Tak kasi renew ok lagi, tapi tak perlu la lupuskan diskaun

>> Sunday, May 23, 2010

Speedtrap memang something yang menyusahkan hidup pemandu malaysia. Kami akur yang pihak polis buat camtu untuk pastikan kita lebih menghormati undang-undang. Tapi kadang mereka buat speedtrap ni tipu ke apa, kita tak tau. Apa maksud aku?

1. Kalau kita tengah memotong, kena tak speedtrap? Of course la masa memotong kita kena speed kan? So camne? Kita tak tau kan?? Kita tak pernah dapat info2 ni. Ke aku yg tak tau? Kalau ada yang tau tolong bagitau kat mana aku boleh check ye.

2. Kalau speedtrap buat kat kawasan turun bukit valid tak? Kadang kita pun tak perasan kereta kita speeding bila turun bukit. Jadi macam tak fair la time tu pulak kena speedtrap.

3. Kenapa diorang tak antar gambar kat pemandu yang kena speedtrap bila hantar saman ke rumah? Abang ipar aku kena speedtrap kat australia, ada gambar smpi umah. Berwarna lagi. Jadi kita pun puas hati dan tau yang kita memang speeding masa tu. Ini tidak, kena pergi Padang Jawa. Kena bayar 50 lagi. Kalau lepas tgok memang gambar kita, 50 tak pulang, plus takde diskaun (tapi skang dah takde diskaun dah pun kan?)

4. Macam tempat aku jalan 2-lane dari T.Intan ke KL. Panjang gitu, memang kompem orang speed lebih2. Speed limit 90km/h. Aku leh paham la kalau kena sebab lebih 90. Tapi kat area sini, ramai kena sebab lebih 60. Dia buat speedtrap kat area 60km/h. Ikut logik la encik penguatkuasa. Lain la time tu hari weekdays, budak-budak bersekolah. Sebab area 60 ni selalu area sekolah. Aku skang ikut bawak 60..ya Allah. kalau time banyak keta..aku rasa aku boleh kena dakwa memandu yang menyusahkan orang sebab tiba2 reduce speed jadi 60. Tak masuk akal la.

Aku baru tau minggu lepas yg saman dah takde diskaun. Ni nak menyusahkan rakyat ke nak memberi peluang atau memberi pengajaran pada rakyat? Aku tak pasti kompem ke tak, tapi sapa ada saman takleh renew lesen dan insuran. Aku tak pasti itu termasuk speed trap ke tak. Aku sokong kalau nak buat camtu, unutk kasi sume bayar saman tertunggak. Tapi tkyah la lupuskan diskaun. Bila dh laksanakan undang2 takleh renew, kami mesti bayar. Ni siap lupus diskaun macam nak kaut untung je. 

Tau la kami elak bayar. Tapi 4 sebab kat atas tu buat kami kadang tak boleh nak terima saman tu. Tu yang kami biarkan. Please la peneraju negara, bagi la diskaun. Smpi tahun ni habis ke. War-warkan la kat TV, iklan, surat khabar sume. Ni ramai yang tau dari mulut orang je. Aku tgok myeg yg baru hari ni aku masuk, baru tau. Kalau tak, memang tak tau le.

17 comments:

Pocket May 23, 2010 at 12:22 AM  

jawapan bernombor dibawah tidak mengikut soalan anda..

1) beb kalau dah kater 60 tu,
ko lebih dari 69 maknanya 70 ker
71 ker.. memang kena saman.
Sebab nama pun 60.. camana kita nak lawan lagi?

2) turun bukit or memotong?
kalau la ko tereksiden terjun bukit
ngan kelajuan 9.8m/s[2]...
kalau diorang nak wat dajal..
samer jer surat saman tu sampai.

3) pocket nyer roadtax motor tak idup lg dari feb'10... sebab tak nak gi JPJ nak idupkan.. sebab katernyer kena bayour 300 saman tak pakai talipinggang masa raya cina tahun lpas.
btul lah kot!?

