Berpuasa dengan famili mertua

>> Wednesday, August 25, 2010

2 Minggu lepas, aku berpeluang merasai pengalaman berpuasa dengan keluarga mertua aku. Solat isyak di terminal Putrajaya, bas Mutiara sudah menunggu aku di bawah. Oleh kerana bas bertolak pada masa yg tepat, menggunakan kemudahan highway dengan baik, aku dapat perasaan gembira yang aku pasti sempat bersahur dengan keluarga mertua aku.

Bas berhenti di Chendor berdekatan Kemaman untuk memberi masa pada penumpang bersahur. Tapi aku tak turun bas, hanya makan roti sebab sudah begitu pasti akan sempat bersahur dengan isteri tersayang.

*Blushing*

Sesampai di Ibai, aku menelefon wife ku dan kedengaran suara merengek mamai di hujung talian. Tapi demi suami kacak terchenta, kena gagah juga la kuar umah. Aku sampai sebelum 5 pagi di Hentian bas Kuala Terengganu. Mekasih Mutiara yang best!!


Ini bukan bas aku semestinya. Kalau tak camne aku leh amek gambar time bas sampai..ekeke. Tp so far serbis dia memang memuah!!


Terpikir juge nak menggunakan perkhidmatan teksi ni. Tapi tak tau plak baper dia caj. Nak tanya sesaja, takut cam kureng plak dari pandangan mereka kan. Kot seplo ringgit..ok la tu daripada nak suh wife ku drive pagi2 buta kan.


Berbuka bersama-sama memang best~~~~. Cuma nye tiap kali aku mai ke sana, aku kasihankan adik2 dan kakak ipar aku tu. Ye la..sepanjang aku dok situ, diorang kena pakai tudung. Takut rimas plak depa dok pakai tudung umah sendiri kan. Aku cuba tanya ustaz pn memang kena pakai tudung hukumnya. Takde ruhsoh ke ek bab ni?

Menjelang 5.30 petang, aku yg memang besa kena bebel ngan mak bila tak ke dapur pun injit2 la gi dapur..tetiba pandangan ku kelam..gelap..sebab....mak aih!! Ramainya pompuan!! Ahahahaha!! 6 orang pompuan dah dalam dapur tu termasuk mak mertua aku. So, aku pun panggil Ekal la main bola di luar. Ekekeke.

Oleh kerana tenaga pekerja ramai, maka lepas masak masih ada masa basuh2 keta bagai. Tu gambar atas, bini ku yang hot tengah mencangkung basuh rim. Ayah aku..errr..buat gape ek dia masa ni. Along tu dok tengah belek bumper depan yang huduh lepas berlanggar dan digam oleh mekanik. Dalam hati "gape die leeee budok2 ni bawak keta. Nanar ngguh!!". (cewah speaking). Haikal ghajin gok tolong basuh keta sume tu. Takpe kal, balik raya ni mu tolong abe basuh keta ah..ekekeke.


Lepas dah selesai tu sesi mengajar ekal main badminton. Ada impufment. Sebelum ni nak pukul ala2 serve start tu pun tak kena..mwahahaha. Lening kena dah. Tapi meraban le. Cara pukulan yang dia tau satu je..yang macam smash tu. Tu je la. Bola paras kote pn dia smash..ahahaha!!


Hoh..tengok kekuda tunggu bulu tangkis nak sampai tu..haaa!! Tapi tak tau kena ke tak bulu tangkis tu dia pukul.




Kesimpulannya..mesti la best dapat berbuka ngan family. Tak kira la famili mertua ke atau famili sendiri. Huhu. Hari tu semua ada. Harapnya weekend last ramadhan tu pun leh la semua famili aku except KakWa ada kat umah. Sonok skit nak berbuka ramai-ramai.

13 comments:

LORD ZARA 札拉 August 25, 2010 at 11:45 AM  

takde rukhsoh2~

hehehe~

aku dgn sepupu2 pon dah bertutup bagai sejak darjah 6~

payah memang payah kalau kita tengok biasa2, tapi dah itu hukum Allah kan? Pasti ada kebaikannya~

=)

Seronok tu!
Nak kahwin gak la.
Eh?
XD

Hahahahs~

LaiLiE iZaNi August 25, 2010 at 11:50 AM  

ksian bdak 2 kejar bulu tangkis, melompat bagai...heheheh

HEMY August 25, 2010 at 12:13 PM  

@zonaku : wife ku...ok la..just kena crop skit kasi tonjolkan subjek sebenar.

@Zara : tuh la..kot takut aku bernapsu ke kan pada ipar..mesti ada sebab punye hukum tuhan

@lailie : nak terer kena usaha

cik selamah kundang August 25, 2010 at 12:36 PM  

wei tak penat ka men badminton posa2?dahla travel lg.huhu.kalo aku tk men dahla

Masy August 25, 2010 at 12:37 PM  

Bola paras kote pn dia smash <-- waa perlu ke ayat2 mcm ni time pose hahahahaha

PnConfused August 25, 2010 at 12:40 PM  

harap mahap, xder ruksoh okehhh.... mmg wajib kena..


aku untung sket, sbb adik2 aku sme lelaki, bini dorg yg kena pakai tudung, aku okeh...

tp bila ke seblah hb, letih gakla, tp sbb dah terbiasa ble berkumpul dgn sepupu2 kat umah nenet dlu, dh ok jaaa pon... :)

HEMY August 25, 2010 at 12:42 PM  

dah tido dh sblum tu replenish energy cik mooney

masy, kote tu kan anggota badan..same je cm sebut telinga atau tekak..huhu

Ku Tak Sempurna August 25, 2010 at 3:06 PM  

cuba dtg berbuka ngan family aku plak tengooookkk!

mesti lagi best kaan.. kompem duk kat dapur dr pukul 3 smpi berbuka... jd asistant chef

.
.

ai duk kat luar... menghirup udara segar...



ahahahaha...

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr August 25, 2010 at 3:21 PM  

gua tengok budak kecik tu main pon dah penat~~

syah shah August 25, 2010 at 4:39 PM  

sebab kalo ko cerai hidup atau cerai mati dengan wife, ko masih buleh nikah dengan adik beradik dia yang perempuan... tu pasal masih aurat... ecewah, aku cakap pandai... kekadang aku telepas jugak tak pakai tudung dengan abang ipar aku... huhu~~

insafff insafff

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o August 25, 2010 at 5:02 PM  

LORD ZARA ko nak kawhwintak ngan aku...wakakawakaka

Mak Su August 26, 2010 at 9:51 AM  

alah blushing plaks, mesti suka kan :)

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP