Orang Dulu lebih tegar dan lebih rileks

Masa lepak makan tengahari bersama rakan opis, teringat pasal time aku sekolah menengah dulu jaga adik-adik. Time sekolah rendah pun jaga adik-adik juga.

Masa kami ada adik kecik, mak memang takde masalah nk menjaga sebab kami (kakak aku, aku dan adik ketiga aku) mmg suka nak jaga. Bila adik tu nangis dari dalam kelambu pagi-pagi, berebut nak gi angkat dan bawak kuar dari kelambu tu. Time nak mandikan pn kadang kami nak jugak buat, nak bagi makan suap nestum pn nak jugak wat. Hehehe..comey kan kami??

Kadang tu bila mak ayah takde memang tinggal kat kami je adik-adik kecik ni. Masa adik bongsu aku bila dh tak menangis nak susu mmg tinggal je dengan rilexnya kat umah ngan kami. Then aku plak bila memang turn aku jaga adik, tak kisah la nak bawak mana pn. Kadang bawak nek beskal. Masa adik tk pndai lagi nak duduk, aku akan dukung sebelah tangan, then nek beskal sebelah tangan gi kedai dengan bawak adik tu. Korang tak kena orang mesti kena sound dh aku kan? Tp maybe orang kampung aku pn dah kenal kuarga aku n tau capability kami jaga adik. So takde la suara-suara risau bila aku wat camtu.

Bila adik aku dh leh duduk, aku akan letak kat seat basikal, aku lak dok kat carrier belakang tu, satu tangan kat handle and satu tangan peluk adik aku kat seat tu...haaa..sampai ke pekan juga la dua2 method ni. Hehehehe. Memang sempoi la orang dulu. N mmg tak penah plak la aku terlepas adik aku jatuh lenyek plak ngn beskal. Ekekeke. idup je smpi skang haaa..

Kawan-kawan mak dulu mmg envy la kat beliau. Selalu sangat dengar kawan-kawan mak cakap

"ya Allah senangnya ko Masnah. Anak-anak ko dok jaga adik. Mudah ko nak bergerak"

Mak plak memang terapkan dari kecik lagi kena wat sume benda yang dia buat. Baru la kita leh tau susah tak susah. Masak apa sume kena tolong. Kalau tak, memang tak dapat makan le jawabnya.

Kadang-kadang mak akan cerita kat kami anak si pulan ni baik, tolong mak dia apa sume. Aku akan mencelah


"Mak, anak mak ni pn kalau cerita kat orang..impressed habis diorang"


Ekekekeke. Thanks mak besarkan kami dengan nilai-nilai murni yang wat kami orang berguna smpi skang ni. =]

Comments

PnConfused said…
mak aku kalu tak tolong dia kat dapur, habis dari dlm bilik, bwk pi toilet semua benda dia berleter...

sbg anak pompuan sorg, adik2 aku mmg tak lepas dr kerahan, so... aku skang bleh slamber2 jer.. "adik... bsh pinggan..." "angah... kemas meja"

pi rumah mentua... semua slamber tinggalkan meja.. pengsan!
HEMY said…
huhu...mmg nazak la tmpat mertua semua pakat tinggal camtu je.

aku kat umah mertua pn basuh sendiri...kecuali time sengaja nak kasi cembam pahala..ekekeke
Masy said…
apsal nama mak ko lebih kurang je nama mak aku? seswatuh betul hahaha
HEMY said…
mak ko nama pa?aku cam penah tau..tapi tak baper ingat dah
Masy said…
mak aku Maznah.. kan dah lebih kurang tu