4) abih ko ingat uniform polis trafik ngan glove puteh tu sapa yg bayor kalau tak 300 ko tu beb?
lagi diorang beli keter besh besh woo..
wit saper? kalau tak LHDN ngan saman?
so bayor lah.. untuk kemajuan negara:)

HEMY May 23, 2010 at 12:43 AM  

mslhnya bukan 300 je..kalau dia bagi diskaun pn kan orang akan byar bila dh tau takleh renew..mmg saje nk kaut lebih duit betul la

CAHAYA May 23, 2010 at 2:41 AM  

apesal aku bayar online ada diskaun. aku baru bayar semalam kat myeg.

Ann May 23, 2010 at 3:02 AM  

psl gmbr tu, aku sokong..gov patut wat cmtu spy kita tak tertanya2 kan bila dpt saman...

mujur aku bawak moto, jd xkan kene speedtrap...

tehais May 23, 2010 at 3:11 AM  

Agak2 kalu keje JPJ bleh dapat gaji tinggi tak?hehe

PEACE!! :)

aim-a May 23, 2010 at 9:48 AM  

erm.tak silap aku..yg tak boleh renew roadtax n insuran tu kalau dpt saman yg kne sign kan. kalau speedtrap takpe ag.

PnConfused May 23, 2010 at 9:54 AM  

haah...


aku blehja renew sbb sme speed trap..


kalo yg sign tuh mmg takleh nak lawan laaaa....



tp bab 60km/j tuh aku stuju, siput lagi laju dowhhhhhh....

Yunus Badawi May 23, 2010 at 1:04 PM  

aku ada satu saman kata aku speeding kat Seremban padahal aku tak pergi sana pun pada hari aku didakwa speeding tu. Aku masih tak bayar saman tu sbb aku rasa teraniaya sgt huhuhu

wHoSeNa May 23, 2010 at 1:06 PM  

hahaha...no comment ak xpnah kene saman..;)) pemandu berhemah...

p/s:saman mmg akan byk lebih2 lg jika PRU makin dekat..jgn hairan..;))

HEMY May 23, 2010 at 1:14 PM  

cahaya, aku nk try gak smlm ...tapi lmbt lak load malam tadi..risau aku...

Ann, aku mat moto gak..tp bila musim ujan cam skang ni..kena la nek keta

teh ais, yg byk bagi saman polis trafik..bukan jpj

aima, ye ah..tp aku nk bayar skit2 la..

pn confused,tu la...kena byk kat 60, time weekend..aduuu

YB, aku penah kena n rasa ragu.bila cek blog,mmg aku..ko try la cek blog ko apa ko buat tarikh tu

whosena, mcm tu plak ah..huhuhh

djambu puadovich May 23, 2010 at 1:15 PM  

kerajaan xda duit... tu je sebenanye...

zool May 23, 2010 at 1:24 PM  

Aku pun kena saman bulan lepas..
bayar MYEG takde diskaun pun.. takpelah... nak kena .. nak buat camne

zonaku May 23, 2010 at 1:32 PM  

hehehheheee.......


ko x mo kene saman.. bagi ler duit kopi time kene tahan. eh! itu rasuah, jgn buat!



so, bayar jer la.. aku ada gak kot speed trap. tp leh jer renew r/tax n insurans last month

Ku Tak Sempurna May 23, 2010 at 2:25 PM  

pakcik aku dpt saman... katanya bawak laju kat penang

.
.


padahal, dh berpuluh thn pakcik aku tak gi penang... saman motor plak tu... dah aar motor buruk.. tak kose nak naik motor buruk g penang, kata pakcik aku

.
.

mmg T_____________T

k.e.r.i. May 23, 2010 at 9:09 PM  

kalau saman rm300 yang berusia 4 tahun lepas agak2 sekarang berapa jadi nilainya ya?

Ann May 23, 2010 at 11:10 PM  

aku tgu ujan berenti dulu....kdg2 tpksa redah gak kalo dh lbh kol 7..

HEMY May 24, 2010 at 1:24 AM  

Harapnya leh la aku renew lesen dan road tax tahun ni tanpa kena bayar sume tu..tp nak bayar pelan2

keri, takdenya bertukar rega saman tuuu...

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP