Bila surau penuh sesak dan yang di luar pun turut sesak

>> Sunday, January 2, 2011

Maghrib tahun baru tempoh hari (ye la..nak precise kan. Bukan malam tahun baru lagi..maghrib je baru..haha), aku dan keluarga jalan-jalan cari barang kat Alamanda. Mak ayah aku sampai umah aku dalam pukul 12.30 tengahari Jumaat dengan 2 orang adik perempuan aku. Aku keluar beli lauk, semayang jumaat dengan abah aku then kami makan tengahari sama-sama.

Lepas settle susun gambar kakak ipar aku nye majlis persandingan, kami pun keluar ke alamanda. Aku nak cari hadiah untuk adik aku, nak bagi anak buah aku yang pertama si Nahdan Fitri tu. Kami nak cari sit budak yang dalam kereta tu. 

Dok cari-cari dah pukul 7.45 malam. Aku tanya abah nak jamak ke nak folo ke surau, dia jawab nak folo. Abah memang jarang wat jamak kecuali yang sangat perlu. Tapi sekali sampai kat surau MasyaAllah punye la ramai. Kat luar tu aku rasa cukup nak wat semayang jumaat woh. Kat dalam dengan yang beratur amek air semayang lagi. Dem~~~ Dah la nak pukul 8 dah.

Aku advise abah semayang jamak je. Aku pergi bilik air amek semayang siap-siap so takde la kena amek semayang dalam  surau tu kan. Tapi ramai yang berpikiran camtu. Dem. Memang takleh masuk. Last-last aku guna opsyen terakhir. Masa amek semayang ada aku belek pintu keluar ke loading bay belakang tandas tu. So lepas aku kompemkan kiblat, aku suh abah tunggu sat kat lobi tandas, aku tarik tisu 3 keping terus keluar. 

Amek port tengah-tengah dinding (jadi depan aku memang takde orang lalu) dan aku guna tisu tadi satu untuk alas dahi dan lagi dua untuk tapak kaki aku. Aku dapat gak akhirnya semayang maghrib. Aku rasa tenang sangat bila dapat gak buat kewajipan aku under that kind of circumstance. Kat Hong Kong pun takde aku wat camtu. Macam kat negara orang plak rasa. 

Tapi sebab memang kat Malaysia, ada orang lalu lalang diorang tak rasa pelik lah kan. Pelik skit la, tapi takdela kot pelik gila macam kalau ko buat kat negara orang. Tapi memang rasa tenang sangat sebab dapat gak buat. Harapnya diterima la solat aku tu.

Jadi apa yang aku nak share kat sini bukan la nak menunjuk, tapi aku terpikir cara mudah. Ko nak cari sejadah masa tu blur, rasa nak bukak baju tau jadi lapik, tapi jeans tak pakai belt, kompem nampak pusat. Tetiba dengan pantas idea tisu tu datang. Alhamdulillah. So untuk yang lain bole la guna cara yang sama ek. 

Renung-renungkan dan selamat beramal~~~

6 comments:

~mrs azmi~ January 2, 2011 at 10:47 AM  

tahniah sebab berjaya melunaskan kewajipan... walaupun ada halangan. soal diterima atau tidak itu urusan Dia..

Anonymous,  January 2, 2011 at 1:03 PM  

For the exelent posts

I'll be back often.


Thank you!


[url=http://prowebcoders.com]austin web design[/url]

Ku Tak Sempurna January 2, 2011 at 1:16 PM  

auwwww... ni yg lagi tergoda kat ko ni

hihihi



.
.

asalkan takde najis, kat atas tanah pun boleh kan.

HEMY January 2, 2011 at 4:06 PM  

mrs azmi : benda wajib, so far alhamdulillah rasa tak selesa bila tak buat

KTS : takpe2...ada kuota lagi..hehehe

Fiza Z. Abidin January 2, 2011 at 9:43 PM  

Alhamdulillah...aku rasakan rata2 shopping kompleks kat negara kita ni surau dia agak kecik kan...mmg lah bukan hari2 org nak guna tapi bila weekend confirm penuh kan..

penah sekali hr tu ada makcik tanya ada surau tak kat bwh ofis kita kat Gard*N sebab katanya surau kt shopping kompleks sebelah tu penuh...sian sgt2 dgr sb masa tu dgn hujan lgi...sama gak mcm ko dh kul 8 kn...

renung2 kan lah bila nak bina pusat membeli belah kan ;)

HEMY January 2, 2011 at 11:59 PM  

oh..aku tau yg kat level 3 opis kita tu je...tak kecik tak besar la..tp kalau ramai org cam alamanda..fuhhh

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP