Pulau Herba Tasik Kenyir

>> Tuesday, March 29, 2011

Masa aku bercuti dengan adik beradik ipar aku tempoh hari (tempoh yg lama juge la), kami ke Tasik Kenyir dan melawat dua pulau. Pulau Air Terjun Jeriau tu aku dh share dalam entri sebelum ni. Kali ni aku nak share pasal pulau kedua yang kami pergi hari tu - Pulau Herba.

Namanya saja korang leh tau lah yang Pulau ni pasti ada bnyak herba-herba yang ditanam. Memang mcam-macam pokok herba ada. Kebanyakan pokok kat situ telah ditag dengan nama dan nama saintifik herba tersebut. Aku dapat la tengok n kenal ghupe kacip fatimah, tongkat ali, misai kucing and macam-macam lagi. Kat bawah ni nama dia Setawar Hutan.

IMG_6272

Pulau Herba Kenyir

Lepas dok explore 4-5 minit, kami sampai kat satu pondok ni haaa. Kitorang jadikan dia pit stop untuk lepak-lepak dan makan-makan bekalan yang kami bawa. Kat pondok ni plak, ada sediakan air tongkat ali dan kacip fatimah yang piorrr punya.

IMG_6279

Kacip fatimah dan tongkat ali tu mmg direneh kat pondok ni haaa.. Tu tengok dia reneh pior and panas dari tungku punya. Aku try segelas kecik air tongkat ali tu. Mak Aih...pahit lepang!!!! Aku terpaksa campur dengan air jus jambu yang kami bawak. Yelah, dah teramik segelas, kena la habiskan. Kacip fatimah takde rasa sangat plak. N tak pahit mana. Cam minum air zam zam kekdahnya.

Pulau Herba

Lepas pada tu, kami terus bersiap-siap untuk tinggalkan pulau tu. Amek gambar mana tempat yang menarik lensa. Hehehe.

Cembam

Pulau Herba Kenyir

Pulau Herba Kenyir

Bot kat tepi tu, belah kiri memang siap ada bilik and kitchen. Bot tu bot orang datang untuk pakej mancing. Kira bermalam atas bot lah. Teringin gak nk gi skali skala..tapi tak tau le Cembam minat ke tak. Lagipun takde joran plak nak folo aktiviti macam ni. Sewa punya tak cara lah. Ekekke. Maybe aku letak dalam my next to-try item. Hehehehe

Untuk yang nak gi Kenyir..rega bot around 200 lebey la utk 2 pulau camtu. Kalau nak lama lepak, bot balik dulu so kena byar lebih. Kalau nak hoenymoon, cam tak cara je tempat tu. Tapi utk aktiviti2 lain cam mancing khususnya..memang seswai lah.

1 comments:

syah shah March 29, 2011 at 9:17 AM  

nak pinjam joran incik Firdaus? Ade banyak nih... Hahahahah :P :P

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP