Kalau nak terlepas dari undang2, kena faham undang2?

>> Thursday, January 13, 2011

Tadi aku tengok Rancangan 999 kalau tak silap aku le. Pasal satu pihak ni yang kutip/caj parking fee RM2 kat semua yang letak kereta depan deretan kedai kat satu kawasan ni. 

1. Takde lesen. Pihak tu baru hantar permohonan untuk kutip parking fee, tapi dh 3 bulan dah depa kutip.
2. Kalau ye pun takkan dari 8 pagi sampai 12 tgh malam. Sedangkan yang kena masuk duit syiling tu pn sampai kul 6 petang je
3. Park sekejap nak amek barang pun kena bayar parking
4. Amek pekerja yang memang meragukan. Ada yang pendatang takde permit dan macam-macam lagi

Ni antara facts 'jenayah' ni. Bila diorang wat serbuan, yang kena yang keje. Staf yang kutip duit tu. Toke dapat duit dah, yang kena pekerja. Kalau yang tanpa izin atau permit tu, kena angkut anta negara je. Senang kat toke kan? Takyah bayar duit gaji. Fuhh..untung berlipat kali ganda.

Kalau korang tau dan park situ, depa mintak, korang taknak bayar ke? Kang balik-balik calar balar keta, pancit, kita gak yang susah kan. Sebab tu rakyat takleh nak buat pape. Kita memang nak kena tinggal keta kita kat situ ye dak? Tak ke damn gile tu.

MBPJ wat banyak kali dah serbuan pun depa kutip gak. Dapat berapa keuntungan dah sebelum kena serbu balik ye dak. Tapi yang wat aku rasa pelik skit dan sakit ati tu. MBPJ nye komen kata yang pihak terbabit "BOLEH DIKENAKAN...bla bla bla". Boleh dikenakan? Kenapa tak kenakan je? Mak aih, dah banyak kali serbu, bukti yang dia memang kutip pun ada, permohonan mmg dah kompem tak diluluskan, depa leh kata "boleh dikenakan?". Aiyaa..ni la undang-undang yang selalu dipermainkan, yang boleh ditwist dengan orang-orang yg tau selok belok dia.

Kes Sosilawati apa cerita? Senyap je sampai skang. Peguam jahanam tu dah tau dan camne nak lepas diri, tak ke ko sakit ati. Kalau kuarga ko yang kena? Kalau yang kena tu ada kena mengena pertalian dengan menteri-menteri baru depa hukum gak tak kira bukti ke camne?

Aku bukan nak pertikai undang-undang, tapi korang tengok la sendiri. Kita takut satu masa kita kena, dan takde pembelaan. Kita semua takut benda ni terjadi kat kita kan?

Haishhhh~~~

8 comments:

Faaein Himura January 13, 2011 at 11:46 PM  

mohon dijauhkanlah.. memang seriau kalau terjadi pada kita sendiri.. di mana keadilannya nanti?.. smoga di akhirat nanti mereka mendpt balasn yang setimpal dgn perbuatan mereka..

HEMY January 14, 2011 at 8:06 AM  

mujurnya ada Allah yang akan berlaku seadil2nya pada jahanam macam ni kan?

zella y January 14, 2011 at 8:15 AM  

aku pon tgk 999 mlm td...yg aku pelik...nape mppj suh pekerje dia dok je situ...tunggu...kalau dorang start je kutip,trus amik tindakan...kira mcm kacau dorang la...

lg 2, kalau warong2 haram tu boleh plak mppj ari2 kacau kn...

jedi January 14, 2011 at 8:19 AM  

bila kepentingan peribadi melebihi tugasan hakiki....maka terjadilah kepincangan...itu realiti skang nie

Masy January 14, 2011 at 9:29 AM  

aku pon tgk gak. sakit ati betul!! jahanam punye org. biasalah tu.. pekerja kene, bos terlepas. takleh ke MBPJ tu cari bosnye (refer pd surat permohonan). takkan hari2 nk letak penguatkuasa kt situ (eh klu bole ok gak). adeeeeee je cara bangsat2 ni nk mkn duit org. siak sgt.

cik selamah kundang January 14, 2011 at 10:13 AM  

memang semua sbb duit.pecayalah.aku dah predict it will happen this way dari awal lg.sistem kehakiman kita dah teruk sgt.yang baik boleh jadi jahat in a second!

Ku Tak Sempurna January 14, 2011 at 4:59 PM  

klu bukak bab2 camni, mula la aku nak sinsing lengan baju. nasib lengan baju je

hahaha

.
.

mmg. itulah nasib org kat bawah ni. yg kat atas tu... haishhh.. malas nak cakap. kat akhirat nanti korang jawab la eh.

syah shah January 15, 2011 at 9:25 AM  

undang-undang sivil ni memang banyak loopholes dia... maklum laa, buatan manusia... kita doa jelah dia akan dapat balasan yang setimpal dengan apa yang dia buat... Atau at least terima hidayah Allah dan bertaubat & reform... Aminnn... :D

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP