Bacaan Surah Yusuf for first Trimester

>> Saturday, March 26, 2011

Lepas maghrib lening, Cembam akan luangkan masa untuk baca surah Yusuf seperti yang disyorkan untuk amalam first trimester kandungan. Surah Yasin dan Surah Yusuf disyorkan untuk dibaca ketika 3 bulan pertama kandungan. Kami memilih untuk amalkan surah Yusuf. Yelah aku akui, tak baper nak rajin plak nak baca dua-dua, tapi kami masih mencuba la baca untuk kandungan or at least pasang mp3 dia hok?

Nak istiqamah bacakan tiap hari tu pun satu challenge. Betapa sayangnya mak ayah korang yang masa kita dalam kandugan tak pernah miss baca surah-surah ni untuk diperdengarkan pada kita dengan harapan bila besar nanti kita tak stray away dari path of a good muslim/muslimah. 

Patutlah bila aku kecik-kecik dulu aku wat mende bahaya macam contoh main kejar-kejar kat kenduri lari tepi kawah minyak menggelegak mak aku akan jerit kat aku;

"Ko lari kat sini kenapa!!! Meh sini mak curah minyak panas tu kat ko tak pun mak celup je ko dalam tu alang-alang!!! Kalau ko jatuh sendiri, mak tak puas hati mati macam tu. Alang-alang mati biar mak je buat..puas hati mak 9 bulan ngandungkan ko!!!"

Yep..memang dalam beb mencengkam sanubari bila dengar..Hehehe. Tapi that's my mom's way nak kasi sedar anak-anak dia yang 'pertekelan' (jawa word utk liar atau tak reti dok diam). 

Haish~~~ Macam lama kan 9 bulan tapi tup2 bukak mata tutup mata, tetiba je nanti aku tengah karang entri menunggu masa Cembam lahirkan my first baby. =]

3 comments:

Faaein Himura March 26, 2011 at 10:31 PM  

amalan yang bagus tu.. rajin2lah amalkan.. moga zuriat yang lahir itu nanti menjadi anak yang soleh/solehah.. aminn... =]

zonaku March 28, 2011 at 8:33 AM  

terbaikkkkk lah ayat mak ko. jujur n ikhlas!

Masy March 28, 2011 at 9:09 AM  

bagusss ayat mak ko tu. bdk2 kan makin dilarang makin menjadik. hahahahaaha

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP