Argh Fart..busuk!! **Buah Namnam dan signifikan sebuah memori

>> Tuesday, August 17, 2010

Takde rezeki lah petang semalam. Betul lah kata rakan sekerja ku one bad thing about Bazar Ramadhan - they are mostly amateurs!!! They cook for only 20 plus days in a year just untuk jual time Bazar Ramadhan ni. The quality of their cook, you really need to make sure that you are buying your fast-break meal at the right place.

Last week, aku beli lauk sotong at this one stall and rasa dia..so-so. Aku masak lagi sedap kot.So, a big cross for that one. Today, I bought lauk rendang ayam at the next stall and...fart!! Aku kunyah kali pertama, terus terasa busuk daging ayam tu.Shit. So, terhenti kat situ je la aku buka petang semalam. Minum soya je sambil makan buah rambutan yang kawan aku bagi malam semalam. Hehehe.

Tak lapar pun sebenarnya, tapi taknak la lembik je esok. So aku kuar la kejap beli nasi goreng cendawan untuk buka a.k.a sahur aku pagi ni. Ok la tu. Nama pun pose. Ni pun jauh lagi dari kelaparan yang dideritai oleh orang lain di luar sana tu.

IMG_0271

Tahu tak buah apa ni? Tempat aku, kami panggil buah Namnam. Aku dapat tau kat Kelantan, kawan aku panggil buah Katak Puru. Aahahaha. Camtu plak nama dia ye. Buah ni ada la kedut2 sikit luarannya. Bentuk cam karipap yang kembung. Biji dia kalau masak, warna itam macam gambar yang kat atas ni la. Masam-masam manis rasa dia. Sapa yangmengidam time mengandung tu, aku pun tak pasti senang ke tak nak jumpa buah ni.

Dulu pokok ni ada kat blkg umah tepi kolam kami. Asal ada yang cantik je memang sambar secepat mungkin. Pagi-pagi pas subuh terus cek, hahaha..bajet dalam semalaman tu akan ada yang masak. Kadang sampai mak aku kena bagitau yang "buah satu tu mak punya..biarkan kuning". Yep, kadang tak sabar baru nak masak dah bedal. Hijau bila mentah dan biji dia putih. Tak tau la kalau korang penah ke tak makan buah ni. Tapi sapa yang tak penah nampak, lepas entri ni korang tau la buah ni leh makan yeee..hehehe.

Bila hujan, air akan naik kat area pokok ni. Kami akan main bola sepak guna selipar sebagai bola. Fuh...air paras atas buku lali. Memang syok..anak-anak jiran pun datang main gak ngan kami. Abis main, sume dah kotor...terus je celup badan dalam kolam tepi tu..memang bestttt~~~ Berenang plak guna pelampung kelapa tua..hehehe!!! 

Memang memori~~~

13 comments:

green August 17, 2010 at 1:23 AM  

selamat berpuase, dan berbuka (nnti)

selalu ak baca dan tinggal, hr ni tinggal komean arr..



p/s: rindu ak tak ??
wink2~

Masy August 17, 2010 at 8:18 AM  

mcm x penah tgk buah ni. ok pengetahuan baru arinie utk aku. heheeh thankssss

PnConfused August 17, 2010 at 8:52 AM  

akupon pernah wat entry psl buah nihh...



hahahahah...


ko jgn.. kang tetiba aku tingin kanggg....

syah shah August 17, 2010 at 9:31 AM  

Macam tak penah tengok plak buah nih... ISk...

terima kasih atas ilmu baru... heheheh :D :D

~mrs azmi~ August 17, 2010 at 10:06 AM  

sedap buah ni..tataula idup lagi ke tak pokok ni kat kebun...lame dah tak menjenguk

HEMY August 17, 2010 at 10:56 AM  

rindu green...aku follow blog ko kan? tk nampak pn ada apdet kat dashboard aku tu

pn confused, ko panggil apa buah ni..dok buah ni..buah ni..ahaha

kalau ada kang aku try la bagi rasa montok, syahshah

mrs azmi panggil buah apa ni?

*~ aRaBeLLa ~* August 17, 2010 at 11:08 AM  

aku kalo ke bazar ramadhan aku gi stall yg ramai org..tu je petua aku..huhu..

Mak Su August 17, 2010 at 12:33 PM  

mknn kat bazar mmg lousy, byk tahun dah terkena, this year maksu blum ada pi bazar lagi... serik dah

Ku Tak Sempurna August 17, 2010 at 12:38 PM  

pernah makan sekali buah namnam ni... member bagi

.
.


.
.
pastu dah tak pernah nmpk lagi.. igtkan tak wujud dah... rupanya ada lagi ek... errr.. tetiba rasa teringin.
.
.

klu org tak mengandung nak mengidam gak bole tak??

;D

arianna adrizal August 17, 2010 at 12:44 PM  

finally ada gakkkk org tau psl buah ni. smpai aku rs mgkin aku mimpi je kot.. hohoh. aku rs kat kg kite je kot yg ada..

HEMY August 17, 2010 at 2:43 PM  

hmm..betul gak cara tu bella..tp kadang kita nak cepat

mak su : masak kat umah sendiri lagi jimat kannn

KTS ; ko pn panggil namnam...ok la..

anne : tempat lain ada gak kot tp nama lain

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP