Tips cara Wardina pupuk kepentingan solat pada anak

>> Tuesday, March 29, 2011

Aku jumpa warkah ni yang dishare oleh rakan FB aku. Rasa nak share kat sini. Layan ye;


BERBALOI PENAT LELAHKU
by Wardina Safiyyah OfficialPage on Friday, March 11, 2011 at 8:47pm


Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda...

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off..I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah - bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat is A BIG Thing! 

"mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat!

I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal - DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.



This one day, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what???? She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!


I love you all!!! Good night.....But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?


Akan aku cuba untuk terapkan pada anak-anak aku nanti. InsyaAllah. Dan pada diri kita sendiri ye. Bak kata Wardina, dok ajar anak, kita sendiri cam haram tak guna gak.



7 comments:

Masy March 29, 2011 at 4:48 PM  

meremang bulu rumaku.. haih.. harap2 bole laa kita wat camtu nanti. maksud aku, ko buat la kat anak ko. aku buat kt anak aku.

HEMY March 29, 2011 at 10:57 PM  

aish dabel meaning plak ko ni..aku masukkan surat kabar kang komen ni kang..haa haaa...

ahahahaha

syah shah March 30, 2011 at 10:10 AM  

alhamdulillah, bagusnya cara Wardina tu... InsyaAllah, aku pun akan cuba sedaya upaya... Once I have kids my own le... Huhu~

Kniedaz March 30, 2011 at 11:33 AM  

bagusnya...skang danish n danial pun dah mula solat...budak lelaki susah sket tapi alhamdulillah danish kalau kita kata dah azan je dia akan terus amik air sembahyang..danial ikut mood dia... ^_^

Kniedaz March 30, 2011 at 11:33 AM  

bagusnya...skang danish n danial pun dah mula solat...budak lelaki susah sket tapi alhamdulillah danish kalau kita kata dah azan je dia akan terus amik air sembahyang..danial ikut mood dia... ^_^

HEMY March 30, 2011 at 3:25 PM  

masih lagi kena attack la kniedaznye page. Nak masuk time opis takut plak. Try tukar template la kniedaz

RinaE,  April 1, 2011 at 11:57 AM  

Kniedaz - sama kot boys ikut mood. my Danish pun ikut mood gak. bila tanya kenapa tak nak solat ngn mommy dia jawab "Danish busy". tapi kakak jarang membantah kalau ajak wuduk+solat (so far hehe). alhamdulillah, harap berterusan insyaallah.

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP