari ni aku bukak nuffnang n terasa nak check keyword and reference yg masuk ke blog aku. Ada la satu link ni aku try klik. Oh~~ tak sangka. Blog ni share hasil penulisan aku pasal entri rogol dalam blog dia. And mmg dia siap tulis sumber datang dr blog aku. Mula2 aku baca ingat dia pny..smpi ke bawah tgok2 blog aku. ahahahha. Aku sendiri lupa dh aku ada tulis pasal ni. Korang nk check it out kat sini ye. Dh le blog bergenre 18SX..ekeke.


Kalau korang lalu jalan-jalan Putrajaya (tak tau la jalan lain area lain sama ke tak), korang akan terserempak banner yang dipasang dengan tagline

DON'T BITE THE HAND THAT FEEDS YOU

Banner 'kerajaan' la kot. Aku taknak main assume je. Maybe kerajaan pusat tahu, or maybe tak. Tapi seriously kami sebagai rakyat rasa annoyed sangat lah tagline ni. Seriously annoyed and we have a perception on how the government actually thinks of themselves and how they look us as their rakyat.

Kalau ikut pemahaman inggeris edukesyen aku, maksud ungkapan kat atas ni macam "bersyukur la dengan apa yg kamu dapat, jangan nk memberontak pulak". Lebih kurang cami la kan? Tak paham la how is the government's stand now.

Kami undi anda, supaya anda boleh berkhidmat utk kami, utk rakyat. Supaya boleh jaga kebajikan kami, majukan negara kami. Jadi itu tanggungjawab yang perlu dipikul sebab kami letak kepercayaan tu pada anda wahai kerajaan ku yang tersayang. Tak patutlah kuar ayat "anda patut bersyukur kami dah bina jalan, highway yang memudahkan perjalanan..hospital dan macam-macam kemudahan". Sebab tu mmg TANGGUNGJAWAB PEMIMPIN YANG DIPILIH.

Ini tidak. Time pilihanraya baru kata nak bina perpustakaan la, padang futsal la..padahal tu memang patut dibuat utk keselesaan rakyat...benda yg takleh diungkit. Metaforanya, kalau kita ada ulser perut, kita pergi jumpa doktor. Kita percaya pada doktor sbb doktor patut rawat kita.

Then bila dibedah, doktor berjaya kuarkan ulser tu, tapi tertinggal tray makanan dalam perut. Kita boleh saman kan? (istilah inggerisnya, Can we bite the hands?) Doktor tu takleh nak kata "weh..bersyukur la aku kuarkan ulser dari perut ko...ni nak saman-saman plak". Buleh macam tu?

Memang ulser tu dah dikeluarkan (kerajaan dah berikan macam-macam) tapi kalau smpi tray makanan boleh tinggal dalam perut tu (kalau minyak naik rega walaupun kita pengeluar minyak, gula naik rega dan macam-macam lagi), takkan takleh saman? (takkan takleh nak pangkah lain?).

Haa..nampak tak metafora yang aku cuba sampaikan? Tu memang tanggungjawab ko. Anda dipilih oleh rakyat bukan utk dapatkan byk harta smpi ada kekayaan luar biasa macam Taib Mahmood tu. Anda diberi tanggungjawab utk serves rakyat.

Sapa la yang wat tagline tu...aduhaiii~~

Ni pasal minyak nak share skit;

Oman
Harga Petrol: RM1.00
Oman pengeluar ke-28 di dunia.

Malaysia
Harga Petrol: RM 2.90
Malaysia pengeluar ke-27 di dunia.

Ate, camne leh kita lead satu level sbg pengeluar atas pada Oman tp beza smpi Sehengget 90 tu? Ke Oman bagi subsidi yang hebatttttttt smpi leh dapat rega singgit tu?

Ni satu lagi fakta aku dapat dari blog orang;

Paklah increase price to RM2.78 when oil prices at $135perbarrell…najib increase price to RM2.90 at $110perbarrell…Nice!!

 Cer citer..cer citer~~~

8 comments:

Syeza Jamal @ Philocoly May 18, 2011 at 5:24 PM  

'Don't bite the hands that feeds you'. rakyat kena byr cukai yg terlebih macam. semua rumah kena letak banner 'don't bite the hands that feeds you' jgk..

byr minyak boleh buat orang tak makan tiap2 bulan.naik dah la cpt sgt, byk pulak tu.

bukan tak bersyukur, tapi rakyat dah mcm kena cukur pelan2.

zonaku May 18, 2011 at 6:03 PM  

pak*ahnaikkan minyak sebab dpt bini baru..... ko ingat senang nk bela?


na*ib pulak sebab ko ingat senang nk susun rambut bini dia supaya nmpak serupa jer tiap kali, nk suntik botox lagi.... koleksi kasut dia lagi, dah adda stok kasut, mestilah ada almari kannnnn......


xmo byr duit minyak... senang ja, ko kayuh beskal! hahahahahhahahaha

Abang Zam May 18, 2011 at 7:48 PM  

ade kene ngena ngn kerajaan & politik kah? alahai

anwar,  May 18, 2011 at 9:02 PM  

aku pun ada ternampak tagline tu kat putrajaya.. hahhaahahaa..

pasal minyak2 ni, aku no komen.. pasal aku dah behenti keja kat shell.. kau yg masih di shell leh la komen.. cabutz.. hahahaha (p/s: gurau je)

Masy May 19, 2011 at 9:24 AM  

bodow giler sape yg ckp camtuh hahahaha. taukah dorg, yg klu kita memangkah dorg gak lps ni, umpama melepaskan anjing tersepit? haaaaaaaaaaaaaaaaaa

ayat bajet2 nk ugutlah tu. puihhh

green May 19, 2011 at 9:53 AM  

serious ade tagline tu?
whatthe..

sejak dua menjak baca blog ni, post bnyk citer pasal harga naik..bagus2, sbb student yg pokai cm aku ni mmg bengang..

anyway, tau tak ak tgh praktikal ni?seyes, SE ni best kalau keje dlm environment best..ak nye environment bese2 je..hmm

esok last day keje dudeeeeee.Happpyyyy.ak dah letih nak mengadapay coding...

Mak Su May 19, 2011 at 1:37 PM  

hhmm, hentahlah. skrg byk jumpa perkataan membahulukan....

HEMY May 19, 2011 at 8:44 PM  

sume dh mule rasa cm tu philocoly

zonaku, aku mmg nk nek beskal pn.hehehe

Abang Zam, sumenya politik skang ni

Nuar, ahaha..mcm la ada keistimewaan minyak keje sini


masy, tu lah..mcm mengugut je tag line nyeee

green, kalau dh mmg line programmer..ko tkkan penah abeh la ngadap programming...dh keje betul kang hari2 ngadap haaa

mak su...huhuhu

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP