Hari indah yang dibantu bala tentera yang diutus..

>> Saturday, August 21, 2010

Waktu kenduri rumah kahwin di sebelah pihak aku dulu. Hari gejubus yang biasanya diadakan sehari sebelum hari kenduri sebenar akan dimeriahkan oleh penduduk-penduduk kampung yang datang untuk gejubus/rewang/gotong royong. Adat ini masih diamalkan di kawasan kampung yang aku diami ni. Boleh kata wajib atau harus lah bila dijemput oleh tuan rumah untuk datang gejubus itu ditunaikan.

Biasanya hari sebelum kenduri sebenar, akan ada aktiviti buat kuih-muih, makanan yang akan dimasukkan ke dalam berkat (doorgift), bahan-bahan rencah masakan untuk hari kenduri, susun atur dan macam-macam lagi. Sedang kami sibuk membuat persiapan, datang sorang jiran kami seraya ketua pemuda di cawangan kampung kami yang ada budak-budak sekolah tengah buat aktiviti ala-ala explorace dan tugasan seterusnya adalah rumah kami. Well, kecik comel boobs, bra full cup kami tutupkan. Kami bajet sekumpulan 4-5 orang ke kan. Sekali yang datang ramaiii~~~


Tu dia..sebelum bertugas, budak-budak ni kena dapat tandatangan Mem besar rumah ni a.k.a mak ku yang comel.



Kena la bagi makan dan minum dulu. Memang ada sedia la sebab time gejubus/rewang camni, penduduk kampung akan sediakan makanan untuk tenga gotong royong yang datang menghulrkan bantuan. So, diorang datang tu memang ada makanan lah.



Ingat dah ramai dah..sekali ada plak dia hantar satu lagi batalion askar untuk menguruskan kerja2 kami. Yeeeahhh. Bila dengar ada bantuan bala tentera subsidi ni, penduduk kampung ambik can lepak2. Ada yang balik gak sebab masa tu pn dekat tengahari dah.



Tu dia..yang sebelum ni tak penah ke dapur tolong mak bapak dia masak, hari tu kena kerah basuh pingagan mangkuk. tapi sebenarnya tugasan ni yang pes sekali laku sebab diorang panas2 dah kan..lepak tepi air rendam tangan tu memang syiok la..sejukkkk



Sepupu aku si Yazid ni dan dan terus jadi supervisor merangkap interio designer. Meja dan kerusi yg plan nak susun petang, time tu terus siap dengan bantuan bala tentera hijau subsidi ni.

"Betul ko dah cuci pinggan tu..aku taknak kileng-kileng tau (baca : berminyak2)". Mungkin tu apa yang abah aku tanya sebelum dia sign form diorang. Hehehehe



Yeahh..tu dia..gigih. Sebab dapat arahan "tuan rumah tak puashati, tugasan gagal". Mwahahahaha!!! memang gigih la diorang kan. Ekekeke..alaa..sirap ais ada kami sediakan..bukan kerahan tenaga sangat pun. Kih kih




Yeah..abah kelihatan berpuas hati dengan performance diorang..ehehehe


Kakak dan abang ipar OZ aku pun kena bagi tandatangan ala-ala approval untuk tugasan tu. Heeee..tapi memang best la dapat bala tentera subsidi ni. Rilek sikit kami. Syabas pada yang memberikan tugasan untuk menginclude umah kami sebagai checkpoint ye. Jasamu dikenang.

Oh ye..gambar kalu tak berapa menarik ni sebab bukan aku yang amik. Masa diorang baru nak datang, aku, wife ku, adik ku dan husband dia pergi ke butik tempat kami sewa baju. Kami tak penah try pun baju pa sume. Tapi dah bagi ukuran. Fuh..teringat bini aku masa try baju tu kat butik...miawwwww~~~~

Susah kan nak dapat kenangan kenduri hari besar korang camni? Hehehehe...sampai skang bila lalu kat kawasan kedai perkahwinan, butik ke apa..rasa syukur sangat dah lepas..

9 comments:

LORD ZARA 札拉 August 21, 2010 at 1:27 PM  

ayat bahagian2 bawah agak gatai di situ~

hahaha~

HEMY August 21, 2010 at 3:57 PM  

kih kih kih...

ait..ko pn menderam gak GKSB?

Mohd Shahrul Hafizi August 21, 2010 at 4:12 PM  

Mana ko culik askar-askar ni?

Peribahasa yg diedit ko tu xbole blah. Cam siot je. Berapa saiz cup tu Hemy? Hahahaa.

Ku Tak Sempurna August 21, 2010 at 5:28 PM  

nanti time kita, ada lg tak bala tentera ni??



.
.




.
.

miaaawwwwwwwwwwwwwww


:P


ahahahaha

HEMY August 21, 2010 at 7:00 PM  

shahrul hafizi : ehhehe..aku nak patent kan peribahasa aku tu

kts : insyaAllah ada..kita jemput amazing race mai yee

hemy,  August 22, 2010 at 3:34 PM  

gejubus jawa nye vocab kalau tak silap aku

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o August 22, 2010 at 4:40 PM  

jawa cakap rewang untuk kerja kerja sebelum kenduri

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP