Hidup berumahtangga - aktiviti suami

>> Tuesday, December 21, 2010

Bila dah duduk sebumbung dengan isteri dan memulakan hidup suami isteri secara rasmi, memang ada banyak kelebihan dan kekurangannya. Aku dah duduk dengan wife untuk 2 minggu sekarang. Memang banyak yang best. 

So far balik umah, wife aku dah sediakan makanan. Tak kisah la beli atau masak. Kadang makan sama, kadang dia makan dulu and just temankan aku makan je bila balik lewat skit lepas main tenis. Susah sikit la nak main tenis bila dh dok sama..tapi so far Cembam OK (or terpaksa OK..ekeke). Tapi bila ada anak mmg kena sacrifice juga la nak tak nak.

Jangan kata aku gile sukan ke tau nak main je. Bersukan tu worklife balance aku. Yang demam smpi seminggu tak sempat nak bersukan sebab ada hal tu..tu yang meleret sampai seminggu lebih. Bila dapat slot satu malam main tu, peluh-peluh then balik telan pil, esok settle. Bersukan benda elok. Nak larang sama sekali, anda2 sebagai isteri kena fikir dan understanding lah.

So far bila sukan, aku balik dok kenang camne aku main tadi je. Tak pikir kerja. Ada sekali hari tu aku kena stay smpi malam, balik...memang kerja la dalam kepala. So mood dan environment kat umah jadi tak best. Instead of dok suh laki anda berenti main tu, berenti main ni..why not anda pn cuba untuk paham dan hidup dalam dunia dia. Sebagai laki, kena kurangkan atau balik awal skit lah. Yang tu la aku buat skang ni. 

Aku hidup happy, sihat dan ok je badan takde sakit-sakit sebab amalan hidup aku skang ni. Bak kata orang worklife balance tadi lah. Jadi bila ada interruption, mesti lain jadinya. Orang boleh kata senam la kat umah. Try tanya diri sendiri lebih2 lagi yang pompuan yang dok tgok astro tetiba suh skipping tengok nak ke tak. Wat sit-up 6 kali cukup la...nak ke taknak. Haa...Memang banyak benda boleh buat kita berpeluh, tapi kena yang kita minat kan untuk maintain?

Jadinya di sini, nak ucap terima kasih sangat-sangat kat wife ku Cembam yang perlahan-lahan memahami style hidup aku ini. Kalau awal habis, laling balik awal macam malam tadi kan? Dapat kita makan sama-sama. Kalau macam malam ni, pagi tadi dh bagitau balik lambat skit, anta laptop kat kawan semua tu. Haaa..esok malam memang tak main, so ada masa spend sama-sama plak malam esok.

Mekasih sediakan teh, sediakan makanan bila laling balik ek..Memang best. Boleh la laling berisi skit kot pasni. Baru ada muscle lebih. Hehehehe. 

Mekasih....

11 comments:

Mak Su December 21, 2010 at 12:04 PM  

mmg gituler asamgaram r/tangga, kena saling memahami dan bertolak-ansur :)

zella y December 21, 2010 at 12:05 PM  

hehhe...best la skrg erk..msti body ko ketak2 lps ni sbb mkn cukup hahah...

ke...perut je ade 1 pack muscle...hehehhe

~mrs azmi~ December 21, 2010 at 12:08 PM  

kadang2 klu kongkong sgt pun lagila suami ni memberontak kanns?

lagi dia nak buat benda yang isteri tak suka..

Kniedaz December 21, 2010 at 12:38 PM  

betul kata maksu tu..kena tolak ansur..jangan ambil kesempatan atas tolak ansur tu udah ler..hehe

Hasnor December 21, 2010 at 1:00 PM  

heheeh bagus2..suka aku dgr..tp kalo dh ade anak sok, pandai2 curi mase kalo nk g bersukan k..
kalo mcm aku nih, aku faham gak laa kalo laki aku nk g klua men futsal ke golf ke, tp biase laa manusia mcm aku nih :P..kekadang tensi jugak kalo 'kerap' sgt..boring sbb kene tinggal duk umah..
so, pandai2 laa ko atur jadual ;)

Masy December 21, 2010 at 1:18 PM  

takpun, angkut je bini skali gi bsukan. masing2 dpt benefit, bole spend time sesama. niceeee

*dgn harapan jgn laa laki aku sok ajak main tenis. eh.. bole la jgk tp klu ramai org, takmo la aku. hahahah*

Fiza Z. Abidin December 21, 2010 at 1:32 PM  

:) sharing is caring...mmg amalan tolak ansur tulah tunjang hidup berumahtangga ni...

chaiyok...chaiyok....

PnConfused December 21, 2010 at 1:43 PM  

kalu da anak......




nanti ko taulah bebeh.....kih3

syah shah December 21, 2010 at 2:15 PM  

betul laa tu, kena toleransi, faham memahami... tapi jangan selalu tinggal wife sensorang...

apa-apa pun, good luck dalam melayari bahtera rumahtangga... semoga berkekalan hingga ke syurga... Aminnnn~~~ :D :D

HEMY December 21, 2010 at 3:49 PM  

mekasih atas sume komen...aku akan cuba jadi yang termolek utk wife aku dan bertimbang rasa lagi bertolak ansur caranya =]

bardboo December 21, 2010 at 7:30 PM  

tolak-ansur tu penting.. =)

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP