Projek tadarus rakan maya II Iftar stail zuhud

Nota jambul : Cik Zara kita menganjurkan projek tadarus sesama rakan maya yakni blogger ke, twitter users ke, FB ke apa saja lah..asalkan boleh dikontek. Maklumat lebih lanjut leh le klik link dia ni. Projek Tadarus Al-Qur'an Maya.

The Holy Qur'an

Pada yang mungkin tertanya-tanya apa ke akidahnye kan wat tadarus camni. Maybe korang tak pernah buat yang cara camni. Jadi apa kata try join sekaki. Senang citer, akan diagih2kan la pada peserta-perserta yang ikhlas nak join surah apa yang nak dibaca, berapa juzu' sume tu. Lagi ramai join, lagi la skit je nak kena baca.

Tapi nak join ni kena ikhlas. Jangan plak dah dapat bahagian kita yang perlu dibaca, leh plak just kata "dah baca", tapi tak baca pun. Jadi tak kira khatam le kita semua. So, kalau rasa nak join, sila la ke link tu and bagi nama ye. Dulu buat untuk satu kolej, 2 juzuk je nak kena abiskan. Masa yang dibagi pun 2 minggu paling kurang. Takyah nak tergesa-gesa. Kalau baca skit setiap hari, kompem abis tugasan yang diberikan tu.

--------------------------------------------------------------------------------


Aku balik dari opis pukul 6 lebih juge la. Rasa malas la nak balik awal. Aku terus singgah bazar Ramadhan tempat aku belakang McDonald Equiene tu. Sekali punya la ramai umat ke situ. Dari simpang besar Jusco pn dah jem. Aku cuma carik kedai yang makanan nak beli cam OK and tak ramai. Sudahnya gerai paling ujung~~~ tak ramai. Aku beli sekor ikan kembung goreng, dia tapaukan sambal skit. Settle!! Memang ramai gile umat!!

Balik aku tanak nasi. Tp start buka, tak siap lagi. So buka ngan kurma kawan, epal kawan dan air bandung cincau kawan. Ahahaha..sume belas ikhsan. Mekasih ye housemate2 ku yang terchenta. Dah dekat kul 7.45 tu baru siap nasi. Amek sepinggan then makan. Bila abeh nasi tu, baru aku sedar. Tengok ikan kat atas tu. Banyak tu je luak. Ni dah tahap jimat gaban namanya. Hahahaha!!

Aku baru je abiskan ikan tu untuk 2nd round makan nasi tadi. hehehehe. Korang makan apa? Ada rasa membazir tak nak dibandingkan lauk aku? Ahahahaha

Comments

h A n Y S said…
makan nasik ngan tempoyak,
perghh~best ever! muahaha
XD
Salam HEMY.

Thanks sebab sudi berkongsi di sini juga.

:)

dan aku makan nasi sedikit je time buka. aku lebih perlukan air, sebab setiap hari aku minum lebih kurang 3 liter. nak ganti balik air dalam badan, memang payah.

:)

Apa pun, aku dah siap bagi2 dah juzuk yang perlu dibaca. 3 juzuk seorang, boleh?
Masy said…
aku mkn mee kari dgn kuih 2 ketul je smlm. 'je' tu mcm x kena plk nk dibandingkan dgn ikan ko tu hehehe
aku mkn nasi putih lauk campur.tp muntah balik leepas 2 jam gara2 migrain yg sgt teruk
Fiza Z. Abidin said…
baguslah...xmembazir :P. aku pun simple aje.cukup lah masak 2 jenis lauk...balik dgn hubby merempit pun jadi 40 minit atas motor...huhuh
syah shah said…
aku buat nasi goreng je... cukup-cukup untuk dua orang, dan takde mende lain dah...

aku tak pandai makan nasi berlauk time berbuka... heheheheh :D :D
PnConfused said…
hb akupon jenis mkn sket2.. mudah ya amat...


smlm kami mkn nasi kerabujer sorang sebungkus, sahur aku goreng mee...


heheheheh....
HEMY said…
boleh zara..bhasya~~~

masy..ko nye juadah tu kira je dah tu baby..ok dah tu

sian ko mooney..takpe..makan balik lepas tu yeee

Wow fiza, 40 menet naik moto...dem jauhhhh

mmg tu yg mudah pn pn confused time pose ni
en_me said…
leh buat lauk seminggu nih bro.. ahaha

salam ramadhan..
Mak Su said…
tadarus maya? wow! x peronah dengau.....
Menarik tu tadarus maya. Macam nak join.

Ikan bakar tu. Aku puasa kalini dah target nak kurangkan makan masa berbuka supaya boleh fokus utk terawih. Tapi sahur dua pinggan nasi makan. Hehehe.
HEMY said…
salam ramadhan en_me

mak su..macam tadarus kat surau gak..tp tak physically ada la depan kita
Miya ✖ said…
salam kpd tuan belog, hello miya dtg singgah sini :)

saya dapat pesanan dari awak, awak mahu tukar juzuk ya? boleh saja, tak ada masalah.

jadi saya punya juzuk 7-9, awak punya juzuk 22-24. semoga berjaya ya :)