Lagi pasal saka

>> Monday, January 17, 2011

Tadi mak meseg bagitau yang abah tak larat nak bangun. Rasa panas badan macam demam. Mak basahkan kain dan letak atas dahi abah. Aku meseg mak, calming her saying hopefully ada hikmah la abah diuji camtu. Maybe later abah akan jadi someone yang mak lebih inginkan selama ni. Amiinn~~~

Dari apa yang aku dengan Pn. Fadhilah bagitau kelmarin. Sumpahan saka ni terbahagi kepada tiga;

1. saka yang dimasukkan - Ni jenis saka yang orang hantar kepada kita
2. saka yang dituntut - Jenis saka yang kita dapat dari menuntut sesuatu dan sering dikaitkan dengan ilmu persilatan. Ataupun yang jenis pergi busut ke seru untuk didamping.
3. Saka yang diwariskan - Yang ni jenis yang memang diwariskan dari keluarga. Dari moyang, sampai la ke cicit. Ni yang kita selalu dengar selagi tak diturunkan, orang tu tak akan dapat mati.

Masa aku di rumah Pn. Fadhilah ni ada satu keluarga gak yang nak buang saka. Rupanya Pn. Fadhilah dah penah buang dah saka yang budak tu kena, tapi dapat pulak saka yang dituntut, saka lain sebab budak tu pergi bersilat. 

Masa tu Pn. Fadhilah ada tanya pasal barang-barang yang diberi masa start bersilat sebab beliau kata ada yang datang dengan barang tu. Tapi mak budak tu kata dah cari dah semua tempat, dah buang dah. Tiba-tiba Puan Fadhilah tu cakap, "bukan ke ada satu almari warna coklat rumah kamu. Dah cuba cari dekat drawer bawah tu".

Then adik budak tu kata, "yelah mak, almari abang tu je belum check". Huhu. Pn. Fadhilah leh plak tau ada almari coklat, siap tau ada drawer plak lagi. Hehehe. Ilmu yang tuhan bagi kan. Sebelum beransur mak ada tanya kalau beliau boleh ubati atau ikhtiar untuk orang yang peranakan nye terbalik. Masa tu Pn. Fadhilah cakap yang dia baru dapat petunjuk yang dia mampu ubat kanser. Tapi bukan semua jenis. Dia baru mahu mencuba lepas dapat petunjuk tu.

Hmm..lama dah tak dengar dan hadapi sendiri supernatural atau kerohanian macam ni. Harapnya abah boleh pulih la dan takde anak-anak abah yang terpalit dengan semua ni.

10 comments:

zonaku January 17, 2011 at 3:28 PM  

insyaallah.....
moga Allah permudahkan semuanya

Erina Asmawani January 17, 2011 at 3:57 PM  

insyaallah..
semoga encik abah cepat sembuh..

Hasnor January 17, 2011 at 4:08 PM  

huhu...haihh bende2 cmnih kan, susah nk elak..nk2 yg diwariskn nih..
x pe laa, semoga sihat cepat2, x dipermudahkn segala urusan..
kem salam mak ko..

HEMY January 17, 2011 at 4:53 PM  

wokeh..tuh le..sebaik takde yg waris punya saka

k.e.r.i. January 17, 2011 at 5:28 PM  

bab-bab saka ni mengerikan jugak kadang-kadang.
nasib baik moyang aku takde, kalau ada, mati lah aku.
sebab aku anak yang last.

shaerin January 17, 2011 at 6:40 PM  

tabah and kuat oke .
Allah menguji org2 yg beriman :)

Tace care . Semoga abah sehat cepat !

Masy January 17, 2011 at 7:10 PM  

aku kopipes jelah komen keri. tp ni kang mcm jadi bahan plak. tp aku mmg nk ckp mcm tu la lebih kurang.

tp bapak ko kene santau ke saka eh td? lupe dah T___T

HEMY January 17, 2011 at 11:25 PM  

thanks hasnor.

keri, dia nak sulung, tengah or bongsu kan..aku bernasib baik..ehehehe

shaerin : tu la..harapnya jgn teruk sangat le

masy, cam gampang plak komen kau..ahahaha..dua2 dia kena..

Mak Su January 20, 2011 at 8:30 PM  

camner ayah hemy hari ni? dah sihat ker? ada gangguan saka ka?

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP