Muka aku cacat!!!! Sapa nak kat aku lagiii???

>> Wednesday, May 19, 2010

Masa aku darjah 6, aku broke up dengan cinta monyet kedua aku. Adik angkat la dulu konon, tapi pastu jadi kapel. Huhuhu!!! Bagi surat guna simbol rahsia sebab takut kantoi ngan org lain, susah skit nak decipher. Haha!! Tapi, aku bukan nak citer pasal cinta monyet ni. 

Masuk form 1 aku bersekolah di sekolah agama menengah tinggi. 16 matapelajaran. 9 subjek PMR dan 7 nya lagi subjek, tafsir, sirah, hadis, bahasa arab dan lain2. Benak gak la jadinya. Nak study subjek PMR, teringat yg aku tak habis hafal lagi hadis. Jadi gi hafalkan hadis. Makanya, utk kapasiti cerdik aku di kala itu, memang dok menghafal je la keje aku.

Tapi aku bukan nak citer hal ni gak..ahahaha. Bila form 2, aku berpindah sekolah menengah harian biasa. Haa.ni nak citer topik sebenar. Semasa berada di tingkatan 2, aku dapati muka aku ni berpanau. Kat muka je. Tempat lan takde. Walaupun aku berkulit cerah, panau tu lagi cerah. Sedey gak la..wa hensem, tapi ada panau plak.

Aku gi hospital mintak ubat panau lepas menunggu selama sejam untuk nombor aku dipanggil. Doktor tu senyum je bila aku cakap aku nye sakit adalah panau. "Oh..sian, hensem2, ada panau". Wa sumpah doktor tu yg cakap. Aku tak overexaggerate.

 Lepas pakai dan sapu kat area panau tu..ada rasa panass...pedey2 gak. Aku bajet kuman ke apa cacing yg menyebabkan panau tu tengah panas la kan.tp pas sebulan pakai..takde kesan pn. Macam2 ubat aku try lepas tu, yg kat pasar. Siap terbakar hitam bhgian yg panau tu. Tapi bila kulit terbakar tu dh tertanggal aku kopek,terserlah balik panau tu..dem...

Gua sedey...wa tak hensem lagi. Siap tanya pada Allah, apa salah aku..aku takde awek pn masa tu. Haaaa..nape dapat panau. So, lepas dah sedih sangat ni siap wat solat sunat 2 rakaat tau...Kelakar lak bila ingat. Pastu amek satu besen air. Aku bersila, hadap kiblat..sebesen air depan aku, aku baca surah yusuf. Aku dapat idea nk baca surah yusuf sebab Nabi Yusuf adalah manusia paling hensem di dunia kan. Padahal maksud surah tu citer pasal Nabi Yusuf. Takde kena mengena pun dengan kecantikan wajah. Haahahaa!!! Kakak aku siap gelakkan aku. dem.. Abis baca, aku basuh muka 3 kali dengan air tadi. Haaa!! Bersungguh haa nak kasi ilang panau aku.

Tapi tak ilang2..besar20 sen gak la kat pipi kanan aku. Aku ilang rasa kompiden. Rasa macam gadis2 dok pandang panau aku. Aku tak ngorat sapa2 sebab aku rasa diri ku sangat tak hensem. Tapi masih comel. Huhuhu..

Hinggalah akhirnya akak aku suh aku try satu ubat tu. Nama dia Creobic. Aku tgok kat gambar lebih pada bahagian celah kaki. Tapi akak aku yg masa tu amek jurusan biomedic kata, panau datang dari fungus (seingat aku la dia kata), and Creobic cream tu utk fungus. So aku try la..no harm kan. Aku penah terbakar kulit lagi. What's worse than that. 

Lepas pakai alhamdulillah..hilang lepas 3 minggu pakai. Aku rasa diri ku hensem semula. Syukur sangat-sangat. Tapi dia tk ilang sepenuhnya. Kalau panas2 aku basuh muka..alamat lepas 2 minggu panau balik. Jadi aku bergantung pada Creobic cream ni dulu. Pakai sebelum tido. Alhamdulillah aku jumpa penawar ketakhenseman aku. 

So, dah hensem..wa pun mengorat la balik..Ahahaaha. Skang alhamdulillh takde masalah panau kat muka dah. And errrr..last time aku cek, badan pun takde..hmmm...Aku hensem semula..Alhamdulillah. Korang meluat ke?? Ahahaha...deep inside you, you know that I'm right..I am handsome..ahahaaha!!!!

Sapa lagi nak kata kita hensem kalau bukan diri sendiri. Kehenseman dan kecantikan adalah hak milik setiap insan. Ahahahaha

P/S : tau kah anda, Nabi Yusuf diuji ditolak masuk perigi, hidup susah, masuk penjara..salah satu sebabnya adalah kerana suatu hari tu Nabi Yusuf tgok diri baginda depan cermin, baginda terdetik "hensem juge aku ni". Haaaa..renung2kan. Baca lah doa pandang cermin ye;

Allahumma kama hasanta kholqi, fahassin khuluqi
(sebagaimana Kau indahkan rupa parasku, indahkan jugalah perangaiku)

27 comments:

tOm May 19, 2010 at 1:30 AM  

hehe.. jom lawan ensem ngan aku.. wakkaka.. =P

*~ aRaBeLLa ~* May 19, 2010 at 7:06 AM  

mase sekolah selalu gak aku mandi time panas tapi seb baik tak de panau.. tumbuh banyak jerawat ade la..huhu

zonaku May 19, 2010 at 7:30 AM  

ehhehehehee.... ok ok...





ko hensem

zella y May 19, 2010 at 8:36 AM  

kang klu xpuji ko hensem ko nanges ngadu kat cembam plak...yelah2..ko hensem(aku terpaksa) heheheh

np bdk lelaki slalu ade panau,ppuan xde pon... ;)

Masy May 19, 2010 at 8:49 AM  

org lelaki mmg slalu ade panau kat muka, apsal tah.. hmmmmm aku dulu pon mcm penah ade je tp kat badan kot. pakai ubat panau yg kaler putih tp bau bucuk tu.. hehehe

sbnrnye xleh amalkan basuh muka time panas + berpeluh, tu yg jadi panau tu huhuh

PnConfused May 19, 2010 at 9:46 AM  

akupon de dgr org ckp jgn bsh muka tem panas2 mmg dpt panau....


tp yg aku igt, nabi larang basuh muka dr bekas tembaga panas, akan dpt panau...


:)

baincardin May 19, 2010 at 11:25 AM  

Jom kita tambahkan ilmu tentang 'Baby Development' Yay! ^_^

Mak Su May 19, 2010 at 12:07 PM  

maksu tengok2 kat hemy ni, nampak ensem ler sambil sarung sandal :)croc ker...

syah shah May 19, 2010 at 12:22 PM  

yelah yelah ko ensem...







tapi ko tetap takleh celen ensemnye incik Firdaus... muahahahahahah :P :P

Annaz May 19, 2010 at 12:24 PM  

awak nak lawan tak sapa paling comel?...


: jom singgah...

HEMY May 19, 2010 at 12:25 PM  

Tom : kita tkyah lawan...kita masing2 hensem

arabella : jerawat ah?? tu benda common

mekasih zonaku...zella...awww~~ Laki bersukan panas2..pompuan jarang kot zella

Masy, dh ilang lum panau mu?? meh aku cekk

Pn confused : ada keburukannya kot smpi nabi pun larang

baincardin : pasal baby je skang ko

mak su n syah shah : mekasey la yeeeee

Ku Tak Sempurna May 19, 2010 at 12:32 PM  

ohohoho... ko mmg hensem

.
.


.
.


duk tekup mulut thn muntah


hahahaha

I n n z May 19, 2010 at 12:39 PM  

hehe xD
dah boleh ngorat awek kn ?

selamat kembali ensem.
lalala ~

++:::dY[a]::::++ May 19, 2010 at 12:51 PM  

haha..panau ek??
sy pn pernah ade gak tyme skolah rendah..biase la bersukan,balik umah jew tros mandi..mybe dats the reason..tp kakak2 tros ejek..parents lak kesian tros bwa pergi klinik,dpt ubat tros pakai..dan alhamdulillah hilang..kejap jew panau singgah..lam brape minggu dh hilang..hehe..dugaan dr Allah agaknye..

AISHA SAAD May 19, 2010 at 12:55 PM  

gilaa tak boleh blahhh!
ade baca surah yusof depan besen air???
but it nice try!!

ensem ke takk eh??
okkk pe sbb pnh tercelup dengan air bacaan surah yusuff! ngeh2.

eh, patot kau selam dalam 2 baru dapat hasil yang efektiff! hahaha

❤ ~ * cik aidacomei * ~ ❤ May 19, 2010 at 12:57 PM  

"kecantikkan dan kehenseman adalah hak milik setiap insan"

huuhu

LiNda May 19, 2010 at 1:00 PM  

Salam ziarah ...

Yup ! awak memang dalam kategori handsome .. pastu posing ala-ala model sandal gituuu...

Opps! takyah susah-susah .. belanja saya sate 10 cucuk pun dah cukup !

kihkihkih

HEMY May 19, 2010 at 1:51 PM  

KTS : hahhaha..cilake kau~~

Innz : mekasihh

Dya : mmg sebab utama dia kita basuh muka panas2

Aisha Saad : kena la ingat tuhan time ditimpa musibah..err..dan masa dapat nikmat juge

cik aidacomei : kih kih

Linda : 10 cucuk..boleh2 (smbil kembangkan idung)

~wAniE~ May 19, 2010 at 3:05 PM  

cm pompn la ko nie..hehhe..tp kerana diriku begitu berharga..so jg la diri elok2..hahahha

Kniedaz May 19, 2010 at 3:41 PM  

dulu kat sekolah pun ada panau kat muka..kurang konfidenla masa tu tp lama2 dia ilang..hehe
uiiii..hensem..hensem betul....
hensem betul ko pakai selipar tu!

Bro Framestone May 19, 2010 at 4:56 PM  

bro pun selalu gak puji diri sendiri hensem huhuhu

xsalah pun.. apa yang kita cakap tue adalah doa kepada diri sendiri asalkan xjatuh riak je...

org yg pernah cakap bro xhensem dah jd milik bro.. org yg pernah kutuk bro xhensem sampai la nie cam jeles je tengok bro...

xpe.. kauta de kosong lagi he..23x

BroFramestone Blog

HEMY May 19, 2010 at 5:33 PM  

aku sokong broframestoneee..ada lagi kuota..mari mari mari

Rina E,  May 19, 2010 at 6:17 PM  

aaaaahahahahaha teringat kisah ni masa kat Shell dulu. sampai sekarang dok ingat kisah basuh muka dgn air surah yusuf awak ni (tau tak Sharifah Shawati cuci muka dgn air surah yasin).

teringat nak buat mcm tu gak, sure gelak sorang2 lepas buat tu. tapi lately kawan kata, 'ala rina ko pregnant je, sure kulit elok'.
hahaha betul gak. so... hmmm! =D

HEMY May 20, 2010 at 1:56 AM  

eh..i ada citer ek kat u??sll i ingat..tp yg ni siyes tak ingat ada citer..hahahaha

oh..tak adil...i tak leh ngandung..ahahahaha

wHoSeNa May 20, 2010 at 5:41 PM  

ok..ko mmg boleh msk kategori hensem...;))<--ayat ampu2an

Anonymous,  November 7, 2012 at 6:57 PM  

Macam mana ya nak jadi handsome,,,,orang laki pun penting untuk segak dan bergaya. Masalahnya aku tak handsome...tapi dorang cakap aku cute............baby face.....tak mau laaaaa....tapi aku bersyukur sangat.........taj hansome tapi cute,,ok gak lah,,,

Post a Comment

Please take it~~

Please take it~~
Thanks to all my followers. Please be honoured to take this very memuah award and you can display it proudly in your blog!!

Followers

There was an error in this gadget

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP